Egészséges életmód Fitt életmód Hogyan szeressen bele a futásba?

1) Melegíts be!

Ha hirtelen nekiiramodunk, csúnyán lesérülhetünk akár az első lépéseknél, ezért érdemes a futás előtt nyújtásokkal és laza helyben futással indítani.

2) Egyszerre csak keveset!

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ha már sebességben van, ki kell tartani addig, ameddig csak a lába bírja. De ez helytelen elgondolás! Ugyanis egy sérülés, rosszul lét vagy az izomláz könnyedén eltántoríthat minket a további próbálkozásoktól. Ezen mozgásforma rendszeresítéséhez fontos betartani a fokozatosság elvét: először csak próbálja ki, hogy milyen is ez, kocogjon egy lazát. Akár sétálhat is: élvezze ki, hogy a természetben lehet! Aztán szépen lassan, fokozatosan emelje a tétet! Higgye el, így lesz igazán sikerélménye!

3) Hallgasson zenét!

A zene – különösen, ha kedvelt dallamokról van szó - nagyon sokat hozzátehet a futásélményhez. Ellazíthat vagy felpörgethet, attól függően, hogy milyen zenéket válogat össze magának. Akárhogy is, a legcsodásabb szabadságélményben lehet része, ha az imádott dalok és a suhanás élménye összekeveredik. Próbálja ki!

4) Váltogassa az útvonalat!

Természetesen lehet futni edzőteremben is, meg napról napra ugyanazon az útvonalon. Azonban hamar megtapasztalhatja, hogy számos előnye mellett is unalmassá válik a napi/heti kocogás, ha nincs benne valami változatosság. Induljon el egy új irányban, vagy fusson erdőn, mezőn, dombokon és hegyeken át, így a mozgás mellett számtalan élménnyel gazdagodhat!

5) Vásároljon!

Előre leszögezzük, hogy nem kell vagyonokat költenie! Ugyanakkor mi volna motiválóbb, mint egy csinos és kényelmes futócipő, vagy egy előnyös futónadrág? Ha pár aprósággal rákészül az élményre, biztos nagyobb kedvvel indul majd neki a futásnak.

Források: Joy, Shape, Runnersworld


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása