Baba Újszülött Nem megfelelő élelmiszerek a szoptatási időszakban: Hagyja ki a mentát és a hal-féléket!

Általában kerülnie kellene  azokat az ételeket, melyek már a terhesség folyamán gondot okoztak  – a zsíros, pikáns, túlfűszerezett, vagy rántott ételek kettejük számára most sem volna  megfelelő választás. Melyek a továbbiak?

A koffein
Lehet, hogy a rendszeres kávébevitel nélkül el sem tudja képzelni azt, hogy reggel felkeljen az ágyból. Viszont tudnia kellene, hogy a koffein megtalálja az utat az anyatejbe. Az Ön szervezetével szemben azonban a csecsemő törékeny szervezete nem készült fel annak feldolgozásására. 

Ötlet: Ha nem tud élni a kávé íze nélkül, készítsen koffeinmentes kávét.

A halak
A halakat nem kell étrendjéből teljesen kiiktatnia, de figyelmesen válogassa meg őket. A tonhal, makréla, kardhal, cápaharcsa, vagy a cápa a gyermek számára nem megfelelő anyagokat tartalmazhat, ezért inkább válassza a tőkehalat, lepényhalat, vagy a hekket.

Csokoládé
Bizony, az imádott csokoládé is a koffein forrása. Néhány szoptató anyuka megállapította, hogy ez a kedvelt stresszoldó a csecsemőre laxatív hatással van. Figyelje a gyermek viselkedését és pelenkáját – ha azután, hogy Ön csokoládét evett, gyermeke szorongó és híg a széklete, ez azt jelenti, hogy csökkentenie kell a csokifogyasztást, vagy teljesen kihagyni.

A petrezselyem és a menta
A petrezselyem az ízletes menü dísze, a mentatea felfrissít. Mindkét növénnyel az a gond, hogy bizonyos kockázatot jelentenek az anyatej termelődése szempontjából.  Gyakori fogyasztásuk esetén számoljon azzal, hogy kevesebb teje lesz, főleg ha a gyermek növekedése megindul és éhesebb lesz, mint általában.

A tejtermékek
A szoptatott  csecsemők számára a tejtermékek tartoznak az egyik legproblematikusabb  élelmiszerek közé. Amikor gyermeke az etetés után különösen ingerült, ekcémája van, vagy egyéb bőrtünete, esetleg alvásproblémái, akkor megfelelő lehetőség a kizárásos diéta.  Ahhoz, hogy kizárhassa a tejallergiát, néhány héten át ne fogyasszon tejet. Ha egy ilyen teszt után javulást észlel, lehetséges, hogy éppen a tejallergia okozta a gyermek alvásgondjait.

Az alkohol
Az alkoholnak automatikusan a tiltólistán kellene szerepelnie, de a biztonság kedvéért mi is megemlítjük. Az alkohol ugyanis az anyatejbe kerülve negatívan befolyásolhatja  gyermeke fejlődését. Ne kockáztasson és teljes mértékben mellőzze.

A citrusfélék
Gyermeke emésztőrendszere még mindig nem eléggé fejlett és az egyes citrusfélékben levő összetevők jelentősen ingerelhetik. A citrusfélék ingerlékenységet, kiütéseket okozhatnak.  Az exotikus gyümölcsök helyett fogyasszon a hazai égtájakon termő gyümölcsökből. Vigyázzon a szőlővel, mert felfúvódást okozhat.

A hüvelyesek és a kukorica
Talán nem kell leírni azokat az indokokat, amiért a szoptatás ideje alatt kerülnie kell a borsó, a bab, a lencse, a szója és a kukorica fogyasztását. A kellemetlen felfúvódás a gyermeknek is fájdalmas lehet.  

Az földimogyoró
Ha a családban valaki allergiás a földimogyoróra, a szoptatás ideje alatt Ön se egye. Az földimogyoróban és más diófélékben levő allergiás összetevők a tejbe kerülve kiütéseket, hasfájást, sőt anafilaktikus sokkot is okozhatnak.  

A fokhagyma
A fokhagyma jellegzetes szaga, és nem hatása miatt került fel listánkra. A fokhagymát érezni az anyatejben is. Ha fokhagymát evett és gyermeke a szoptatás alatt elhúzódik és grimaszol, most már tudja, hogy miért. A gyermek ízlelőbimbói egyelőre még nem eléggé érettek ahhoz, hogy a fokhagyma ízét kellőképpen értékeljék.

Az újdonsült anyuka számára rendkívül igényes az első három hónap.  

Ötleteket gyűjtöttük arra, miképp lehet ezzel megbirkózni, kattintson ide!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!