Tippek és tanácsok Mítoszok és igazságok a kovászkenyérről

Az utóbbi pékslágerek egyike a kovász. A házi kovászolás és a kovászkenyér otthoni sütése munkaigényessége ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Azok, akik ismerik a kovászkenyeret, állítják, hogy ízletesebb, illatosabb, ropogósabb,  hosszabb ideig eltartható és jobban emészthető.  Túl sok a dícséret?

A kovászkenyér egészséges

A kovásszal készült kenyérnek tagadhatatlanul  van néhány egészséges előnye. Egyen kovászkenyeret akkor, ha refluxbetegségben vagy felfúvódásban szenved.    Jobban emészthető, mivel a tejsavas erjedés baktériumai az erjedési folyamat alatt lebontják a szacharidokat.  A megsült kenyérben azonban már ne számítson semmilyen egészségre hasznos élő mikroorganizmusokra. Ezek a sütéssel megsemmisülnek.  

Tagadhatatlanul jótékony egészségi hatása van a teljes kiőrlésű kovászkenyérnek. Búzalisztből, tönkölybúzalisztből, rozslisztből készül és találhat benne néhány darabot a gabonaszemek héjából is. A teljes kiőrlésű kovászkenyér több rostanyagot tartalmaz, mely telít és „bélkefeként“ működik.  A teljes kiőrlésű kovászkenyér  tartalmazza:  

  • a B-vitamincsoport vitaminjait
  • A-vitamint
  • esszenciális zsírsavakat
  • ásványi anyagokat, mint a kálium, vas, magnézium, cink

A teljes kiőrlésű kovászkenyér  összetételének köszönhetően elősegíti az emésztést, csökkenti az aranyér, a vastagbélrák kialakulásának veszélyét, javítja a tápanyagok felszívódását, az anyagcserét, az ellenállóképességet.

A kovászkenyér azonban nem jó a cöliákiában szenvedőknek.  Az ő esetükben a glutén tönkreteszi a bélfalat, s a glutén a gabonafélék alkotóeleme. Ezért a cöliákiában szenvedőknek a kovászkenyér nem jelent kivételt a diétában. Na, de lehet, hogy nem fog gondot csinálni, ha „csak“ gluténérzékenységben szenved. Mindenesetre – ha már hagyja magát elcsábítani a kovászkenyér illatával, gondoljon arra, hogy a legjobb íz sem ér meg annyit, hogy veszélyeztesse az egészségét.  

A kovászkenyérrel lehet fogyni
A kovászkenyér jobban emészthető, amitől azt hihetnénk, hogy  kellemesen lehet vele fogyni.  Az igazság az, hogy a kovászkenyérnek alacsonyabb a glikémiai indexe.
100 g kovászban:

  • 289 kalória,
  • 1,8 g zsír
  • 513 mg nátrium
  • 56 g szénhidrát
  • 12 g protein
  • 19 g vas
  • 4 g kalcium
  • 7 g magnézium
  • és más elemek vannak.

A kovászkenyér tápértéke azonban nagymértékben függ a felhasznált liszt fajtájától és az egyéb hozzávalóktól – szezámmag, dió, burgonya, hagyma... Ezért a fogyás szempontjából a kovászkenyér nagyon hasonló az élesztős kenyérhez. S nála is érvényes  – mindent mértékkel. Egyen egy szelet kovászkenyeret, de erre gondoljon torna közben is, máskülönben a kilók nem mennek le.  

A kovászkenyér tovább megőrzi frissességét
Ez így igaz. Három nap után is érezheti a kovásszal készült kenyér frissességét, s ha nem fogysztja el, akár egy hétig is eláll.  Ennek oka a tejsav, mely a kovászkenyérben természetes konzerválóként működik.  

Így készíthet Ön is kovászt!


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása