Egészséges életmód Egészséges ételek Répa – a gyerekek kedvenc egészséges zöldsége

Répa? Igen!

Ha Ön szülő és már van tapasztalata a gyereknevelésben, akkor tudhatja, hogy ha gyerekekről van szó, akkor bármi megtörténhet és a hétköznapokat megszínesíti néhány kimondottan vicces pillanat.


A kicsik az első bébiételekre nagyon viccesen reagálhatnak. A répa édes íze miatt kevés esetben találkozhatunk ellenállással a gyerekek részéről, de az első kóstolás mókás lehet. A répás ételek végig kísérik az életünket. Első élményünk lehet a répapüré, folytatva a répás palacsintával, a kedvenc répa salátánkkal végül pedig a répás desszertekkel.


A leginkább elterjedt sárgarépa mellett ismerheti más színű típusait is. Létezik citromsárga, piros, fehér, sőt még lila is. Ha úgy gondolta, hogy a sárga a répa eredeti színe, akkor tévedett. A sárgarépa, ahogyan ma ismerjük a 16-17. században lett nemesítve a lila répából. Mivel ennek a verziónak a legjobb az íze és magas az antioxidáns tartalma, így ez lett a legnépszerűbb típus az idők során.


Nyersen vagy főzve?

A répa jótékony hatásai közé tartozik a méregtelenítés, a vese működéséhez a hormonszint szabályozása, a gyulladáscsökkentő hatás és még a szemünk egészségének szempontjából fontos tápanyagokat is tartalmaz. Ellentétben a többi zöldségfélével a répa több tápanyagot tartalmaz főzve, mint nyersen. A főzés elősegíti a béta-karotin kinyerését a zöldségből és ha zsírtartalmú étellel fogyasztjuk, akkor a szervezetünk egyből A vitaminná tudja alakítani az elfogyasztott karotinoidot és béta-karotint.

Nyersen használhatjuk salátákba vagy smoothie-ba, főtt állapotában pedig tökéletes levesekbe, zöldségkrémbe, akár feldobhatjuk vele a klasszikus krumplipürét, megsüthetjük köretnek. Használhatjuk gluténmentes palacsinta elkészítéséhez vagy akár egészséges desszertek és sütemények alapjaként, mint a kókuszos répatorta.


Csökkenti a koleszterint

A répa nagy mennyiségben tartalmaz vízoldható rostot, – pektint – ami segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet. Kutatások igazolják, hogyha legalább három héten keresztül napi egy csészényi répát fogyasztunk, akkor csökkenni fog a koleszterinszintünk. Bár a koleszterinszint csökkentése nem bonyolult folyamat, csak egészségesebben kell étkezni és be kell iktatnunk mozgást a napirendünkbe.

Fejleszti a látást

Hallotta valaha a szüleitől, hogy „Egyél répát, jobb lesz a szemed!”? Részben igazuk volt. A répa nem képes meggyógyítani már kialakult betegségeket vagy fizikai károsulást, de megelőzheti ezek kialakulását és meggátolja az A vitamin hiányából adódó problémák kialakulását. A testünk A vitaminná alakítja a béta-karotint, ami kiemelten fontos a szemünk egészségének érdekében. Ezen kívül köszönettel tartozunk a répának azért, hogy megelőzi a szürkehályogot és a farkasvakságot is.


Frissen tartja a memóriát

Több, a középkorúakat vizsgáló tanulmány is kimutatta, hogy akik kevés gyökérzöldséget fogyasztottak életük során harmadannyi kognitív potenciállal rendelkeznek, mint azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztották ezeket a zöldségeket. A béta-karotin - ami a zöldségek közül legnagyobb mennyiségben a répában van jelen - védi az idegrendszert az öregedéstől.


A vitaminok beépülése

Néha nagyon könnyű segíteni a vitaminok beépülését a zöldségekből. Tudta, hogy a zöldségekben előforduló vas könnyebben felszívódik C-vitamin fogyasztásának esetében? Ezért is adunk sokszor citromlevet a salátákhoz. De mi a helyzet a D, E és A vitaminokkal? Ezeknek a vitaminoknak a felszívódáshoz olajra van szükségük, így ne felejtsen el olíva olajat is hozzáadni a répasalátához a citromlé mellett!


Tipp Önnek – egészséges alternatíva a sültkrumpli helyett

Ha olajban sült ételekre gondolunk, mindenkinek zsíros, sült étel jut eszébe, de ez nem minden esetben igaz. A répa tökéletesen alkalmas arra, hogy ízletes és egészséges házi chipset készítsünk belőle.
Hogy hogyan?

Tisztítson meg 6-7 répát, szeletelje fel chips vékonyságúra őket és tegye egy tálba.

Adjon hozzá olíva olajat, sót és chilipaprikát ízesítésképp és keverje őket alaposan össze.

Ezek után tegye őket sütőpapírra anélkül, hogy egymáshoz érnének, mivel akkor nem fognak teljesen átsülni, majd süsse őket 200 fokon 20 percig.

10 perc után fordítsa meg őket annak érdekében, hogy mindkét oldala kellően átsüljön.

Sütés után szórja meg a kész chipset frissen vágott petrezselyemmel, majd tálalja őket tálba öntve.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása