Tippek és tanácsok Itt a farsang, áll a bál! Készítsünk fánkot

A „karnevál” szó keresztény eredetű és a „carne levare” latin szóból származik, ami azt jelenti: „húst eltávolítani”. Ez a böjt előtti lakomák legutolsó periódusát képviseli, és a hústól való búcsút ünnepeljük. A farsangi karneválra februárban vagy március elején kerül sor, ilyenkor tartják a Rio de Janeiró-i híres karnevál is.

Különböző országok, különböző fánkok

Az ókori Rómában és Görögországban általában édes vagy sós tésztát sütöttek, az arabok a sült tésztát édes szirupba tették, a németek pedig a fűszeresebb fánkokat szerették. Amerikába a hollandok juttatták el, és napjainkban az amerikai fánk olyan népszerű reggelivé vált, hogy az éves fogyasztásuk meghaladta a mágikus tíz milliárd darabot.

Olvashatunk különböző romantikus történeteket és mítoszokat a fánk eredetéről, például a Bécsben élők úgy gondolják, hogy ezt az édes süteményt egy ismert pék, Cecilia alkotta meg véletlenül, 1690-ben. A legenda szerint a hölgy véletlenül az előkészített tésztát az olajba dobta, nem pedig a sütőbe, így született meg az első fánk.

Hazánkban viszonylag későn, csak a 19. században terjedt el, a farsangi fánk mellett közkedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, és a szalagos fánk. Az egyes tájegységeinken különböző nevekkel illetik, mint például huppancs, pánkó, krepli, pampuska és siska.

Fánkkészítés millió módon

Minden családnak megvan az eredeti és utánozhatatlan fánkreceptje, azonban az alapja mindegyiknek ugyanaz: a kelt tészta és a rum. Általában az olajban sült fánkot porcukorral szórják meg és valamilyen lekvárral (leggyakrabban sárgabarack lekvárral) fogyasztják. Csak nálunk Magyarországon legalább 40 féle különböző fánk létezik és egyre közkedveltebbek a széles kínálattal rendelkező fánkozók is.

Ha az olajban sült fánkot túl egészségtelennek tartjuk, készítsünk helyette grillezett változatot belőle.

A hagyományos sajttorta, amely szintén egyike a farsangi ételeknek, modern formában is elkészíthető, mint például az epres sajttorta. Ez a sütemény nagyon népszerű, a gyerekek is nagyon szeretik, és akár muffin formában is elkészíthetjük.

Ha pedig inkább a húsvétra keresünk egyszerű, sütés nélkül elkészíthető recepteket, akkor ezeket a finomságokat nekünk találták ki.

Itt a farsang, áll a bál! Készítsünk fánkot

Castagnole – a híres olasz fánk

Ha úgy döntünk, hogy ebben az évben a karnevált Velencében töltjük, minden bizonnyal találkozni fogunk a híres Castagnole fánkkal, de ha otthon szeretnénk élvezni ezt a finomságot, ajánlunk egy hagyományos velencei fánk receptet.

Az olasz fánkhoz szükségünk lesz ezekre az alapanyagokra:

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a citromhéjat. Készítsünk egy lyukat kézzel a közepére és tegyük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a vajat, ánizs likőrt és vanília esszenciát, és alaposan keverjük össze.
  2. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg egy sima és enyhén ragacsos masszát kapunk, majd tekerjük be alufóliába és hagyjuk 10 percig pihenni.
  3. Egy mély serpenyőbe öntsünk olajat és várjunk, míg felmelegszik 180 fokosra.
  4. Vegyük ki a tésztát a fóliából és szedjük 5 részre. Nyújtsuk ki a darabokat nagyjából 1 cm vastagra és vágjuk kis darabokra ízlés szerint. A kis darabokból formázzunk golyókat.
  5. Süssük a kis fánkokat aranyszínűre, körülbelül 4 perc alatt.
  6. A sütést követően óvatosan vegyük ki a fánkokat a serpenyőből és csöpögtessük le róluk az olajat egy papírtörlő segítségével.
  7. Hagyjuk kihűlni őket és szórjuk meg porcukorral.

Tippjeink:

Használjunk földimogyoró-olajat az egészségesebb fánkok sütéséhez. A földimogyoró-olaj számos kiváló minőségű zsírt tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy magas hőmérsékletre melegítsük. Finom diós ízű és aromájú, és sütéshez, grillezéshez egyaránt alkalmas.

Ez az olaj réteskészítéshez is alkalmas. Ha diós réteseket készítünk, használjunk mogyoró-olajat a pörköléshez. Intenzívebb lesz az íze és kellemes illatot kölcsönöz a rétesnek.

Forrás: allthatsinteresting.com,greatitalianchefs.com, austria.info

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása