Tippek és tanácsok Mi az, amit ne tegyünk a mikrohullámú sütőbe?

A mikrohullámú sütő 1947-ben Amerikában került a piacra. Az első modell csaknem 2 méter magas és 400 kg volt. Egy ilyen kolosszusnak nehezen találna helyet konyhájában és lehet, hogy háromezer dollárért nem is engedhetné meg magának. Ára és méretei miatt ezt az óriási mikrohullámú sütőt csak a vendéglői konyhákban használták.

Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütő mikrohullámú sugárzást bocsát ki, mely rezgésbe hozza a melegítendő étel részecskéit.  A sugárzás elsősorban a vízmulekulákra van hatással és az étel belső részébe jutva a részecskéket rezgésbe hozva melegíti fel az ételt.

Az étel melegítése a mikrosütőben

A vacsoráról, vagy ebédről megmaradt ételt ajánlatos az elkészítésük után 2 órával a hűtőszekrénybe tenni. Ezt követően 2 napon belül el kellene fogyasztani. A kis adagok könnyen felmelegíthetőek a mikrosütőben. A nagyobb adagokat inkább egy edényben a gázon melegítse fel, hogy egyenletesebben átmelegedjen.

Az ételt maximálisan csak egyszer melegítse fel a kellő hőfokra és ne hirtelen, hanem lassan.  A mikrosütőt biztonságosabb alacsonyabb teljesítményre és több időre beállítani. Az alapos hőkezelés alkalmazásával például megelőzhető a botulotoxinos mérgezés, vagy a szalmonella-fertőzés. Ezek előfordulhatnak a házilag készített füstölt termékekben, de a helytelenül tárolt és elégtelenül felmelegített ételekben is. A mikrosütőt némely élelmiszernek nagy ívben el kellene kerülnie. Nézzük, melyek ezek.

Mikrosütőben nem főzheti keményre a tojást

A gyorsabb főzés miatt talán jó ötletnek tűnhet, de mikrosütőben valóban nem főzhet kemény tojást. A mikrohullámú sütőben ugyanis melegítéskor a tojás belsejében https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004009571675 pára keletkezik, ami nem tud eltávozni és a tojás könnyen felrobbanhat.  Ez bekövetkezhet a mikrosütőben, vagy csak akkor, miután a tojást már kivette. Kímélje meg ujjait és arcát az égési sebektől és sohase főzze a tojást a mikrosütőben.

Az anyatejet melegítse inkább edényben

Sok anyuka az anyatejet lefagyasztja és későbbi felhasználás céljára tárolja. A mikrosütő nem melegít egyenletesen. Tehát ha az anyatejet a mikrohullámú sütőben melegíti, némely része nagyon forró lesz és megkockáztatja, hogy gyermeke megégeti magát. Nem tekintve azt, hogy a nem megfelelő műanyag üvegben történő melegítéskor veszélyes rákkeltő anyagok kerülhetnek a tejbe. Az anyatejet inkább mindig edényben a gázon melegítse, vagy forró vízben olvassza ki.

Tudta, hogy...?
...az újszülöttek a születésük utáni első napokban 60 ml-es adagokban naponta 10-szer esznek anyatejet?

Zellert, céklát és spenótot ne tegyen a mikrosütőbe

Ha olyan ételt szeretne melegíteni, amely ezeket a zöldségeket tartalmazza, melegítse meg inkább a tűzhelyen egy fazékban.  Ezekben az esetekben a mikrosütőt felejtse el, mert ezek az ételek nitrátokat tartalmaznak , melyek normál körülmények között hasznosak.  Viszont ha mikrosütőben melegíti őket, rákkeltő nitrozaminokká alakulnak át.

A robbanékony szőlő

A friss szőlő határozottan nem való a mikrosütőbe. Melegítéssel nem készíthet belőlük mazsolát. Égési sérüléseket viszont beszerezhet annak köszönhetően, hogy a szőlőhéj alatt sok víz van és melegítéskor ugyanúgy, mint a tojásban, pára keletkezik, mely nem tud elpárologni és felrobbanhat. Továbbá a szőlő égő plazmává változhat, mivel a szőlő tele van cukorral, ami füstölhet és meggyulladhat.

A szőlőből kitűnő szörpöt vagy dzsemet készíthet

A fagyasztott hús rágós lesz

Vasárnapi ebédre készül és megint elfelejtette kivenni a fagyasztóból a húst! Mi legyen most? Pár percre a mikróba teszi és kész. Csakhogy ez nem olyan egyszerű és biztonságos. A mikrohullámú sütőben a hús vékony részei kis idő múlva főni kezdenek, de a vastagabb részei fagyott állapotban maradnak. Ez a módszer és a hús egyenetlen felmelegedése ideális a káros baktériumok elszaporodására.  Ráadásul az ilyen hús hőkezelés után is rágós marad. A hús kiolvasztásának legbiztonságosabb módja, ha néhány órára a műanyag zacskóba csomagolva langyos vízbe áztatja.

A chilli paprikák megégethetik

Ha valamilyen oknál fogva azt tervezi, hogy chili paprikákat tesz a mikrosütőbe, ne tegye. A paprikáknak csípős ízt adó kapszaicin ugyanis a mikrosütőben felszabadul. Ha kinyitja a sütő ajtaját, irritálja a szemet, torkot, köhögést  és légzési problémákat okoz.  Hasonló hatást gyakorol, mint amikor egy helyiségben könnygázt permeteznek szét. Azt is ugyanis éppen kapszaicinből gyártják.

A chili paprikákat füstöléssel vagy szárítással dolgozhatja fel

A főtt gomba emésztési gondokat okozhat

A gombák tárolásával és melegítésével legyen óvatos. A gombák fehérjeösszetétele a melegítéskor megváltozik, s ez kellemetlen emésztési problémákat okozhat. Ezért, ha estétől megmarad egy kis gomba, később inkább hidegen egye meg és bizonyosodjon meg afelől, hogy a hőkezelés után még nem telt el több, mint 24 óra.  Természetesen ez a szabály érvényes a rizottóban vagy a levesben levő gombára is.

Mi nem való még a mikrosütőbe?

 • Minőségen aluli műanyag tálak és a polisztirén
  Sok műanyag tartalmazza az ösztrogénhez hasonló, a biszfenol A (BpA) vegyi anyagot. Melegítéskor a nem minőségi műanyagokból felszabaduló vegyületek az ételbe kerülnek és hormonzavarokat, terméketlenséget, vagy rákos megbetegedést okozhatnak. A melegítéskor felszabaduló veszélyes anyagok közé tartoznak még a ftalátok, melyek magas vérnyomást okozhatnak. Hasonló a helyzet a polisztirénnel is, melyből dioxin szabadul fel, ha melegítjük. Az ételbe kerülve növeli a rák kockázatát.
  Fontos, hogy megfigyeljük a műanyag dobozok alján levő jelöléseket. Ha át van húzva a mosogató- vagy a mikrosütő szimbóluma, a dobozt nem ajánlatos mikrosütőben használni.
 • Fémedények és az alufólia
  Fémedényeket és alufóliát se tegyen a mikrosütőbe. A fém visszaveri a mikrohullámú sugárzást és szikrázást okozhat.
 • Díszített edények
  Ne tegyen a mikrosütőbe régebben készült díszített tányérokat és csészéket. A díszítés ugyanis fémeket tartalmazhat, ami a mikrosütőben  szikrázást  idézhet elő.

Milyen edényben melegítsük az ételt a mikrohullámú sütőben?

Az ételt egyszerű, minden díszítést mellőző porcelántányérokban melegítse. A boltokban polipropilénból készült, mikrohullűmú sütőbe alkalmas műanyag tálakat is vásárolhat. Ez is műanyag, de ellenálló a magas hőmérsékletekkel szemben, ezért alkalmas az ételek melegítésére.

A mikrosütőbe  hőálló  üvegedényeket tegyünk, máskülönben az üveg megreped.

Tudja-e, mely élelmiszerek nem valók a fagyasztóba?

Forrás: cs.wikipedia.orgtn.nova.czrd.com, webarchive.nationalarchives.gov. ukmashed.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása