Maradékok Pazarolja az ételt? Ideje változtatni rajta!

Az élelmiszer- és ezzel együtt a pénzpazarlás egyre nagyobb probléma. Ideje megváltoztatni a szokásainkat, beleértve a konyhával kapcsolatosakat is. Az első lépés az átgondolt bevásárlás, második lépés a maradékok okos felhasználása. A cikkben olvashat részleteket és tanácsokat, például megtudhatja, hogyan lehet feldolgozni a régi kenyeret és az érett gyümölcsöt.

A túltermelés és bőség időszakában megengedhetjük magunknak, hogy elkényeztetett és telhetetlen fogyasztók legyünk. Termelünk, gyűjtögetünk és fogyasztunk minden nap, mert az ételfogyasztás alapszükséglet, melynek kielégítése állandó. Az élelmiszerek automatizált gyártása, feldolgozása és az ételkészítést jelentős mértékben gyorsító és könnyítő eljárások korában sajnos sok esetben csökken az élelmiszerek értéke, és gyakran a minősége is. Azonban nem ez az egyetlen oka annak, miért hagyunk maradékokat vagy dobjuk ki az ételt. A helyzet nem egyszerű, mert annak ellenére, hogy általános túltermelés van, világszerte több helyen, de akár  a körülöttünk élő helyi közösségekben is éhínség uralkodik. Az ilyen közösségéket támogatását és az élelmiszer-pazarlás okozta problémák enyhítését tűzték ki célul világszerte az élelmiszerbankok. A Tesco közép-európai áruházai közül egyre több helyen működik napi élelmiszermentő program és az áruházlánc célkitűzése, hogy 2020-ra valamennyi áruházát felkészítse a még fogyasztható, de már nem értékesíthető élelmiszerek adományozására. Mindegyik közép-európai országban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) a helyi élelmiszerbankok segítségével juttatják el az adományozott élelmiszert a rászorulókhoz, Magyarországon ez a partner a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A Tesco élelmiszermentő programjának keretében a programban részt vevő áruházak munkatársai minden munkanap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket. A munkatársak a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt, valamint szárazárut készítik össze a rászorulók számára, és ellenőrzik ezek minőségét. Csak olyan élelmiszerek kerülhetnek átadásra, amelyek biztonságosan megehetők, vagyis nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma sem látszik rajtuk. Az élelmiszermentő programról részletes leírást a www.tescomagyarorszag.hu weboldalon olvashat.

           De mit tehetünk otthon, hogyan csökkenthetjük a kidobásra kerülő élelmiszer mennyiségét? Hogyan hasznosítsuk a kis mennyiségű maradékokat vagy alapanyagokat, illetve a gyorsan száradó pékárut? Nem kell kidobni őket, sőt!

Az enyhén megszáradt kenyérszeletek vagy zsemlék kiváló alapanyagok pirítós vagy meleg szendvics elkészítéséhez, elég kenyérpirítóban vagy sütőben megmelegíteni őket. De a száraz pékárut akár kockákra is vághatjuk, megszáríthatjuk és később krémlevesekbe levesbetétként használhatjuk fel, esetleg ledarálhatjuk, és kész a saját készítésű zsemlemorzsa! Az ilyen módon feldolgozott pékáru alkalmas a levesek és mártások sűrítésére is.

A túlérett gyümölcsöt vágjuk darabokra, dobjuk bele a turmixgépbe, tegyünk hozzá vizet, joghurtot vagy tejet, ízlés szerint hozzáadhatunk vadkáposztát, petrezselymet vagy spenótot is és így készíthetünk üdítő hatású, egészséges koktélt.

A gyümölcs felhasználásának másik módja lehet az ünnepi ebéd mellé tálalt kompót.  Ehhez felhasználhatunk almát, körtét vagy más idény gyümölcsöt is, amit egy kis fahéjjal és néhány darab szegfűszeggel ízesítünk. Ennek elkészítéséhez az almákat és körtéket feldaraboljuk, leöntjük forró vízzel, ízlés szerint édesítjük és megfőzzük. Ezt követően hagyjuk kihűlni, majd hozzá adunk még hideg vizet úgy, hogy megfelelő intenzitású ízt kapjunk. A fahéj és a szegfűszeg kiválóan kihangsúlyozza a gyümölcsök ízét.
Az érett és kemény almákat akár meg is száríthatjuk, sőt ilyen célra akár még a megütődött vagy kukacos gyümölcsöket is fel tudjuk használni. Az almákat meg kell hámozni, és cikkelyekre vagy karikákra vágni, és persze el kell távolítani a sérült vagy kukacos részeket – a maradék ehető. A meghámozott és feldarabolt gyümölcsre öntsünk savanyított citromsavat, és utána szárítsuk ki.

Az ebéd után megmaradt hús is újra felhasználható, csak keverjük össze vajjal és fűszerekkel – így kiváló krémet kapunk, melyet kenyérre vagy pirítósra kenve kész is a vacsora! A feleslegessé vált zöldség, például a hagyma, gomba, paprika, paradicsom és paradicsompüré kiváló ízesítő a spagettihez. A zöldséget összeturmixolhatjuk, és készíthetünk belőle ízletes krémlevest, de felhasználhatjuk akár melegszendvicsek vagy lepények ízesítéséhez is.

A feldarabolt zöldfűszerek maradékát adjuk hozzá az éppen főzött leveshez vagy burgonyához, hogy jó aromája legyen. Ha ebéd után mindig marad a köretként tálalt burgonyából, a pazarlás csökkentésének érdekében legközelebb igazítsuk az adagokat a valós fogyasztáshoz és inkább kisebb mennyiséget készítsünk el. A mégis megmaradt főtt burgonyából gombócok készíthetők, akár piros paprikával, sütőtökkel, kurkumával vagy spenóttal színezve. Nem utolsó sorban burgonyasalátának is kiváló, ehhez keverjük csak össze zöldségekkel, heringgel vagy más hallal, esetleg főtt tojással.

Végül egy érdekesség: ha az esti buli után megmaradt bort jégkocka tartóban lefagyasztjuk, legközelebb kéznél lesz az alapanyag különböző mártásokhoz vagy sültekhez.

A háztartási élelmiszer-pazarlás megelőzének kulcsa azonban, hogy ne feledjük a készített és bevásárolt ételek mennyiségét a valós szükségleteinkhez igazítani. Lehetséges, hogy felesleges ismét főznünk, amikor ebéd után még van maradék, ami másnap is elfogyasztható. Vásárláskor ellenőrizzük a kamra és a hűtőszekrény tartalmát és csak olyan élelmiszereket vásároljunk, amiket valóban elfogyasztunk. Isőről időre ellenőrizzük az otthon tárolt élelmiszereken a lejárati időt, és vegyük komolyan az élelmiszerek tárolására vonatkozó tanácsokat is. Némelyik bontatlan vagy jól lezárt élelmiszer akár hosszú hónapokig is várhat a fogyasztásra, de törekedjünk rá, hogy ne halmozzunk fel túl nagy készleteket, inkább az ésszerűségre helyezzük a hangsúlyt.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!