Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Bodza
Virágát, levelét és gyümölcsét is fogyaszthatjuk. C-, A-, és B-vitaminokat tartalmaz. Nagyon sokoldalúan használható, illata pedig elbűvölő! Nyár elején virágzik, a virágok később fényes, fekete, bogyós csokrokká alakulnak.
Kamilla
A kamillateát generációk óta használják az idegek nyugtatására, főzetét pedig gőzölésre és sebek tisztítására. Most a kamilla a konyhában is sláger, mert virágait egyre többen fogyasztják. A napsárga közepe olyan ízű, mint az alma!
Sarkantyúka
Mutatós sárga virágairól könnyű felismerni. Áprilistól szeptemberig virágzik, a természeteben patakok és folyók közelében találhatunk rájuk. A virágok ehetőek, enyhén kesernyés, néha mogyorós ízűek. Salátákba téve kiváló!
Metélőhagyma- és fokhagymavirág
Májustól augusztusig virágzanak, és a méhek mellett az emberek is élvezhetik ízüket. Rózsaszínűek, illatos összetevőként alkalmasak levesek, rizottók és tészták ízesítésére, díszítésére.
A gyógynövényeket nem javallott túlzott mennyiségben és huzamosabb ideig fogyasztani. Minden esetben kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát!
Rozmaring
Dekoratív megjelenésű növény, jellegzetes illata van, dísznövényként is népszerű. A mediterrán országokban fűszerként, sőt gyógyszerként is használják. Egészségre gyakorolt pozitív hatásai már régóta közismertek, többek között növelheti a koncentrációs képességet. Kékeslila virágokkal virágzik nyáron és ősszel. Mártások, vadak, szárnyasok, halak és pácok kiváló fűszerezője.
Bazsalikom
Erősen aromás gyógynövény, az olasz konyha egyik legnépszerűbbje. Illóolajokban, A- és C-vitaminban is gazdag. Jótékony hatást gyakorolhat az emésztésre. A kiskertekben egynyári növényként termesztik, de a balkonon vagy a szobában, cserépben is megnő. Szereti a fényt, a napot, a meleget és sok-sok nedvességet igényel.
Zsálya
Neve latinul annyit tesz: gyógyítani. Nem véletlen hát, hogy gyógy- és fűszernövényként egyaránt nagyon népszerű. Kedvezően hathat egyes légúti problémákra, antiszeptikus, antioxidánsokban gazdag, és gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelt. A leveleket közvetlenül virágzás előtt, májustól júliusig szüretelik. Frittatákhoz, rizottókhoz, levesekhez és paradicsomos ételekhez is remekül passzol.
Menta
Széles spektrumú gyógynövény. Belsőleg elsősorban torokfájás és megfázás esetén alkalmazzák, ízét mindenki jól ismeri a különféle cukorkákból. Felfrissít fejfájás és migrén esetén, sőt, bélpanaszokra is pozitív hatást gyakorolhat. A természetben nedves helyeken, patakok közelében vagy erdőkben található meg. Nevelhetjük otthon a kertben vagy akár cserépben is. Júniustól egészen szeptemberig virágzik. Nyári desszertek, mártások, gyümölcsös ételek, italok és fagylaltok kötelező kiegészítője.
Kakukkfű
Megnyugtathatja a fájó torkot, a hangszalagokat, és frissítő hatású. A konyhában húsok és halak ízesítőjeként kedvelt. Érdekesség, hogy ennek a növénynek a leveleit és virágait is fel lehet használni. Májustól szeptemberig teljes szépségében pompázik.
Számos módon felhasználhatjuk a gyógynövényeket, valamint a kerti és erdei növényeket is. Íme, néhány hasznos ötlet a megvalósításhoz!
salátákhoz és tésztaételekhez
sült finomságként (pl. bodzavirág, cukkinivirág)
szörpökhöz
lekvárokba
desszertekhez
húsokhoz és halakhoz
levesekhez és sűrű szószokhoz
teákhoz
tinktúrákhoz
Elkészítési idő: 40 perc
Adagok: 6 (12 darab)
SZÓSZ
Elkészítési idő: 45 perc
Adagok: 10