Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Nem minden steak ugyanolyan. Néhány közülük kiváló minőségű, míg mások kevésbé ízletesek és szaftosak. Megmutatjuk, mire kell figyelni a steak megvásárlásánál és hogyan kell helyesen elkészíteni őket.
Tanácsaink bármilyen húsfélénél érvényesek, bátran kövesse őket!
- a hús legyen egészséges színű, lédús, de ne folyjon belőle víz
- a vágásnak tisztának és egyenesnek kell lennie
- ha egy tálcára csomagolva vásárolja meg, ellenőrizze, hogy nincs-e folyadék a tálca alján
- a hús legyen hűvös és szilárd, nem túl puha
A steakrajongók általában grillen vagy serpenyőben készítik, hogy szaftos és ízletes maradjon a hús. Ahány ember, annyi féle elkészítési módja létezik a steak-nek, mindenki eltérő hőfokon és más-más ideig süti az ízlésének megfelelően. Van aki szinte teljesen nyersen fogyasztja, míg mások jól átsütve kedvelik.
Abban a legtöbben egyetértenek, hogy elkészítésének alapja a steak mindkét oldalának gyors sütése/grillezése, ami segít, hogy a külseje jól átsüljön, a belseje viszont szaftos és omlós maradjon.
A marha steak elkészítésének mércéje a sütés mértéke. Minél rövidebb ideig sütjük a húst, annál szaftosabb és lédúsabb marad.
Nyers: ezt a fajtát sehol nem szolgálják fel, a nyers marhahúst ugyanis csak bizonyos ételkülönlegességekhez, például carpaccio-hoz, tatárbeefsteak-hez használják.
Very rare (Blue rare): belül teljesen véres, kívül körülbelül 30 másodpercig sütjük. Ehhez a véres steakhez nagyon jól megy a négyszínű paprikás szósz, érdemes kipróbálni.
Slightly browned (Rare): a belseje még mindig nagyon vörös, bár a külső része már enyhén barnás színűvé válik, belső hőmérséklete nagyjából 52 fokos.
Medium rare: ez az elkészítés a legnépszerűbb. A hús belseje rózsaszínű és lédús, külseje pedig nagyon finoman átsült. Ebből a steakből remek salátát készíthetünk, amit egy kis fűszeres kenyérrel még különlegesebbé varázsolhatunk.
Medium: a hús közepe már csak enyhén rózsaszín, mégis viszonylag lédús.
Medium well: a hús majdnem teljesen átsült, többnyire szürkésbarna, de belseje halvány rózsaszínű. Kissé lédús marad így is, de már egyáltalán nem véres.
Well done: a hús már teljesen átsült, szürkésbarna színű, kicsit sem rózsaszín. Ez az elkészítési mód nem ajánlott.
Egy kiválóan elkészített, jó minőségű hús mellé meg kell találnunk a tökéletes köretet és a legfinomabb szószt is, ami kiemeli a steak ízét. Milyen szósz lenne a legjobb hozzá? Szilva, áfonya, gomba, paprika … bármelyikre is esik a választása, nem fogja megbánni.
Minden steak közül a marhából készülő a legnépszerűbb. De a marha mely részeiből készíthetünk ízletes steak-et és hogyan kell őket tökéletesen elkészíteni? Lássuk!
Nevét a hozzá tartozó T-alakú gerinccsontról kapta, bélszínből és hátszínből áll. Rendkívül omlós és karakteres íz jellemzi, vastagságát a csont határozza meg, általában 3 cm és nagyjából 400 gramm.
Melegítsünk vajat és olajat egy nagy serpenyőben kb. 1–2 percig, vagy amíg a vaj el nem kezd forrni. Szórjuk be a húst sóval és fekete borssal, majd helyezzük bele az apróra vágott fokhagymával együtt a serpenyőbe, és mindkét oldalát kb. 4-5 percig süssük. Sütés közben locsoljuk a vajat a húsra. A kész steak-t fűszerezzük ízlés szerint és a forró vajjal együtt tálaljuk.
A Porterhouse steak tulajdonképpen egy szép nagy T-bone, sokan a steak-ek királyának nevezik, mivel egy darab 3,5-7 cm-es, és még a legkisebb sem lehet 1 kg-nál kisebb. Éppen ezért tökéletesen alkalmas akár két vagy több ember számára is.
Vegyük ki a hűtőszekrényből, kenjük be olívaolajjal, fóliázzuk le és hagyjuk pihenni 20 percig. Ezt követően melegítsük elő a grillrácsot és kenjük be egy kis olívaolajjal. Amikor felmelegedett, süssük át a steak mindkét oldalát nyílt láng fölött, nagyjából 3-5 perc alatt.
Mindenki jól ismeri a hátszínt, mivel ez a marhahús legfinomabb és legdrágább része. Hihetetlenül puha és omlós, kiválóan alkalmas egy finom tatárbeefsteak készítéséhez is.
Ennek a húsnak az elkészítése rendkívül egyszerű. Melegítsük elő a sütőt 175 fokosra, majd helyezzük a húst egy jénai tálba, öntsük le olvasztott vajjal és szójaszósszal. Süssük addig, amíg belső hőmérséklete el nem éri a 60 fokot (vagy maximum 40 percig), majd vegyük ki és hagyjuk pihenni 15 percet, mielőtt felszeleteljük.
A Rib eye steak lágy és nagyon szaftos, erős ízű hús, hosszúkarajból készítik és általában 6-700 gramm darabja.
Sütés előtt 8 órával érdemes kivenni a hűtőszekrényből, töröljük át egy papírtörlővel, majd ízesítsük sóval és borssal. Melegítsünk fel olívaolajat és adjunk hozzá némi vajat, majd ha a vaj is felhevült, tegyük bele a steak-et, fokhagymát és rozmaringot. Forgassuk meg a húst 30 másodpercenként, amíg szép barnás külsőt nem nyer. Az ízlésünknek megfelelően 4-10 percen át érdemes sütni, majd a felszeletelése előtt pihentessük legalább 10 percig, amíg készítünk hozzá egy ínycsiklandó szószt.
A Flank steak a marha hasának alsóbb részéről származik, hosszúkás és lapos, szálas és erős szerkezetű hús. Ez a hús sütésre a legalkalmasabb, ideális esetben egészben elkészítve, de az előnye, hogy rengeteg módon elkészíthető, főzhetjük, grillezhetjük is, ha úgy jobban tetszik.
Készítsünk egy rozmaring-balzsamecetes pácot (olívaolaj, só, fekete bors, barna cukor, worcester, balzsamecet, fokhagyma, paprika, friss rozmaring), alaposan keverjük össze és öntsük egy pácolásra alkalmas zacskóba. Helyezzük bele a húst, préseljük ki belőle a levegőt, masszírozzuk be a pácba, és alaposan zárjuk le. Hagyjuk pácolódni legalább 2 órán át, ideális esetben akár 24 órán keresztül. Melegítsük elő a sütőt magas hőmérsékletűre (230 fok), és kb. 4-5 percig süssük a hús mindkét oldalát. Sütés után tegyük egy fa vágódeszkára és hagyjuk 15 percig állni. Ezt követően vágjuk vékony szeletekre és tálaljuk friss fűszerekkel.
Hazánkban az egyik legnépszerűbb hús a csirke. Ha megfelelő módon pácoljuk friss fűszerekkel és olívaolajjal, akkor grillezés után teljesen szétomlik. Az olívaolaj nemcsak tartósítószerként működik ebben az esetben, hanem lágyítja is a textúráját.
A csirke steak-hez legjobban illő köret a grillezett zöldség és az illatos grillezett burgonya rozmaringgal, kakukkfűvel.
Ha szeretjük a fűszereket, próbálkozzunk egy egyszerű, de nagyon ízletes gyömbéres csirke steak elkészítésével. Fontos, hogy a csirkemellet éles késsel érdemes először felvágni, mert így jobban felszívja a pácot. Készítsük el a pácot fokhagymával, gyömbérrel, chilivel, kurkumával, citromlével, olívaolajjal, majd pácoljuk a felvágott melleket legalább 2 órán keresztül. Maga a sütés csak 3-4 percet vesz igénybe és máris készen áll az ízletes, fűszeres csirke steak.
Ha végigolvasta cikkünket, akkor Ön minden bizonnyal a valódi steak rajongók közé tartozik. De mennyit tud róluk valójában? Tesztelje tudását!
Forrás: bhg.com, chefshop.sk, wikipedia.org