Tippek és tanácsok Mexikói stílusú hot-dog paradicsomos salsa szósszal és guacamole-val

A hot-dog népszerűségének egyik titka az egyszerűségében rejlik.
Persze nem mindig érdemes leragadni a klasszikus virsli, mustár és ketchup változatnál, hiszen rengeteg lehetőséget rejt még magában ez a party kaja. A kerti grillezések alkalmával megéri kísérletezni és többféle feltéttel elkészíteni a házi hot-dogot. Alábbi receptünk grill kolbásszal kezdődik, majd a kiflibe kerül még guacamole és paradicsomos salsa szósz is.

Adag: 2

Elkészítési idő: 20 perc

2 Tesco Grill Master Zsúrkenyér a hot-dognak

2 Tesco Paprikás Kolbász

1 ek olívaolaj

100 g tortilla chips

Guacamole(avokádókrém):

2 db nagy avokádó

1 zöldcitrom (lime)

1 marék friss korianderlevél

1 db zöld chili paprika

1 db mogyoróhagyma

Paradicsomos salsa szósz:

2 db zöldcitrom

2 ek olívaolaj

2 paradicsom

2 mogyoróhagyma

2 piros chili paprika

½ maréknyi koriander

só, bors

Avokádókrém készítése:

  • Az avokádót vágjuk ketté és szabadítsuk meg a magjától.
  • Egy kiskanál segítségével vájjuk ki a belsejét.
  • Tegyük egy tálba a kikanalazott részt és adjuk hozzá a zöldcitrom levét, az apróra vágott chilit és hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd jól keverjük össze.
  • A krém tetejére szórjunk a friss korianderből.

Salsa szósz elkészítése:

  • Vágjuk apró kockákra a hagymát, a chilit és a paradicsomot.
  • Tegyük egy serpenyőbe és kevéske olajon kezdjük el szép lassan megfonnyasztani a zöldségeket.
  • Ha a zöldségek már pépesebbek (sűrű állagot kell elérnünk), akkor vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűlt, tegyük egy késes aprítógépbe és turmixoljuk össze, de ne teljesen, maradjanak benne egész darabkák is. Adjuk hozzá a zöldcitrom levét, a koriandert és egy kevés olívaolajt is.

Hot-dog elkészítése:

  • A paprikás kolbászokat süssük meg a grillen.
  • A hot dog kiflit vágjuk félbe, kenjük meg a belsejét egy kevés olívaolajjal és tegyük a grillre 1-2 percre, amíg ropogóssá válik.
  • A sült kolbászt tegyük a meleg kiflibe, tegyünk rá a guacamole-ból és a paradicsomos salsa szószból, majd szórjunk a tetejére összetört tortilla chips darabokat.

Mártogatós előételnek

A salsa szószt és a guakamole-t nemcsak hot-dog feltétként használhatjuk, mivel igazi vendégváró előételként is szolgálhatnak. Készítsünk egyből dupla adagot a krémből és a szószból, majd kínáljuk mártogatósként a vendégeknek. Tökéletes párosítás lesz mellé a tortilla chips, de készülhetünk extra pitával is. A grillen 1-2 perc alatt ropogósra sütve a kenyérlepényeket, még melegen kínáljuk a mártogatósokhoz. Ha pedig igazán nagy durranást akarunk, akkor a nachos mellé egy mexikói csípős sajtos mártogatóst is összedobhatunk, a vendégek nagy örömére.

Mexikói csípős sajtszósz készítése

Hozzávalók:

150 g Tesco Finest zsíros, kemény Cheddar sajt

50 g gouda sajt

50 g krémsajt

20 g vaj

50-70 ml tejszín

1 db jalapeno paprika

1 db szilva paradicsom

1 kis fej vöröshagyma

fél db piros kaliforniai paprika

friss koriander levél

só, bors

  • A hagymát, a kaliforniai és a jalapeno paprikát nagyon apró kockákra vágjuk, majd a koriandert is felaprítjuk.
  • A szilva paradicsomot félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét (a külső részre nem lesz szükségünk). A kikanalazott részt apró kockákra vágjuk.
  • A sajtokat felkockázzuk.
  • Egy vastag aljú serpenyőben (a legjobb erre a célra az öntöttvas változat) kevés olajon megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát, kaliforniai paprikát és a paradicsomot. Ha kicsit megfonnyadtak, akkor hozzáadjuk a jalapeno paprikát és pár percig együtt pirítjuk.
  • Elkezdjük hozzáadagolni a sajtokat, majd amikor kezdenek kissé megolvadni, akkor felöntjük a tejszínnel.
  • Fakanállal óvatosan kevergessük, amíg egy teljesen homogén szószt kapunk.
  • Ha a sajtok teljesen felolvadtak a tejszínben, akkor fűszerezzük frissen őrölt sóval és egy kevéske borssal.
  • A végén szórjuk meg a korianderlevelekkel és keverjük el a sajtszószban.
  • Az elkészült sajtos mártogatóst melegen tálaljuk.

Avokádó kisokos

Akiknek még nincs tapasztalat ezzel a gyümölccsel, annak talán nem egyértelmű, hogyan is kell az avokadót meghámozni vagy megállapítani, elég érett-e a gyümölcs. Mielőtt elkészítenénk a guacamole-t, érdemes kicsit tájékozódni, ugyanis sok múlik a megfelelő alapanyag kiválasztásán.

Érett avokádó

  • Az avokádónak akkor van igazán jó íze és állaga, ha már teljesen megérett. Ezt úgy ellenőrizzük, hogy finoman nyomkodjuk meg a gyümölcs héját. Ha kemény, akkor várjunk az elfogyasztásával. Éretlen állapotban az avokádó szinte teljesen íztelen és az állaga nem alkalmas a krémek elkészítésére. Akkor áll készen a gyümölcs, ha finoman megnyomva a héját, puhának érezzük a húsát.
  • Hogy érett-e az avokádó azt másképpen is ellenőrizhetjük. A gyümölcs tetején lévő szárvéget kipiszkálva láthatóvá válik a gyümölcshús. Ha zöld, akkor megérett, ha barna akkor már sajnos túlérett. Ha nagyon nehezen jön ki a szár, akkor pedig valószínűleg még éretlen az avokádó.
  • Ha a gyümölcs még kemény, akkor hagyjuk pár napot egy papírzacskóban vagy sötét helyen érni.

Avokádó pucolása

  • Az érett avokádó pucolása rendkívül egyszerű. Egy éles késsel vágjuk bele a gyümölcsbe és a mag mentén haladjunk körbe. Ezután fogjuk a kezünkbe a gyümölcs két felét és finoman kezdjük el ellentétes irányba csavarni. A gyümölcs ekkor kettéválik.
  • Az egyik felében még benne lesz a mag. Ennek kiszedésére is van egy roppant egyszerű módszer. A kés élét egy határozott mozdulattal állítsuk bele a magba, majd fordítsuk a kést oldalirányba, kifeszítve ezzel a helyéről. Az érett avokádó magja könnyen kifordul a belsejéből.
  • A héját ezután egyszerűen le tudjuk húzni a gyümölcsről.
  • Ha nem szeletekben vagy darabokban van szükségünk az avokádóra, akkor a legegyszerűbb, ha egy kiskanállal kikanalazzuk a húsát.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása