Sokszor nehéz a karácsonyi menü összeállításakor elszakadni a családi hagyományoktól, bevett szokásoktól. Ám legalább a desszertek esetében legyünk ötletesebbek: néha elég egy kis pluszt belevinni a karácsonyi édesség receptjébe.
A diós vagy mákos tekercs különlegesebbé válik, ha sütünk bele rumban vagy egy kevés tokaji aszúban áztatott mazsolát, esetleg 10-15 gramm magozott meggyet. De kiválthatjuk a diós, mákos tölteléket gesztenyével is, tálaláskor pedig feldobhatjuk egy gombóc vaníliás fagyival.
Az összetevők mennyiségének pontos kiszámításánál minden esetben kövessük a bejgli hagyományos receptjét.
A mézeskalácsot is megbolondíthatjuk. Ajánljuk, hogy egészítsék ki a karácsonyi receptjeik listáját a mézeskalács pudinggal.
Hozzávalók:
- 4 db tojás,
- egy közepes narancs,
- 2 dl tej,
- 4 evőkanál méz,
- 2 evőkanál cukor,
- 30 dkg mézeskalácsmorzsa,
- 5 dkg darált dió,
- 5 dkg mazsola,
- 1 evőkanál zselatin,
- 1 evőkanál rum.
Elkészítése:
- Válogassuk szét a tojásfehérjét a sárgájától, majd az utóbbi keverjük habosra a mézzel. Adjuk hozzá a tejet és a morzsát, majd tegyük félre legalább fél órát pihenni.
- Hámozzuk meg, majd csavarjuk ki a narancsot. Vágjuk apróra a héját, majd egy kissé cukrozott vízben főzzük meg. Közben a tojásfehérjét verjük kemény habbá.
- A 30 perc elteltével a tojásos mézeskalácsmorzsához adjuk hozzá a narancs levét továbbá a mazsolát, a rumot és a diót. A narancshéj főzőlevében keverjük el a zselatint, majd a tojáshabbal együtt keverjük bele a masszába, amit azonnal tegyünk fóliával kibélelt őzgerincformába.
- Végül helyezzük minimum 4 órára a hűtőbe és kész a rendhagyó karácsonyi „süteményünk”.
A mákos bejglire is kínálunk alternatívát: egy könnyen elkészíthető mákos muffint.
Hozzávalók:
- 15 dkg Graham-liszt,
- 22 dkg cukor,
- 22+10 dkg margarin,
- 10 dkg fehér csoki,
- 25 dkg kimagozott meggybefőtt,
- 3 db tojás,
- 7 dkg őrölt mák,
- 1 mokkáskanál fahéj,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 dl tej,
- fél citrom lereszelt héja.
Elkészítése:
- Vágjuk ketté a meggyszemeket és szűrőn csepegtessük le. Dolgozzuk össze a mákot a liszttel, a fahéjjal és adjuk hozzá a sütőport.
- Törjük fel a tojásokat, adagoljuk hozzá a kristály- és a vaníliás cukrot, majd verjük fel. Ezt követően adjuk a habos, krémes tojáshoz a 20 deka margarin – amit ne felejtsünk el időben kivenni a hűtőből – és a citrom héját.
- Adjuk hozzá a mákos liszthez a tejet és a meggyet, majd dolgozzuk bele a margarinos tojásba. Tegyünk papírkosárkákat a muffinformákba és öntsük beléjük a mákos-tojásos masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a bevonatot. Folyamatos kevergetés mellett a 10 deka margarint fölolvasztjuk a fehércsokival együtt. Levesszük a tűzről majd bekenjük vele a megsült és hűlni hagyott muffinok tetejét.