Egészséges életmód Relaxáció Tippek és trükkök adventi koszorú készítéshez

Bár a Szentestét megelőző ünnepkör gyökerei a negyedik századig nyúlnak vissza – ekkor határozta meg VII. Gergely pápa az adventi vasárnapok számát –, az első adventi koszorút 177 évvel ezelőtt egy német evangélikus lelkész készítette el. A legenda szerint Johann Wichern még 23 gyertyát helyezett el egy szekérkeréken, amelyet befuttatott fenyőágakkal.


Később az adventi koszorú lett az ünnepi dekoráció fő eleme a karácsonyfa mellett. Mostanság már – a karácsonyig tartó időszak négy vasárnapját szimbolizálva – csak négy gyertya van a kerékre utaló, fenyőágból készített adventi koszorún.


Adventi koszorú ötletek:


Gyűjtsünk, majd hajlítsunk meg faágakat, majd pár darab fémdróttal rögzítsük kör alakban. Fonjuk be fenyőágakkal, de használhatunk akár friss rozmaringot is: különleges illattal fogja betölteni lakásunkat.


Szerezzünk be 5-6 fenyőtobozt, kenjünk a végeire egy kis barkácsragasztót, majd kérjük meg a gyerekeinket, hogy szórjanak rá különféle színű csillámport. Majd néhány csepp ragasztóval helyezzük fel a koszorúra. Érdemes mézeskalácsot sütni és azzal dekorálni az adventi dekorációt.


Az adventi koszorú készítésnek vannak kreatívabb változatai is. Egy kört formálva ragasszunk össze diókat, majd fonjunk rá különféle színű szalagokat.


Készítsünk fehér csillagokat: keverjünk össze két deci szódabikarbonát, egy deci étkezési keményítőt, másfél deci vizet, egy kisebb lábosban főzzük gyurmakeménységűre. Miután kihűlt, gyúrjuk meg, lapítsuk fél centis lappá, majd sütiformákkal szakítsunk ki belőle különféle alakokat: angyalt, karácsonyfát, kört. Néhány nap alatt kiszáradnak, így felragaszthatjuk őket a diókoszorúra.


Vágjunk egyenlő hosszúságúra 1,5 centiméteres átmérőjű faágakat, majd a két tenyerünkkel formáljunk belőle csokrot. Egymás felett kössük át zöld, fehér és lila szalaggal kis masnikat is a csokor három különböző oldalán.


A csokor tetején a faágakat fessük ecsettel fehérre, a majd helyezzünk el rajta pár tobozt, szárított narancs- és citromkarikákat, esetleg a közepén egy angyalfigurát. Máris kész az unortodox adventi koszorú


Nem kell ragaszkodnunk a négyes számhoz. A legenda szerint Wichern családja például minden nap meggyújtott egy gyertyát. A vasárnapi és a hétköznapi gyertyáknak lehet külön színe, ha tartjuk a katolikus előírásokat, akkor a hétvégi legyen lila, az utolsó vasárnapé pedig rózsaszín. 


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása