Egészséges életmód Relaxáció Nálunk is meghonosodtak Halloween töklámpásai!

Halloween ünnepe Amerikában oly nagy népszerűségnek örvend, hogy karácsony után a második legjövedelmezőbb ünnepnek számít. Szó sincs azonban valamilyen modern találmányról, sőt, nem is az amerikaiak ötlete. Az ünnep eredete az ősi kelta hagyományokig vezethető vissza. Hogyan alakult ki tehát Halloween ünnepe? 

Akár tetszik, akár nem, Halloween immár a mi kultúránk részévé is vált. Lehet, hogy ma még nem csengetnek be hozzánk az édességet gyűjtögető  jelmezes gyerekek, de lehet, hogy jövőre ez másképp lesz -hiszen a gyerekek minden lehetőséget megragadnak, ha édességről van szó!

A jelmezek és töklámpások készítése mellett nézzünk vissza egy kicsit a történelembe. Az október 31. éjszakájáról november 1-re virradó éjszaka ünneplése a kelta Samhain ünnepre vezethető vissza. Kétezer évvel ezelőtt Közép- és Nyugat Európa déli részén a kelták, illetve a gallok éltek.  A természetközeli népek ezen az éjszakán ünnepelték az újév kezdetét és hittek abban, hogy ekkor megszűnnek az élők és holtak világa közötti határok, a lelkek visszatérnek a földre, s az élők betekinthetnek az alvilágba. A kelta druida papok hatalmas tábortüzeket gyújtottak, ahol az emberek a kelta isteneknek termény- és állatáldozatokat mutattak be. Az ünnep során az emberek állatbőrből és állatfejekből készített jelmezeket viseltek és jövendőt mondtak.  Otthonaikban is tüzet gyújtottak, hogy az ilyenkor hozzájuk ellátogató szeretteik lelkeinek mutassák az utat – innen ered a gyertyagyújtás hagyománya.


Európai hagyomány

A kelták által lakott területek nagy része az i.e. 1. században a Római Birodalom fennhatósága alá került és megkezdődött a kelta és római hagyományok összeolvadása. IV. Bonifác pápa 609. május 13-án szentelte  fel a római pogány Pantheont. A szentélyt Szűz Máriának és minden keresztény vértanúnak ajánlotta, ezzel ünnepelve Mindenszentek ünnepét.  Ezt az emléknapot száz évvel később III. Gergely pápa november 1-re helyezte át, amikor  a Szent Péter-bazilika kápolnáját szentelte fel Mindenszentek tiszteletére. A kereszténység elterjedésével ez az ünnep eljutott a kelta területekre is, ahol egybeolvadt az ottani hagyományokkal. Így maradt meg a tűzgyújtás, a szentek, az angyalok és ördögök jelmezei. Mindenszentek ünnepe az All-Hallows, az ezt megelőző éjszaka pedig az   All-Hallows Evening nevet kapta, melyből később alakult ki a rövidített Halloween változat.

 Gyerekek és felnőttek kedvencei a halloweeni jelmezek  

A különféle európai és indián népcsoportoknak köszönhetően Amerika túlnyomórészt déli kolóniáiban alakult ki Halloween egy másik változata. A szomszédok a holtakról rémísztő történeket meséltek egymásnak, táncoltak és énekeltek.  Az ünnep országszerte csak a 19. század második felében lett népszerű, amikor az éhínség elől írek milliói vándoroltak szülőföldjükről Amerikába. Az Amerikaiak azóta október 31-én este ijesztő jelmezekbe öltöznek, s a gyerekek házról házra járva ijesztgetnek és édességet gyűjtögetnek.  A 20. század elejére Halloween ünnepe elvesztette egyházi jellegét, jellegzetes amerikai ünneppé vált, melyre az amerikai emberek évente 6 milliárd dollárt költenek.  

A töklámpás története

Halloween hagyományos szimbólumát, a töklámpást, szintén az íreknek köszönhetjük – pontosabban egyiküknek,  akinek neve Jack O’Lantern volt. A legenda szerint ő egy agyafúrt iszákos volt, aki meghívta az ördögöt, hogy igyon vele. Mivel nem akart fizetni, meggyőzte őt, hogy változzon pénzérmévé, majd egy ezüstkeresztes erszénybe tette, így az ördög nem tudott visszaváltozni, s az erszény fogságában maradt. Szabadulásáért jutalmul azt ígérte Jacknek, hogy  egy évig békén hagyja, s ha meghal, nem veszi el a lelkét.  Egy év múlva Jack rajtakapta az ördögöt, amint egy fán ülve lopja a gyümölcsöt. Az ír nem volt rest, egy keresztet vésett a fába, s az ördög ismét tehetetlen volt. További tíz év nyugalmat kellett megígérnie  Jacknek.  
Amikor az öreg iszákos meghalt,  bűnei miatt nem akarták befogadni a  mennyországban, de a pokolba se mehetett.  Ezért az ördög egy örökké izzó széndarabot küldött neki, hogy legalább ez világítson neki útja során. A halott Jack ezt egy karórépába tette, s azóta vándorol a földön.  Az írek hazájukban eredetileg karórépát faragtak, de amikor Amerikában rájöttek arra, hogy a tök sokkal puhább és jobban lehet vele szórakozni, a karórépát gyorsan elfelejtették. Így történt, hogy világszerte töklámpásokat faragnak, annak ellenére, hogy  a furfangos ír Jack O’Lantern történetét ma már kevesen ismerik.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!