Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az eredeti európai konyha sokrétű, de javarészt nehezebb ételekből, fogásokból áll. A mezőgazdasággal foglalkozó embereknek szükségük volt ezekre a tartalmas ételekre a megfelelő energiabevitel biztosításához. A napi menü helyi alapanyagokból készült, amelynek fontos részét képezte valamilyen gabona kása, melynek a hüvelyesekből készített változata csak jóval később került a népszerű ételek közé.
A borsó rendkívül egészséges, mivel magnéziumban és fontos nukleinsavakban gazdag tápanyagforrás. A nukleinsavak olyan anyagok, amelyek elősegítik az egészséges sejtosztódást és növekedést, ezen anyagokon keresztül regenerálják és fiatalítják a szervezetet. Éppen ezért a borsó rendszeres fogyasztása különösen előnyös gyermekeknek, serdülőknek és időskorúaknak is. A legjobban emészthető formája, ha zabkását készítünk belőle. Magas rost-, fehérje- és viszonylag alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kiváló a mindennapi étrendünk színesítésére.
A borsóból készíthetünk a kása mellett főzeléket, levesként vagy párolt formájában köretnek is kiváló, leggyakrabban sült, füstölt hús, sült kolbász vagy füstölt tofu mellé szolgálják fel.
Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és süssük meg a gyökérzöldségeket, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Dinszteljük meg őket, majd adjuk hozzá az előre beáztatott borsót (legalább két órás áztatás után). Adjuk hozzá a húsleves alaplét és főzzük, amíg meg nem puhul a borsó. Amikor már megpuhult, zárjuk le és ízesítsük citromlével, sóval és borssal.
Ha túl sok borsót áztattunk be, semmiképp ne dobjuk el. Készítsünk belőle egy rendkívül egyszerű, ínycsiklandó szendvicskrémet, ami akár napokig eláll.
Ha valami olyanra vágyunk, ami felmelegít bennünket a legnagyobb hidegben is, akkor a sárgaborsó krémleves lesz a legjobb választás, amihez szintén felhasználhatjuk a megmaradt beáztatott borsót.
Az édes, sós zabkásák és a hüvelyesekből készülő kásák hazánkban régóta nagy népszerűségnek örvendenek. Vessünk egy pillantást rá, hogy miből készíthetünk még finom kását vagy pürét.
Elsőre feltehetjük magunknak a kérdést - mi lehet különleges egy közönséges burgonyapürében. Van, akinek ez csak egy olcsó köret, másoknak gazdag főétkezés. Forraljuk fel a burgonyát, öntsünk hozzá tejet és adjunk hozzá vajat - ez tényleg nagyon könnyű és költséghatékony étel. De mi van, ha a burgonyapürénk így ragacsos állagú lett, és egyáltalán nem ízletes? Van néhány szabály, amit mindenképp követnünk kell. Melyek ezek?
A tejbegríz a legtöbbünknek a boldog gyermekkort jelenti. Elsőre egyszerű ételnek tűnik, de az igazat megvallva ezt is el lehet rontani.
Hogyan lehet úgy elkészíteni, hogy ne legyen túl lágy vagy kemény, mint a beton?
Ez az ellenállhatatlanul finom és sokrétű gabonafélék az egyik legfiatalabb, a korai középkorban fedezték fel. Erősségeit kihasználták a germán törzsek, gyakori fogyasztásának köszönhetően nagyon sok energiára tettek szert.
Kevésbé ismert, de egyre népszerűbb a búza- vagy a quinoa kása. Ezek a gabonafélék gyermekek számára is alkalmasak, sok számos egészségügyi előnnyel bírnak, elősegítik a gyermekek egészséges fejlődését és növekedését.
Forrás: wikipedia.org, polnoinfo.sk, vedanadosah.sk, chutodnaty.sk, detoxtela.sk, nazdravie.sk