Baba Újszülött Hogyan fejlődnek ki a csecsemők érzékei?

Szaglás, ízlelés, és érintés

Mivel a babák látása rossz, mindent szaglás, ízlelés, érintés és hallás útján érzékelnek. A baba ismeri édesanyja illatát, ez pedig csillapítóan és megnyugtatóan hat rá – kezdetben a szaglás és az ízlelés a legfontosabbak, mert a csecsemők enni szeretnének. De az érintés is létfontosságú a csecsemők számára – sok ölelésre van szükségük és a másokkal való érintkezést is nagyon megnyugtatónak találják.

Három hónapos korukra kifejlődik a kéz-szem koordináció és a babák keze tárgyak felé nyúlik, hogy megtapasztalják azok szagát és ízét – és azt, hogy ehetők-e! Tartsa szem előtt őket, hogy megakadályozza, hogy lenyeljenek kisebb vagy piszkos tárgyakat.

Hallás

A babák teljesen kifejlett hallással születnek. Valójában 18 hetes koruktól kezdve figyelmesen hallgatják a hangokat a méhben. Ezért válaszolnak az újszülöttek a hangokra – már rájuk vannak hangolódva.

Három hónapos korára, az Ön babája mindenre figyel, ami körülötte történik. A babák ezért gügyögnek annyit, válaszolnak a hangokra, amiket hallanak és megpróbálják őket először utánozni. Szóval hagyjon időt arra, hogy beszél a babájához – még akkor is, ha nem néznek oda, ők figyelnek.

Három hónaposan a babák szeretik a zenét. Még akkor is, ha csak a rádió hallatszik a háttérből, szeretik a hangját. Gyermekmondókák felolvasása és éneklése vagy tapsolása kiváló hatással van a hangokra kiéhezett agyukra.

Látás

Az újszülöttek látása alulfejlett, és csak rövid távolságra tudnak fókuszálni. Ennek nem a szemgyengeség az oka – ellenkezőleg, teljes mértékben működnek – de a látás kifejlődése időbe telik, mivel az agynak ‘meg kell tanulnia‘ látni.

Ahogy az agy feldolgozza a vizuális információt, értelmezni kezdi a fényt, a formákat és a színeket. Három hónapos korra a színek felfogása jó, de a baba agya még mindig tanulja a mélység érzékelést – milyen messze van egy tárgy, milyen a mérete és az alakja.

A következő hónapokban a baba kéz-szem koordinációja fejlődik, látásuk még jobb lesz. Nyolc hónapos korukra a legtöbb baba látása majdnem tökéletes. Ha aggódna amiatt, hogy a babája kancsal vagy a szeme lusta, beszéljen védőnőjével vagy háziorvosával.

Folyamatosan stimulálja az érzékeket

A babák olyanok, mint a mini tudósok, akik végtelen számú kísérletet hajtanak végre annak érdekében, hogy többet tudjanak meg a világról. Adjon a babának különböző tárgyakat, amikkel játszhat, ismertesse meg új szövetekkel, színekkel és hangokkal. Nem kell megmunkáltnak lenniük  – különböző tárgyak egy fakanállal  való megérintése éppen olyan lenyűgöző lehet, mint játszani a kedvenc játékukkal. Különböző anyagok textúrája szintén érdekelheti a babát. Amíg minden tárgy annyira tiszta és biztonságos ahhoz, hogy megérintsék és megkóstolják őket, hagyja, hogy kísérletezzenek!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása