Tippek és tanácsok Hot dog, szalonnába tekert virslivel, lilakáposztával és lyoni hagymával

Ha kerti grillezésre hívjuk a barátainkat, ezzel a házi hotdog recepttel levehetjük őket a lábukról. Bár az előkészületek kicsit több időt vesznek igénybe, mint a klasszikus hotdog esetében, azonban a sült hagymát és a marinált lilakáposztát sem érdemes kihagyni a receptből.

Ráadásul egy olyan húsmentes receptet is hoztunk, amire nemcsak a vegetáriánusok fognak rákattanni!

Hotdog, baconbe tekert virslivel, lilakáposztával és lyoni hagymával 

Adag: 2 fő részére

Elkészítési idő: 20 perc

Hotdog hozzávalók:

2 Tesco Grill Master hotdog zsúrkenyér

2 Tesco Grill Master virsli szalonnában

só, bors

1 kk oregánó

1 kk kakukkfű

200 g marinált lilakáposzta

pirított hagyma

1 kk olívaolaj

Marinált lilakáposzta hozzávalók:

1 fej vöröskáposzta

500 ml fehérbor ecet

10 szem tarka bors

10 szem szegfűbors

1 kisebb gyömbér

1 kk felkarikázott chili

2 babérlevél

Mustáros szósz hozzávalók:

¼ pohár sárga francia mustár

 ¼ pohár méz

1–2 kk füstölt paprika

½ kk só

½ marék metélőpetrezselyem

Lyoni hagyma hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

3-5 ek liszt (búzaliszt, rétesliszt vegyesen)

olaj a sütéshez

Marinált lilakáposzta elkészítése

  1. Távolítsuk el a káposzta belső kemény részét, majd vágjuk félbe.
  2. A káposztát aprítsuk fel, sózzuk meg, takarjuk le és hagyjuk pihenni egy éjszakán át.
  3. Másnap egy fazékban készítsük el az öntetet: az ecetet, a borsot, a szegfűborsot, a meghámozott, lereszelt gyömbért, a chilit és a babérlevelet öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Öntsük rá a káposztára és főzzük körülbelül 20 percig.
  4. Ezután a káposztát tegyük üvegbe és tálalásig rakjuk a hűtőszekrénybe.

Vöröskáposzta elrakása télire

Amennyiben a savanyú káposztát nem azonnal vagy pár napon belül szeretnénk elfogyasztani, nyugodtan elrakhatunk belőle későbbre is.

Ebben az esetben ügyeljünk a befőttesüveg sterilizálására, hogy ne romoljon meg a savanyúság! Forraljuk ki az üveget, majd miután megtöltöttük a forró ecetes lilakáposztával, jól zárjuk rá a kupakot és fordítsuk fejjel lefelé. Így hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrába.

Ezt az elkészítési módot nevezzük dinsztelésnek.

Lyoni hagyma (ropogós, sült hagyma) elkészítése

  1. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel a hagymát. Nem érdemes sem túl vékony, sem túl vastag szeletekre vágni. Előbbi esetben könnyen odaéghet, ha pedig túl vastag, akkor nyers maradhat.
  2. A felkarikázott hagymát szórjuk meg finomliszttel vagy finomliszt és rétesliszt keverékével.
  3. Jól forgassuk át a karikákat a lisztben, majd rázzuk le róluk a felesleget.
  4. Közepesen forró olajban süssük meg a hagymát. Folyamatosan figyeljük, ha pedig szükséges, akkor forgassuk az olajban egy kicsit, ugyanis nagyon könnyen odaéghet. Érdemes akkor kivenni az olajból, amikor halványabb színe van, mert ha véletlen túlsütjük, akkor a hagyma megkeseredik.
  5. Papírtörlő segítségével alaposan itassuk le a sült hagymáról az olajat.

Mustáros hotdog szósz elkészítése 

Egy kisebb tálban vagy pohárban keverjük össze a mustárt, a mézet, a füstölt paprikát és a sót. A végén szórjunk bele apróra vágott petrezselyemlevelet is.

Hotdog elkészítése

  1. A szalonnába tekert virslit ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  2. Tegyük a grillre és süssük jó ropogósra minden oldalukat.
  3. A hotdog kiflit hosszában vágjuk félbe és kenjük meg a belsejét egy kis olívaolajjal.
  4. Amikor a virsli majdnem kész, tegyük a kiflit is a grillre és süssük kb. 2 percig, amíg aranybarna színű lesz.

Hotdog összeállítása

A még meleg kiflikbe tegyük bele a virslit és a káposztát. Adjunk hozzá oregánót, kakukkfüvet és a mustáros szószból kenjünk rá ízlés szerint.

A végén gazdagon hintsük meg a pirított hagymával.

Tipp:

Az ecetes lilakáposztát, a lyoni hagymát és a mustáros öntetet is nyugodtan elkészíthetjük már a grillezés előtti napon. Így időt spórolunk magunknak és nem kell mindenről egyszerre gondoskodjunk.

Grillezett, marinált zöldségek hotdog kiflivel

Mindig érdemes azokra is gondolni, akik szívesebben fogyasztanak hús helyett zöldséget. Egy olyan egyszerűen elkészíthető marinált, grillezett zöldség receptet mutatunk most be, amivel a vegetáriánusok hotdog kiflijét tölthetjük meg. Érdemes többet készíteni belőle, hogy a csipegetőknek is jusson, mert erre biztosan mindenki rá fog járni!

Hozzávalók

2 Tesco Grill Master hotdog zsúrkenyér

Grillezett zöldségekhez (2-3 személyre)

1 db cukkini

1 db piros kaliforniai paprika

1 db sárga kaliforniai paprika

150 g gomba

2 fej lilahagyma

1-2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

só, bors

friss petrezselyemzöl

Marinád-pác - hozzávalók

4-5 ek extra szűz olívaolaj

1 citrom leve

1 ek barnacukor

1 gerezd fokhagyma átpréselve

aprított friss bazsalikom, petrezselyemzöld

fél teáskanál chili pehely

só, bors

  1. Kezdjük a marinád, más néven pác elkészítésével. Tegyünk minden hozzávalót egy befőttesüvegbe, majd jól rázzuk össze.
  2. A cukkinit, a kaliforniai paprikákat és a lilahagymát vágjuk nagyobb darabokra (így egyszerűbb lesz majd grillezni). A gombát hagyjuk egészben. Tegyük egy nagyobb tálba és öntsük nyakon olívaolajjal, majd nyomjuk rá a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk át, hogy minden zöldséget bevonjon az olaj.
  3. Grillezzük meg a zöldségeket. Az a jó, ha kissé odapirulnak, 1-2 helyen fekete kérget kapnak.
  4. A sült zöldségeket szedjük vissza a tálba és még melegen locsoljuk meg a marináddal. Óvatosan forgassuk össze és szórjuk meg frissen vágott petrezselyemzölddel.
  5. Hagyjuk állni 15-20 percig.

Ezzel a technikával a zöldségek sokkal több ízt fognak magukba szívni, mintha grillezés előtt marináltuk volna. Ezért a fogásért nemcsak a vegetáriánusok fognak lelkesedni!

Érdemes a grillezést a zöldségekkel kezdeni, majd ezután elkészíteni a virslit, ami a hotdog lényeges része. Mire a hús megsül, a marinád átjárja a zöldségeket, így egyszerre tálalhatjuk. A grillezett zöldségekhez ugyanúgy pirítsunk a hotdog kifliből, majd erre halmozva tálaljuk a marinált zöldségeket.

Publikálva: 5 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása