Egészséges életmód Egészség Mítosz vagy valóság a tavaszi fáradtság?

Kezdje meg a harcot, és arasson győzelmet a fáradság felett.


Vannak olyanok, akiknek a tavaszi fáradtság csak kifogás, másoknak viszont reális  probléma. A fáradtság energiahiányt jelent, amellyel együtt járhata koncentráció hiánya, étvágytalanság, apátia, fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, demotiváció, bágyadtság,  nehézkesség vagy kimerültség.  Ez igencsak sok tünet, de mindegyik mögött a hívatlan vendég áll – a tavaszi fáradtság. Az első tavaszi hetekben jelentkezheta mindennapi ciklus változásai miatt, melyek az endorfinok, szerotonin, melatonin és az idegrendszer más összetevőinek változásait idézik elő, aminek következménye a testi és lelki hanyatlás érzése. Mindezt elősegíti a téli nehéz étrend, a kevés zöldség és gyümölcs, naphiány és a természetes mozgás hiánya.


A tavaszi fáradtság létezik

Ez egy adaptív rendellenesség, mely addig tart, amíg a szervezet önszabályozása alkalmazkodik az új feltételekhez. A tavaszi fáradtság sokakat teljes erővel ragad el, másoknak még a kellemetlen allergiával is fel kell venniük a harcot, ugyanis éppen akkor érkezik, amikor beköszön az allergiaszezon,az eltelített orr és a növények megporzásával összefüggő légzési nehézségek, ami még tetézi a kellemetlenségeketMég jobban szenvedhetnek azok, akik túl nagy stressznek vannak kitéve, vagy  személyes, illetve családi gondokkal kell szembenézniük. Általánosságban érvényes, hogy a felnőttek érzékenyebbek a tavaszi fáradtságra, mivel a fiatal szervezet alapvetően könnyebben alkalmazkodik.

5 tipp a tavaszi fáradtság leküzdésére

Reggeli a starthoz
Az energiadús reggeli segíthet a tavaszi fáradtság tüneteinek leküzdésében. Ez rendkívül fontos az új nap megkezdéséhez, figyeljünk rá, hogy a napi táplálékmennyiség 25 százalékát kell alkotnia. A reggeli menübe olyan ételeket válasszunk amelyek tartalmaznak:

  • szénhidrátokat – teljes kiőrlésű kenyér és gabonafélék,
  • fehérjéket – tejtermékek, pulykasonka, tojás
  • zsírokat – pédául olivaolaj
  • vitaminokat – nyers gyümölcs, zöldség.


Kiegyensúlyozott étrend
A szakemberek a napi ötszöri étkezést javasolják a glükóz csökkenésének elkerülése érdekében, hiszen ez növelheti a fáradtság érzését és befolyásolhatja a hangulatot. Ezt energiadús és antioxidánsokban gazdag étrend kialakításával kivédhetjük. Sokat segíthetnek a piros termések – narancs és a paradicsom, általában a zöldségek és gyümölcsök.  Így aktívabbnak és kevésbé  egykedvűnek fogja érezni magát.

Az ételek elkészítésénél használjon friss élelmiszereket és kerülje a feldolgozott termékeket, melyek az emésztést aránytalanul terhelik. Felejtse el a téli hónapok ízletes, telített zsírsavakban és sóban gazdag zsíros füstölt termékeit!  A rendszeres folyadékpótlásról se feledkezzen meg, naponta igyon legalább két liter vizet vagy teát.


Méhpempő
Ez a táplálékkiegészítő A, B, C, E vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat, antibakteriális és gyulladásgátló hatású telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Serkenti a szervezet védekezőrendszerét, energiát ad, csökkenti a fáradtság érzetét, növeli a fizikai és mentális ellenállóképességet.  Ugye milyen hasznosan hangzik? Természetesen csak akkor, ha nem allergiás a méhésztermékekre.


Felhők mögött is a nap
Ha teheti,  egész évben  minden nap töltsön legalább tíz percet a napon. A legideálisabb mindjárt reggel, hogy feltöltődjön energiával és életerővel. Nem baj, ha a felhők mögött bújkál a nap így is jobban felfrissíti egy gyors séta a friss levegőn, mint egy erős kávé.


Alapos pihenés
A napi hét-nyolc óra alvás segít alkalmazkodni a változásokhoz. Az egészséges alvás alapelve a rendszeresség, a hőmérséklet és az alvást megelőző tevékenységek. Igyekezzen mindig megközelítőleg azonos időben lefeküdni, a helyiséget szellőztesse ki és ne fűtse túl. A vacsora és az alvás között legalább két órának kell eltelnie, valamint a mobil és a táblagép sem tartozik az ágyba,de ezt bizonyára tudja.


Mozgás nélkül nem fog menni
Nincs mit tenni,  torna nélkül nem fogja magát jobban érezni, még akkor sem, ha legszívesebben elnyújtózna a díványon és átaludná a fél napot. A rendszeres mozgásra szüksége van, hogy több endorfin termelődjön.  Egy kis mozgás segítségével könnyebben búcsút inthet a demotivációnak és javulhat a hangulata.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!