Tippek és tanácsok Pácok, mártások és öntetek, amiket muszáj kipróbálnia!

Először is fontos tudni, hogy a marinád (pác) és az öntet nem ugyanaz, ráadásképp még ott van a mártás is. Szóval pontosan mi micsoda és mire való?

Marinálás

A marinálás vagy pácolás többnyire húsoknak, de nem ritkán zöldségeknek, sajtoknak vagy épp gyümölcsöknek hivatott új dimenziót adni sütés előtt. A pác legtöbbször olaj, ecet, esetleg bor és különféle fűszerek savas bázisú keveréke. A pácolás nemcsak őrületes ízt és fantasztikus aromát ad az ételünknek, de például a húsok esetében puhítja is az alapanyagot sütés előtt. A marinálás tarthat néhány percig vagy akár órákon át is, attól függően hogy mit, és mivel pácolunk. A pác alapját legtöbbször olaj, lehetőség szerint olívaolaj képezi. Ennek segítségével elkerülhetjük, hogy további zsiradékot kelljen adnunk a húsokhoz, hiszen az olaj segít megelőzni, hogy kiszáradjanak.

Hogyan pácoljunk húst?

Minél savasabb a pác, annál gyorsabban bontja meg a hús szöveteit, ez megkönnyíti a nedvesség felvételét és ez által a hús szaftosabbá válik. Azonban a túl savas pácoktól óvakodjunk az olyan húsok esetében, mint például a csirkemell, aminek könnyen szétroncsolhatja a felszínét. Ezt pedig nem szeretnénk. Ezen kívül a nyers húson előfordulhat olyan baktérium, mely kárt tehet a pácban, ennek elkerülése érdekében a pácolás mindig alacsony hőfokon, hűtőszekrényben történjen, műanyag vagy üveg edényben.

A használt pácot soha ne használjuk fel mártás alapjául, kivéve, ha tálalás előtt valamilyen módon hőkezeltük, hiszen előzőleg nyers hússal érintkezett.

Ismert húspácok ínyenceknek

A legismertebb és legkedveltebb pácok ínyencek számára, húsok, zöldségek, sajtok és gyümölcsök pácolásához:

Amint azt láthatja is, a legtöbb pác egyáltalán nem bonyolult, alig néhány hozzávaló szükséges hozzájuk.

Amikor azt mondjuk grill-parti, mindenki húsban és zöldségekben gondolkodik. Ön próbált már gyümölcsöket grillezni? Az ananász például egészen új dimenzióba emelkedik, ha előtte kókusztejben pácolja gyömbérrel és chilivel! Ügyeljen rá, hogy a gyümölcsöt és a húst egymástól elkülönítve süsse, hogy ne vegyék át egymás ízét.

A legjobb pácok grillezéshez: a 3 alap összetevő


Öntet – mire jó?

Ha salátát készít otthon, semmiképp ne feledkezzen meg az öntetről! A feladata, hogy a saláta összetevőinek ízét kiemelje és még tovább fokozza. Általában közvetlenül tálalás előtt érdemes a salátára tenni, így a saláta meg tudja őrizni roppanós, friss állagát. Az öntet általában folyékony, gyakran valamilyen ecettel vagy balzsamecettel készül. Ha gyümölcssalátára szeretnénk tenni, érdemes valamilyen zöldfűszer kivonatot használni hozzá. Az öntet alapja lehet joghurt, tejföl vagy akár majonéz is.


Tippek mártogatóshoz!

Ha a vendégeit különféle sajtokkal, falafellel, sült krumplival, chipsszel vagy épp kenyérrel várja (például húsok és saláták mellé), készüljön finom mártogatósokkal, dip-ekkel is ezekhez a csemegékhez!

A leghíresebb, legkedveltebb dip-ek:

Chutney: többnyire édes, gyümölcsalapú szósz Indiából

Humusz: csicseriborsóból és szezámpasztából (tahiniből) készül, pirítóson mennyei

Tzatziki: hagyományosan görög joghurtból és kígyóuborkából készül, fokhagymával és kaporral

Baba ganush: itthon egyszerűen csak padlizsánkrém

Guacamole: mexikói dip avokádóból, chilivel

Salsa: spanyol fűszeres mártogatós, paradicsommal és kukoricával

Mustármártás: grillezett húsok mellé ajánljuk

Avokádós mártogatós: sült krumplihoz vagy sült édesburgonyához kiváló

Avokádós szendvicskrém

Grillezett már barackot? Ha kipróbálná ezt az édes, erőteljes ízű gyümölcsöt a grillrácson, tálalja fahéjas, mézes joghurtos mártogatóssal – ennél jobb desszert nem is kell egy grill partira!

Grillezett barack jégkrémmel

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása