Nyári fűszernövények, ehető virágok


VIRÁGOK

Bodza

Virágát, levelét és gyümölcsét is fogyaszthatjuk. C-, A-, és B-vitaminokat tartalmaz. Nagyon sokoldalúan használható, illata pedig elbűvölő! Nyár elején virágzik, a virágok később fényes, fekete, bogyós csokrokká alakulnak.

Kamilla

A kamillateát generációk óta használják az idegek nyugtatására, főzetét pedig gőzölésre és sebek tisztítására. Most a kamilla a konyhában is sláger, mert virágait egyre többen fogyasztják. A napsárga közepe olyan ízű, mint az alma!

Sarkantyúka

Mutatós sárga virágairól könnyű felismerni. Áprilistól szeptemberig virágzik, a természeteben patakok és folyók közelében találhatunk rájuk. A virágok ehetőek, enyhén kesernyés, néha mogyorós ízűek. Salátákba téve kiváló!

Metélőhagyma- és fokhagymavirág 

Májustól augusztusig virágzanak, és a méhek mellett az emberek is élvezhetik ízüket. Rózsaszínűek, illatos összetevőként alkalmasak levesek, rizottók és tészták ízesítésére, díszítésére.


FIGYELEM!:

A gyógynövényeket nem javallott túlzott mennyiségben és huzamosabb ideig fogyasztani. Minden esetben kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát!


FŰSZEREK

Rozmaring
Dekoratív megjelenésű növény, jellegzetes illata van, dísznövényként is népszerű. A mediterrán országokban fűszerként, sőt gyógyszerként is használják. Egészségre gyakorolt pozitív hatásai már régóta közismertek, többek között növelheti a koncentrációs képességet. Kékeslila virágokkal virágzik nyáron és ősszel. Mártások, vadak, szárnyasok, halak és pácok kiváló fűszerezője.

Bazsalikom

Erősen aromás gyógynövény, az olasz konyha egyik legnépszerűbbje. Illóolajokban, A- és C-vitaminban is gazdag. Jótékony hatást gyakorolhat az emésztésre. A kiskertekben egynyári növényként termesztik, de a balkonon vagy a szobában, cserépben is megnő. Szereti a fényt, a napot, a meleget és sok-sok nedvességet igényel.

Zsálya

Neve latinul annyit tesz: gyógyítani. Nem véletlen hát, hogy gyógy- és fűszernövényként egyaránt nagyon népszerű. Kedvezően hathat egyes légúti problémákra, antiszeptikus, antioxidánsokban gazdag, és gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelt. A leveleket közvetlenül virágzás előtt, májustól júliusig szüretelik. Frittatákhoz, rizottókhoz, levesekhez és paradicsomos ételekhez is remekül passzol.

Menta

Széles spektrumú gyógynövény. Belsőleg elsősorban torokfájás és megfázás esetén alkalmazzák, ízét mindenki jól ismeri a különféle cukorkákból. Felfrissít fejfájás és migrén esetén, sőt, bélpanaszokra is pozitív hatást gyakorolhat. A természetben nedves helyeken, patakok közelében vagy erdőkben található meg. Nevelhetjük otthon a kertben vagy akár cserépben is. Júniustól egészen szeptemberig virágzik. Nyári desszertek, mártások, gyümölcsös ételek, italok és fagylaltok kötelező kiegészítője.

Kakukkfű

Megnyugtathatja a fájó torkot, a hangszalagokat, és frissítő hatású. A konyhában húsok és halak ízesítőjeként kedvelt. Érdekesség, hogy ennek a növénynek a leveleit és virágait is fel lehet használni. Májustól szeptemberig teljes szépségében pompázik.


Számos módon felhasználhatjuk a gyógynövényeket, valamint a kerti és erdei növényeket is. Íme, néhány hasznos ötlet a megvalósításhoz!


Így használhatjuk fel a gyógynövényeket és az ehető virágokat!

  • salátákhoz és tésztaételekhez

  • sült finomságként (pl. bodzavirág, cukkinivirág)

  • szörpökhöz

  • lekvárokba

  • desszertekhez

  • húsokhoz és halakhoz

  • levesekhez és sűrű szószokhoz

  • teákhoz

  • tinktúrákhoz


Tavaszi tekercs ehető virágokkal

 Elkészítési idő: 40 perc
 Adagok: 6 (12 darab)


  • 12 darab rizspapír tészta
  • 250 g vékony rizstészta
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 db piros színű paprika
  • 1 db avokádó
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db kígyóuborka
  • 100 g nyers vörös káposzta
  • 2 fej zsenge hagyma
  • 0,5 csésze friss mentalevél
  • 0,5 csésze friss bazsalikomlevél
  • 36 darab ehető virág (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

SZÓSZ

    • 80 g földimogyoróvaj
    • 2 ek rizsecet
    • 2 ek szójaszósz
    • 2 ek méz
    • 1 ek szezámolaj
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 ek vízA rizstésztát 4 perc alatt főzzük meg. Szűrjük le, borítsuk egy tálba, sózzuk meg, majd adjunk hozzá 1 evőkanál szezámolajat. Keverjük jól össze és tegyük félre.
  1. Tisztítsuk meg a paprikát, az avokádót, a sárgarépát, az uborkát, a káposztát és a hagymát, és mindent vágjunk vékony csíkokra. Tegyük félre a zöldségeket is.
  2. A szószhoz egy tálban keverjük össze a mogyoróvajat, a rizsecetet, a szójaszószt, a mézet, a szezámolajat, a vizet és a zúzott fokhagymát. Keverjük jól össze.
  3. Öntsünk vizet egy mélyebb tálba. Áztassuk benne a rizspapír tésztát körülbelül 20 másodpercig, hogy utána könnyen tudjuk hajtogatni. Ezután vegyük ki, csepegtessük le, tegyük egy tányérra és töltsük meg: először kezdjük 3-3 ehető virággal és a zöldségekkel, amelyeket a kör alsó harmadára helyezzünk. Erre kerüljön a menta és a bazsalikom, majd jöhet a tészta és a szósz. Tekerjük fel a tésztalapokat úgy, hogy alul és felül is behajtjuk előtte. Még 11-szer ismételjük meg a folyamatot, és azonnal tálaljuk.

Nyári fűszernövények, ehető virágok

Bazsalikomos szörp

 Elkészítési idő: 45 perc
 Adagok: 10


  • 250 ml víz
  • 200 g nádcukor
  • 25 g friss bazsalikomlevél
  1. Egy edényben keverjük össze a vizet, a cukrot és a bazsalikomleveleket. Forraljuk fel és főzzük alacsony lángon 10 percig, amíg a cukor fel nem oldódik.
  2. Kapcsoljuk ki a főzőlapot és hagyjuk állni még 30 percig.
  3. Ezután szűrjük le a szirupot és öntsük egy zárható palackba.
  4. Tároljuk hűtőszekrényben. 2 hónapon belül fogyasszuk el.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása