Tippek és tanácsok Ponty vagy rántott hús? Melyik illat kötődik jobban a karácsonyhoz?

A karácsony az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, amit négyhetes adventi ünnep előz meg,  december 24-én pedig megkezdődik a karácsonyi ünneplés első napja Ez a jeles esemény a múltban nagyban befolyásolta az ételek megválasztását és elkészítését is.


Mi a helyzet a hagyományokkal?

A régi időkben a gazdák minden saját termesztésű élelmiszert az asztalukra tettek. Ezekből változatos fogásokat készítettek, például sült és főtt tészta, borsó, lencse, káposzta, gomba, répa- és gyökérzöldségekből készült leves került terítékre. A halak (bár a legtöbb ember ma már nem tudja elképzelni a karácsony estéjét nélkülük) régen csak a gazdag városi lakosság számára voltak elérhetőek.

Katolikus családokban 24-én böjtöltek, imádkoztak, virrasztottak. A böjt utáni vacsora almából, dióból, mézből és fokhagymából állt, majd vajas bablevesből hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos gubából készült, de újabban már hal, illetve töltött káposzta is kerülhet ilyenkor az asztalokra.


Karácsonyi halfogyasztás

A halak híresek arról, hogy rendkívül magas az omega-3 tartalmuk, ami fontos ahhoz, hogy agyunk jó állapotban legyen és az egészségünk megőrzéséhez. Ezeket a jótékony savakat a lazac, a makréla, a szardínia és a tőkehal tartalmazza legnagyobb arányban.

Mit kell tudni a pontyokról? A ponty lassú folyású vizekben él és meglepő módon Kínából származik. Ráadásul a kínaiak jöttek rá arra, hogy ha a pontyot átviszik a folyóból a tóba, akkor jobban és gyorsabban növekszik. A ponty ízének erőssége és intenzitása is leginkább attól függ, hogy milyen táplálékon nevelkedett. Ha a ponty tóban él, akkor az íze jóval intenzívebb lesz.



Ponty kisokos

A ponty az egyik legjobb választás a karácsonyi asztalra, húsa ugyanis kiváló minőségű. Egészségügyi szempontból különösen értékes a könnyen emészthető fehérjetartalom és az alacsony zsírtartalom szempontjából.

- A ponty minősége a tárolás módjától függ. A frissen feldolgozott pontyokat –1 és 5 °C hőmérsékleten, fagyasztva –18 °C-on, legfeljebb 4 hónapig tárolhatja. A friss tárolása során azonban ügyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen -1 °C alá, mert akkor jégkristályok alakulnak ki az izomzatában, ami nemkívánatos változásokat eredményez a hús szerkezetében és eredeti minőségében.

- A friss pontyokat hűtőszekrényben 2 - 4 °C-on egy teljes napig tarthatja. Ha hozzáad némi sót és meglocsolja citromlével, akkor 2 napig is friss marad.

- Főzés előtt hagyja a fagyasztott pontyot a hűtőszekrényben, soha ne melegítse fel meleg vízben.

- Mossa át a pontyot hideg vízben, majd szárítsa meg.

- A citromlé nagyban javítja a hal ízét. Hagyja a levet legalább 15 percig rajta. Ha a ponty íze kellemetlen az Ön számára, hagyja ázni tejes fürdőben egy éjszakára.

- A megszokottnál óvatosabban fűszerezze a pontyokat. Semmi sem rosszabb, mint egy túl sós hal.


A karácsony illata a legtöbb családnál egyet jelent a sült ponty illatával is. Próbálja ki a sült pontyot a sütőben sütve és a burgonyasalátát majonéz nélkül.

Ha egészségesebb fogást szeretne, a ponty dióval és mandulavajjal is kiváló kombinációt alkot, melyet valószínűleg eddig még soha nem próbált.


Karácsony lazaccal

A lazac nem csak a diétás recept könyvek fontos alapanyaga, hanem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Ha nincs kellő tapasztalata és türelme a halak szálkázásához, a lazac remek választás lehet. 

Sokféle módon elkészíthető, de a roston sült lazac vajmártással biztos elnyeri majd a tetszését. 


Milyen színű a lazac?

Tudta-e, hogy miért olyan izgalmas narancsos színű a lazac? Különleges színe a bétakarotin tartalmú vitaminoknak köszönhető, amelyekkel etetik. A vadon élő lazacok kevésbé intenzív színűek, általában szürkék. 


Ponty vagy rántott hús? Melyik illat kötődik jobban a karácsonyhoz?

https://tesco.hu/hello/cikk/5-jo-ok-a-lazacfogyasztasra/13341/


Csirkemell vagy rántott karaj

A legnépszerűbb karácsonyi étel a hal után a sült csirkemell és a rántott szelet. De hogyan készítsük el még ízletesebbre őket? 


  1. A sertés szelethez használjon csontozott sertésbordát, baromfi esetében pedig csirkecombot.
  2. Ha a gyerekek számára rántott húst készít, válassza a csirke mellét. Nem túl zsíros, népszerű a gyermekeknél.
  3. Ha szárazabb típusú húst (például csirkemellet) szeretne sütni, tegye egy éjszakán át pácba. Tegye tejfölbe vagy joghurtba, ettől lágyabb és lédúsabb lesz.
  4. Ne klopfolja a csirkemellet. Ez a hús túl finom, összezúzhatja annak szerkezetét. Csak távolítsa el a bőrét és vágja szép vékony szeletekre.
  5. Tökéletes zsemlemorzsa? Ne adjon hozzá tejet vagy vizet. A legtöbb hús nagy mennyiségű vizet tartalmaz, amely a sütés során elpárolog. Ha további folyadékot ad hozzá, a zsemlemorzsa lepereghet róla.
  6. Sütés közben ne szúrjon villát a húsba. A húsban lévő folyadék így szivárog, és száraz lesz és jobban magába szívja az olajat is.
  7. Mindig használjon friss házi kenyeret. A zsemlemorzsa száraz részei elválhatnak a hústól és serpenyőben elégnek.
  8. Hogy megakadályozza a zsemlemorzsa serpenyőbe való tapadását, adjon hozzá egy kanál burgonyalisztet a felvert tojáshoz.
  9. Ha az egzotikus ízeket kedveli, adjon hozzá szárított gyömbért vagy fokhagymát a zsemlemorzsához.
  10.  Soha ne tegyen bepanírozott húst a hűtőszekrénybe. Csak közvetlenül sütés előtt panírozza be őket. A nedvesség és a forró zsír nem jó barátok.


Csirkehús kicsit másképp

A karácsony nemcsak a frissensültekről szól. A gyermekek számára is előnyösebb, ha kevesebb olajban sült ételt esznek. A csirkemell ananásszal és sajttal kiváló alternatíva a gyerekek számára, ha szeretik az édes ízeket.

Egy finom csirkecomb sütőtökpürével szintén jól illik a téli karácsonyi hangulathoz, amit feldobhat akár egy kis diós töltelékkel is. 


Forrás: slovenske-zvyky.webnode.sk, tojenapad.dobrenoviny.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása