Maradékok Hogyan tartsuk a gyümölcsöt és a zöldséget tovább frissen?

Lucia Grigová foodbloger  Az utolsó morzsáig blog szerzője szerint a kérdés az, hogy tulajdonképpen friss élelmiszereket akarunk-e fogyasztani, vagy inkább a hosszútávú raktározás a célunk. Tehát az, hogy szeretnénk-e minél tovább frissen tárolni valamilyen gyümölcs, vagy zöldség maradékait, vagy az éppen begyűjtött termés nagy mennyiségét. Ha valójában friss gyümölcsöt és zöldséget akarunk enni, akkor a legjobb mindjárt elfogyasztani. Minél tovább áll a szedés után, annál több vitamint és tápanyagot veszít.

„Nem minden gyümölcsöt és zöldséget lehet hosszú ideig tárolni. Például az almát lehet hosszú ideig tárolni, erre legmegfelelőbb a pince. A zöldségek közül sokáig tárolhatóak a kemény héjú és belű fajták, mint pl. a tök és a gyökérzöldségek – sárgarépa, petrezselyem, zeller és a burgonya. Azonban az ilyen zöldségek hosszútávú tárolása is olyan feltételeket igényel, melyekkel nem minden háztartás rendelkezik, merthogy ezek hosszútávú tárolására éppen a pince megfelelő. Ha valamilyen zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk hosszabb ideig tárolni, akkor lehetőségünk van konzerválni, fagyasztani, tartósítani, szárítani vagy erjeszteni,“ osztja meg velünk ötleteit Lucia.

Vigyázzunk a túlérett gyümölccsel
Véleménye szerint a leggyorsabban az érett, illetve a túlérett állapotban levő gyümölcsök és zöldségek romlanak. „Ezek közé tartoznak a puha, ill. a magas víztartalmú gyümölcsök, mint a bogyós termések, az eper, málna, az érett őszibarack, nyáribarack, szilva, cseresznye, vagy a banán. A zöldségek közül ide sorolhatjuk a brokkolit, cukkinit, padlizsánt, paradicsomot és a leveles zöldségeket. Minél keményebb a zöldség és minél kevesebb vizet tartalmaz, annál tovább kellene frissnek maradnia,“ sorolja. „Azt is tudatosítanunk kellene, hogy a helytelen tárolással is előidézhetjük valamely élelmiszer idő előtti penészedését és rothadását, holott valójában tovább volna tárolható állapotban. Ezért, ha a hagymát a hűtőben tároljuk, biztosan nem áll el olyan sokáig, mint a spájzban, ahol számára sokkal jobb tárolási feltételek vannak,“ teszi hozzá.

*A burgonyát, paradicsomot, hagymát, vagy a fokhagymát nem jó hűtőszekrényben tárolni. A burgonyában az alacsony hőmérsékleten a keményítő cukrokká változik és édes lesz, a hagymának és fokhagymának száraz, jól szellőző helyre van szüksége. Semmiképp se tároljuk őket zárt műanyag zacskókban, ahol nem lélegeznek – befülledhet és megrohadhat. 

*Probléma lehet a növényszárakkal is. Ha pl. a retekről, sárgarépáról, vagy petrezselyemről nem tépjük le időben, elveszik a növénytől a nedvességet és az gyorsabban elfonnyad.  

*Az érésben levő gyümölcsnek, mely még éretlen állapotban volt leszedve, nem tesz jót a hideg környezet, mert az érési folyamat nagyon lelassul. Legjobb, ha az éretlen mangót, avokádót, őszibarackot, vagy banánt szobahőmérsékleten tároljuk. A túlérett gyümölcsnek viszont nem árt, ha hűtőbe tesszük, sőt ellenkezőleg, élettartamát még pár napig növelhetjük.

* A hideg levegő alapvetően nem árt, az élelmiszerek az alacsonyabb hőmérsékleten tovább kibírják. Például a banánokat éretlen állapotban szedik és szállításkor hidegben tartják, hogy kibírják a hosszú utat Dél-Amerikából Európába. Melegbe csak a szupermarketokban kerülnek és elkezdenek érni. Az érési folymat lelasul és leáll, ha hűtőbe tesszük. Amikor beérnek, a hűtőben még pár napig eláll, bár a héja megbarnulhat, de a banán  belseje sértetlen és ehető.

*Azt is át kell gondolni, hogy melyik élelmiszernek tesz jót a párás, melyiknek a száraz környezet és melyiknek kell levegőznie, s be kell biztosítani a pára eltávozását. Például a citrusféléknek fontos a levegő áramoltatása és az, hogy a minimális felületen érintkezzen a többi gyümölccsel és az edénnyel, főleg akkor, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Leggyakrabban az érintkezési helyeken kezd penészedni.

*Fontos a megfelelő csomagolóanyag is. A péktermékek tárolására legmegfelelőbb a kenyértartó és a lenből készült vászonzacskó kombinációja. A felvágott gyümölcs, sajtok és füstölt áruk tárolására a méhviasszal átitatott pamutkendők váltak be. A főtt ételek maradékait jó mindig szem előtt tartani, ezért tárolja ezeket üvegedényekben, hogy nyitogatás nélkül is lássa, mi van benne.

*Az olyan zöldségeknek, mint a brokkoli, spárga, karfiol, borsó, zöldbab jót tesz a blansírozás. Bevált az olyan blansírozás is, ahol  a zöldséget rövid főzés után hirtelen lehűtjük. Az ilyen előkészítés után már fagyasztható.

Aki spórol az élelmiszerrel, saját pénztárcáját kíméli !

Publikálva: 8 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!