Baba Totyogó Szüksége van gyermekemnek cumira?

A fiatal csecsemőknek természetes szopóreflexük van, ami megnyugtatja őket. Népszerű módszer, ha cumit adunk nekik megnyugtatásképp, főleg akkor, ha még picik és nem találják meg az ujjaikat. Ez egyfajta kényelmet is jelent számukra, ha fáradtak vagy fájdalmaik vannak.
Más országok felmérései szerint a szülők nem mindig adnak a csecsemőknek cumit – vagy egyáltalán nem. Öleléssel, tartogatással és etetéssel nyugtatják meg őket.


A cumizás hatással van a szoptatásra?


A Cochrane Collaboration két tanulmánya szerint a cumi egyáltalán nem befolyásolja a szoptatás mértékét. Azonban a szerzők azt állították, hogy nem vizsgálták meg a cumi használatának egyéb mellékhatásait, például a "cumizavart".
Ilyen eset, amikor a baba nem nem akar enni, vagy szűkebb, másféle szopási módszert használ, mintha egy cumit szopna és nem a mellbimbót. Nem végeztek vizsgálatokat arról, hogy a cumi használata a cumizavar okozta szoptatási problémák növekedését eredményezi-e, például a repedezett mellbimbók és a mastitis.
A szoptatás szakértői azt javasolják, a cumi használata előtt fókuszáljunk a természetes szoptatásra, hogy a baba elsajátítsa ezt a képességet. A hatékony szoptatás elérése négy hétig is eltarthat.


A cumi, a tejkészlet és a szoptatás


Szoptatásnál figyelni kell arra, hogy a baba elegendő táplálékot kapjon, amikor éhes és megjelennek a “etetési jelek”. Nagyon fontos, hogy felismerjük ezeket a jeleket, így elkerülhetjük a felesleges szoptatási próbálkozásokat.

Az etetési jelek a következők:
- sürgősen keresi az anya kebleit
- erősen megfog, megszorít valamit (például az anyuka ujját)
- szopja az ujjait
- sír


Ha nem vesszük észre ezeket a jeleket és felajánlunk neki egy cumit táplálék helyett, nem fog annyi tejet kapni, amennyit kellene, valamint az anya tejkészlete is csökkenhet. Ezért érdemes figyelni mindig ezeket a jeleket, hogy mikor éhes a baba. Ha szoptatást és cumit is tervezünk egyszerre használni, beszéljünk erről egy szakértővel.


A cumi védi a gyermeket a SIDS-től?


A cumi használat lefekvéskor csökkenti a csecsemők hirtelen halálának kockázatát, a Lullaby Trust jótékonysági szervezet szerint, akik speciális segítséget nyújtanak a gyászoló családok számára és tanácsokat adnak a biztonságos alvás érdekében. (the Study of Infant Death)
Ha Ön a cumihasználat mellett dönt, a Lullaby Trust azt tanácsolja, hogy várjunk addig, amíg a szoptatás teljesen megalapozott, körülbelül a baba 4 hetes koráig, és 6-12 hónapos koráig használjuk csak.


További problémák a cumihasználattal


A cumi megzavarhatja a csecsemő beszédfejlődését, ebből kifolyólag nem kell abbahagyni a használatát, viszont jó, ha korlátozzuk és megbizonyosodunk róla, hogy a babának számos lehetősége van beszélni, énekelni és hallgatni a nap folyamán.
Ha lehetséges, 6 hónapos korában vegyük el a cumit egyik napról a másikra.
A szülők számára is okozhat fájdalmat a cumi, ha a gyermeke nem találja meg éjjel vagy nem tudja visszarakni a szájába. (általában 9 hónapig)


További problémákat is okozhat a cumi a csecsemő számára:
- középfülgyulladás
- hat hónapos használat után károsult fog, száj és harapás
- hányás
- gyakori láz, hőemelkedés
- gyakori hasmenés
- a bélgörcs gyakoribb azoknál a csecsemőknél, akik cumiznak, de a kutatók még nem jöttek rá, miért


Nehéz elvenni a csecsemőtől, totyogótól és gyermektől a cumit?


Igen! Erős, nehezen elengedhető szokássá válhat, nehéz és stresszes elválasztani a babát, totyogót vagy a gyermeket a cumitól. Sok szülő azt kívánja, bár sosem adott volna cumit a gyerekének, amikor szembesülnek az elválasztás problémájával.
Ha a fokozatos visszavonást választjuk, akkor fontos, hogy legyen egy tervünk. Legyünk következetesek, hogy gyermekünk elfogadja az új szabályt. Például csak alváshoz, szundikáláshoz készülés előtt kapja meg.


Tippek a cumi használatához


- A lapos, ortodontikus cumi jobb a gyermekek számára, mint a cseresznye.
- Tartsuk tisztán a cumit és sterilizáljuk, mint egy palackot!
- Mindig dobjuk ki a lyukas, repedéses cumikat a baktériumok miatt!
- Ne mindig kínáljuk fel a cumit, csak fájdalmakra!
- Próbáljuk elvenni a cumit 6 hónap után!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása