Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Egy igazi lekvár-különlegesség, amit receptünk alapján gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz. Buktához, lekvárokhoz is tökéletes, de a lekváros kenyeret is egy különleges étellé teszi.
A ribizlit megtisztítjuk a száraktól és a levelektől.
A ribizlit kevés vízzel felteszem főni. Eközben a cukrot és a dzsem fixet összekeverem.
Amikor már egy kis levet engedett a ribizli, hozzákeverem a cukros keveréket, majd amikor már kellő levet engedett a gyümölcs, leveszem a tűzről és botmixerrel szétturmixolom a ribizliszemeket.
Majd vissza helyezem a tűzre, megvárom, hogy forrni kezdjen és sűrű kevergetés közben, kb. 10 percig még főzöm.
Tetszés szerinti méretű üvegekbe töltöm, még forrón a lekvárt.
Miután beletöltöttem a lekvárt, rázárom a fedelét, majd 5 percig fejjel lefelé hagyom pihenni.
Ezután következik a dunsztolás. Egy takarókkal kibélelt dobozba vagy kosárba belehelyeztem az üvegeket, betakarom mindenütt még egy pokróccal.
TIPP
A dzsem készítésének egyedüli trükkösebb lépése az úgynevezett dunsztolás, amely tartósítja a lekvárt. A dunsztoláshoz egy kosarat, vagy dobozt bélelj ki vastagon takarókkal, majd helyezd bele a dzsem üvegeit. Takargasd be őket, majd hagyd pár napot állni.
TUDTAD?
Ha szeretnéd, hogy a dzsemben nagyobb szemek is legyenek, ne turmixold le a ribizlit, hanem csak finoman nyomkodd meg a szemeket.