Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Elvesztik ízüket, de tápértéküket is. Melyek azok az élelmiszerek, melyeket inkább frissen fogyasszunk, hogy a testnek valóban hasznosak is legyenek?
Tojás héjában
Nem győzi elfogyasztani a tojásokat? Ha lefagyasztásukról gondolkodik, ne tegye. A nyers tojásoknak megreped a héja, a főtt tojások állaga megváltozik és a kiolvasztás után használhatatlanok lesznek.
Ötlet: A tojásokat törje fel és így már lefagyaszthatja.
A tejtermékek frissen jobbak
A tejtermékek nagy része nem bírja a fagypont alatti hőmérsékletet. A tej és joghurtok esetében különválik a folyadék, a lágy sajtok szerkezete teljesen megváltozik és az ízük sem jó.
Milyen sajtot lehet lefagyasztani? A kemény sajtok lefagyasztása reszelt formájukban ideális.
Zöldség és gyümölcs
Lehetséges, hogy meglepődik, de kertje termésének egy része a fagyasztóban csak elértéktelenedik. Nem alkalmas a fagyasztásra a magas víztartalmú zöldség, mert íz nélküli kása lesz belőle. A burgonyát, retket, uborkát, paprikát vagy a paradicsomot fagyasztás előtt blansírozza, vagyis mártsa forró vízbe. A gyümölcsök közül nem alkalmas a fagyasztásra az alma, dinnye és a citrusfélék.
Méz
Nem létezik olyan, ami indokolná, hogy a méz a fagyasztójában kössön ki. A mézet tárolja szobahőmérsékleten egy jól zárható üvegben.
Kávé
Ezt a trükköt már talán minden háziasszony kipróbálta. A darált kávé fel nem bontott csomagolásban valóban átvészeli a fagyhőmérsékletet, de csak egy hónapig. A felbontott fagyasztott kávé íze azonban korántsem fog hasonlítani az eredeti kávé ízére.
Szószok, mártások
A főzött szószokat és mártásokat, melyeket nem fogyasztottak el, csak végső esetben tegye a fagyasztóba. Nem tartoznak ide azonban az olyan ízesítő mártások, mint a majonéz, mustár, vagy a barbecue típusú különféle szószok. Ezek sűrítményeket tartalmaznak, melyek érzékenyek a fagypont alatti hőmérsékletekre és kiolvadás után állaguk teljesen megváltozik – ezeket egyáltalán ne fagyassza le.
Forrás: casprezeny.azet.sk, healthyleo.com