Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A spárga a spárgafélék cssoprtjába tartozik. Több, mint 300 faj létezik belőle a Földön. A legtöbb spárgaféle Európából származik, először Görögországban termesztették, kb. 2500 évvel ezelőtt.
Három fő típusa van a spárgáknak, ezek közül kettő ismert országunkban.
A legnépszerűbb fajtája a spárgáknak nálunk a zöldspárga. A fehér spárga sokkal hamarabb tönkremegy, nehéz tárolni, a lila spárga pedig kevésbé hangsúlyos ízű, kissé gyümölcsös armájú. Rengeteg fenséges étel készül spárgából, csak el kell döntenünk, melyik fajtát preferáljuk.
A fehérspárgát naptól védett helyen termesztik, hogy megakadályozzák a klorofil termelődését. Kiválóan alkalmazható ez a típus levesekhez, de akár sós süteményekhez is.
A zöldspárga remekül illik a tésztaételekhez, de sokan eszik egészséges ropogtatnivalóként is.
Fantasztikus íze van a zsemlemorzsával és parmezánnal bevont spárgának, ropogósra sütve isteni!
A spárga tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatása is van, nem hiába használták a múltban gyógyszertként. A folsav mellett fontos kálium-, rost-, B6-vitamin, A- és C-vitamin, valamint tiaminforrás.
A K-vitamin az elsődleges vérképző vitamin. A D-vitaminnal együttműködve elősegíti az egészséges csontok fejlődését, a sejtek növekedését és a szövetek megújulását. Segít az osteoporosisban, csökkenti a törések arányát és megakadályozza az artériás koronázást.
Segít a krónikus egészségügyi problémákon, többek között a 2-es típusú cukorbetegségen, stabilizálja a veseműködést, lassítja az öregedési folyamatot és lebontja a szabadgyököket.
A spárgának vízhajtó hatása van és csökkenti a puffadást. Segíti a víz és a felesleges só kiválasztását a szervezetből. Gazdag aminosavakban, valamint használják a vizelettermelés fokozására is. Ezen kívül megelőzhető fogyasztásával a vesekő kialakulása.
Probiotikus vegyületeket és rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyek nem bomlanak le az emésztőrendszerben, hanem átjutnak a vastagbélbe, ahol táplálják a jótékony hatású, egészségünket támogató baktériumokat.
A spárga jelentős mennyiségű folsavat tartalmaz, ami különösen fontos a terhes nők számára. A magas folsavtartalom csökkenti a születendő gyermekek idegcső-rendellenességeinek kockázatát. Ha kisbabát tervezünk, mindenképp vegyük fel a spárgát az étrendünkbe.
Amikor spárgát vásárolunk mindig válasszuk a legszebb, legerősebb darabokat. A frissességét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megnyomjuk, ha elég erős, és nem süpped bele az ujjunk, akkor biztosan nem fonnyadt. Sütés előtt vágjuk le a végét. Hogy megőrizze a frissességét, tároljuk egy pohár vízben, úgy, mintha csak egy csokor virág lenne.
Elgondolkozott azon, hogy vajon készítehtő-e a spárgából dzsúz? A válaszunk az, hogy természetesen igen, és nagyon ajánljuk is a fogyasztását, hiszen enyhíti a puffadást. Fogyasszuk édesen almával, vagy sósan paradicsommal, korianderrel és fokhagymával.
Forrás: livestrong.com,draxe.com