Baba Újszülött Hogyan fejlődnek ki a csecsemők érzékei?

Szaglás, ízlelés, és érintés

Mivel a babák látása rossz, mindent szaglás, ízlelés, érintés és hallás útján érzékelnek. A baba ismeri édesanyja illatát, ez pedig csillapítóan és megnyugtatóan hat rá – kezdetben a szaglás és az ízlelés a legfontosabbak, mert a csecsemők enni szeretnének. De az érintés is létfontosságú a csecsemők számára – sok ölelésre van szükségük és a másokkal való érintkezést is nagyon megnyugtatónak találják.

Három hónapos korukra kifejlődik a kéz-szem koordináció és a babák keze tárgyak felé nyúlik, hogy megtapasztalják azok szagát és ízét – és azt, hogy ehetők-e! Tartsa szem előtt őket, hogy megakadályozza, hogy lenyeljenek kisebb vagy piszkos tárgyakat.

Hallás

A babák teljesen kifejlett hallással születnek. Valójában 18 hetes koruktól kezdve figyelmesen hallgatják a hangokat a méhben. Ezért válaszolnak az újszülöttek a hangokra – már rájuk vannak hangolódva.

Három hónapos korára, az Ön babája mindenre figyel, ami körülötte történik. A babák ezért gügyögnek annyit, válaszolnak a hangokra, amiket hallanak és megpróbálják őket először utánozni. Szóval hagyjon időt arra, hogy beszél a babájához – még akkor is, ha nem néznek oda, ők figyelnek.

Három hónaposan a babák szeretik a zenét. Még akkor is, ha csak a rádió hallatszik a háttérből, szeretik a hangját. Gyermekmondókák felolvasása és éneklése vagy tapsolása kiváló hatással van a hangokra kiéhezett agyukra.

Látás

Az újszülöttek látása alulfejlett, és csak rövid távolságra tudnak fókuszálni. Ennek nem a szemgyengeség az oka – ellenkezőleg, teljes mértékben működnek – de a látás kifejlődése időbe telik, mivel az agynak ‘meg kell tanulnia‘ látni.

Ahogy az agy feldolgozza a vizuális információt, értelmezni kezdi a fényt, a formákat és a színeket. Három hónapos korra a színek felfogása jó, de a baba agya még mindig tanulja a mélység érzékelést – milyen messze van egy tárgy, milyen a mérete és az alakja.

A következő hónapokban a baba kéz-szem koordinációja fejlődik, látásuk még jobb lesz. Nyolc hónapos korukra a legtöbb baba látása majdnem tökéletes. Ha aggódna amiatt, hogy a babája kancsal vagy a szeme lusta, beszéljen védőnőjével vagy háziorvosával.

Folyamatosan stimulálja az érzékeket

A babák olyanok, mint a mini tudósok, akik végtelen számú kísérletet hajtanak végre annak érdekében, hogy többet tudjanak meg a világról. Adjon a babának különböző tárgyakat, amikkel játszhat, ismertesse meg új szövetekkel, színekkel és hangokkal. Nem kell megmunkáltnak lenniük  – különböző tárgyak egy fakanállal  való megérintése éppen olyan lenyűgöző lehet, mint játszani a kedvenc játékukkal. Különböző anyagok textúrája szintén érdekelheti a babát. Amíg minden tárgy annyira tiszta és biztonságos ahhoz, hogy megérintsék és megkóstolják őket, hagyja, hogy kísérletezzenek!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!