Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az utóbbi pékslágerek egyike a kovász. A házi kovászolás és a kovászkenyér otthoni sütése munkaigényessége ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Azok, akik ismerik a kovászkenyeret, állítják, hogy ízletesebb, illatosabb, ropogósabb, hosszabb ideig eltartható és jobban emészthető. Túl sok a dícséret?
A kovászkenyér egészséges
A kovásszal készült kenyérnek tagadhatatlanul van néhány egészséges előnye. Egyen kovászkenyeret akkor, ha refluxbetegségben vagy felfúvódásban szenved. Jobban emészthető, mivel a tejsavas erjedés baktériumai az erjedési folyamat alatt lebontják a szacharidokat. A megsült kenyérben azonban már ne számítson semmilyen egészségre hasznos élő mikroorganizmusokra. Ezek a sütéssel megsemmisülnek.
Tagadhatatlanul jótékony egészségi hatása van a teljes kiőrlésű kovászkenyérnek. Búzalisztből, tönkölybúzalisztből, rozslisztből készül és találhat benne néhány darabot a gabonaszemek héjából is. A teljes kiőrlésű kovászkenyér több rostanyagot tartalmaz, mely telít és „bélkefeként“ működik. A teljes kiőrlésű kovászkenyér tartalmazza:
A teljes kiőrlésű kovászkenyér összetételének köszönhetően elősegíti az emésztést, csökkenti az aranyér, a vastagbélrák kialakulásának veszélyét, javítja a tápanyagok felszívódását, az anyagcserét, az ellenállóképességet.
A kovászkenyér azonban nem jó a cöliákiában szenvedőknek. Az ő esetükben a glutén tönkreteszi a bélfalat, s a glutén a gabonafélék alkotóeleme. Ezért a cöliákiában szenvedőknek a kovászkenyér nem jelent kivételt a diétában. Na, de lehet, hogy nem fog gondot csinálni, ha „csak“ gluténérzékenységben szenved. Mindenesetre – ha már hagyja magát elcsábítani a kovászkenyér illatával, gondoljon arra, hogy a legjobb íz sem ér meg annyit, hogy veszélyeztesse az egészségét.
A kovászkenyérrel lehet fogyni
A kovászkenyér jobban emészthető, amitől azt hihetnénk, hogy kellemesen lehet vele fogyni. Az igazság az, hogy a kovászkenyérnek alacsonyabb a glikémiai indexe.
100 g kovászban:
A kovászkenyér tápértéke azonban nagymértékben függ a felhasznált liszt fajtájától és az egyéb hozzávalóktól – szezámmag, dió, burgonya, hagyma... Ezért a fogyás szempontjából a kovászkenyér nagyon hasonló az élesztős kenyérhez. S nála is érvényes – mindent mértékkel. Egyen egy szelet kovászkenyeret, de erre gondoljon torna közben is, máskülönben a kilók nem mennek le.
A kovászkenyér tovább megőrzi frissességét
Ez így igaz. Három nap után is érezheti a kovásszal készült kenyér frissességét, s ha nem fogysztja el, akár egy hétig is eláll. Ennek oka a tejsav, mely a kovászkenyérben természetes konzerválóként működik.