Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Mit kezd általában a narancsokkal, citrommal, vagy a mandarinnal? Meghámozza és megeszi, illetve kipréseli a levét. Pedig a citrusokból fantasztikus dzsemet, krémet és más ízletes ételeket lehet készíteni, melyek házunk táján még mindig nem mindennaposak. Próbálja ki ezeket egyszer és mi biztosra vesszük, hogy rendszeresen visszatér majd hozzájuk
A feldolgozás előtt alaposan mossa meg meleg vízben a narancsot, mandarint, citromokat, grapefruitot és zöldcitromot – még akkor is, ha hámozva fogja őket használni, s a BIO gyümölcsök esetében is. Ezután hámoza meg őket, távolítsa el a fehér héjat, az erezetet és a magokat is.
A citrusokból készült íz enyhén pikáns, s azoknak is ízleni fog, akik nem nagyon szeretik az édeset. A reggeli kenyérhez, kalácshoz is illik és a palacsintának egzotikus ízt ad, de illik a marhahúshoz, vagy a kacsahúshoz is.
Hozzávalók:
1 kg mandarin
1 citrom
1 kg cukor
A hámozott citrusokat vágja vékony szeletekre, szórja meg a cukorral és 24 óráig hagyja a hűtőben. Ezután lassú tűzön melegítse és főzze, amíg besűrűsödik. Öntse tiszta befőttes üvegekbe, alaposan zárja le, fordítsa fejjel lefelé és hagyja kihűlni.
Tudta-e hogy...
...gyümölcsízként csak a citrusfélékből készült termékeket lehet jelölni?
Madarinból készült kompótunk receptje csak annyi cukrot tartalmaz, amennyi éppen megfelel az Ön ízlésének. Tisztítson meg egy kiló mandarint, a fehér erezetet is távolítsa el róla, egy fazékba téve öntse le forró vízzel, adja hozzá 2 citrom kifacsart levét, ízlése szerint vaníliás cukrot és kristálycukrot, egy darab egész fahéjat és szegfűszeget. Közepes lángon forralja fel és főzze 10 percig. A mandarinkompót ideális pl. pudinghoz, túrókrémhez vagy desszertekbe.
A citrusfélék, de főképpen a citrom mindig kéznél lehetnek, ha egyszerűen lefagyasztjuk őket. Egy ilyen citrom mindig jól jön – reggel egy pohár vízben energiát ad az új naphoz, a forró napokon frissítő, betegség esetén a forró teába. Előfordulhat, hogy éppen az utolsó citrom kellemetlen meglepetést okoz, mert penészes. Ilyenkor jól jön, ha elővehetünk egyet a fagyasztóból. A citrom fagyasztása egyszerű – megmossuk forró vízben, megtöröljük és a fagyasztóba tesszük. Így akár egy megmaradt fél citromot is lefagyaszthat. A fagyasztott citrusok textúrája ropogós, de ízükbőlsemmit nem veszítenek.
A felhasználásuk előtt időben vegye ki őket, hogy kiolvadjanak, vagy vágja félbe egy fűrészkéssel. Ötletünk – fagyasztásra fél, vagy negyed citromokat tegyen el, ezután már nem kell szeletelnie.
Figyelje a Tesco akcióit és amint olcsóbbak lesznek a citrusok, vásároljon belőlük. Ezután préselje ki a citromok, narancsok, grapefruitok és zöldcitromok levét, öntse formákba vagy zacskókba. Bármikor előveheti teába, főzéshez, vagy italokba. Ha többre van szüksége, a fagyasztott lékockát tegye egy pohárba, helyezze egy melegvizes fazékba és néhány perc múlva már ihatja is.
Hallott már az erjesztett citromról? Az alapelv hasonló, mint a savanyított zöldség esetében. A citromokat vágja negyedekre, hámozza le. Egy befőttes üveg aljára szórjon sót, a citromokat is a vágott felületen sózza meg és rakja az üvegbe. Alaposan nyomkodja le, hogy a citrom minél több levet eressszen. Ismételje meg ezt a műveletet mindaddig, amíg az üveg megtelik és felső peremétől 1 cm-nyi szabad réteg marad. Amennyiben szükséges, töltse fel az üveget még citromlével, hogy a citromokat teljesen ellepje. Az üveget zárja le és tegye sötét helyre. Naponta egyszer-kétszer nyissa fel a tetejét, nehogy az üveg a felszabaduló szén-dioxidtól megpattanjon. Két hét múlva a kész terméket helyezze a hűtőbe. Az így elrakott citrom közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, de kitűnő szószok, saláták, salsák, halak, csirkehúsok ízesítésére. Ráadásul bőven van benne probiotikus baktérium, ezért hozzájárul az emésztés és az immunrendszer egészségéhez.
Friss házi szörpöt készíthet a narancs, mandarin, citrom, vagy bármely más citrusféle levéből. A kipréselt leveket keverje össze és máris elkészült a kitűnő multivitaminos szörp. A kipréselt citrusok levét egy mérőpohárban, vagy mérlegen mérje le. A levet öntse egy edénybe. Ezután mérjen le a lével azonos mennyiségű cukrot. A gyümölcslevet forralja fel, adja hozzá a cukrot és enyhe lángon kevergesse, amíg a cukor elolvad benne. Hűvös helyen néhány hétig is eláll.
A citromkrém habkönnyű és minden desszertet, fagylaltot és joghurtot üdítőbbé tesz. Készen is megvásárolhatja, de otthon is elkészítheti. Fél óra kell csak hozzá, s a hűtőben akár két hétig is kibírná, feltéve, ha nem fogyna el olyan gyorsan. Ugyanis annyira finom!
Hozzávalók:
7 – 8 nagyobb tojássárgája
275 g kristálycukor
133 ml friss citromlé (kb. 4 nagyobb citrom)
pici só
113 g szeletelt vaj
Elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral egy közepes tálban alaposan mixelje simára. Adja hozzá a citromok levét, a sót és habverővel keverje, amíg sima és lágy lesz. Ezután a tálat helyezze egy vizes fazékba úgy, hogy az alja ne érintkezzen a vízzel, mert máskülönben a krém összeugrik. Amint a víz felforrt, takaréklángon és alacsony hőmérsékleten kb. 20 percig főzze tovább sűrűsödésig. A végeredmény egy világossárga nem áttetsző anyag lesz, mely a fakanálhoz ragad. Amikor elkészült, vegye le a tűzről és még alaposan keverje el, miközben kissé kihűl. Ezután fokozatosan adja hozzá a vajszeletkéket és jól keverje el, hogy a vaj teljesen elolvadjon benne. Végül finomlyukú szitán szűrje át egy légmentesen záródó edénybe és hagyja kihűlni.
Ötlet: A citromokat felcserélheti naranccsal, mandarinnal, vagy egyéb citrusfélével. Tehet bele egy pici vegyileg nem kezelt citrushéjat is.
Bónusztipp: A citrusecet hatásos a penészgombák és a vízkő ellen is. Próbálja ki!
Forrás: blossomtostem.net, thekitchn.com, thislittlestreet.com, growforagecookferment.com