Egészséges életmód Relaxáció Egészséges lakásban egészséges levegő

Az otthonunk olyan hely, ahol a legtöbb időt töltjük el, ezért ügyelnünk kell arra, hogy jól érezzük magunkat, és főleg arra, hogy jó levegő legyen.

A lakásban a takarítás alatt nem csak a felszálló por kerül a levegőbe, de egyéb, az egészségre ártalmas anyagok is. Amikor ruhát szárítunk, jelentősen megnő a levegő páratartalma.


Szellőztetés

A lakásnak lélegeznie kell. Ügyelni kell arra, hogy akaratlanul se járuljunk hozzá a penész kialakulásához, mert csak nehezen szabadulhatunk meg tőle. A ruhaszárítás, főzés, zuhanyozás, mind olyan tevékenység, melyek során megnő a levegő páratartalma. Ha hőszigetelt, műanyag ablakos házban lakunk, ez a tény paradox módon hozzájárulhat a penész kialakulásához. A falak nem szellőznek, nincs levegőcsere.


Naponta legalább 2 alkalommal kellene szellőztetni, főleg a konyhában, fürdőszobában és hálószobában. Téli időszakban elegendő a gyors, de annál intenzívebb kiszellőztetés. Nyissuk ki az ablakokat úgy, hogy huzat legyen. 5 perc múlva az ablakokat becsukhatjuk. Tavasszal és ősszel hosszabb ideig szellőztethetünk. Nyári időszakba akár fél óráig is nyitva hagyhatjuk az ablakokat.


Vegyszermentes takarítás


A klór, az ammónia, az illatadalékok vagy antibakteriális összetevők – ezek mind olyan anyagok, melyek belélegezve vagy bőrrel érintkezve károsak lehetnek. A lakás levegőjét is terhelik. Megtalálhatók a tisztító, mosó, és öblítő szerekben. Az illatosított pálcikák, levegőfrissítők, esszenciák, gyertyák toulent, formaldehidet és benzent tartalmazhatnak. Vásárláskor figyeljünk az illatosítók összetételére.


A takarításhoz használt különböző vegyszerek alkalmazását is csökkenthetjük. A szódabikarbóna, ecet, citromos víz vagy szappan gyakran ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint a káros anyagokat tartalmazó drága tisztítószerek.  


Leghatékonyabb a vizes takarítás. A porszívóba szerezzük be a HEPA szűrőt. Porszívózás és a tisztítószerek használata után alaposan szellőztessük ki a lakást. A szemetes kosarat nem elég rendszeresen kiüríteni, fontos az alapos belső és külső tisztítása is.


Növények

A szobanövények nem csak díszítő elemek, segítik a hatékony levegőtisztítást is. Ehhez azonban megfelelő növényfajtát kell választanunk, amely képes ártalmatlanítani a toxikus anyagokat.

A xylene a zsírtalanítókban vagy a bútorápoló habokban található. Ennek a toxikus anyagnak hatékony ellenszere a szobapáfrány, datolya- vagy areca pálma és az indiai azálea.

A benzen festékekben, műanyagokban és tisztítószerekben fordul elő. Hatékony otthoni ellenszere a zöldike, vitorlavirág vagy szobafutóka.

A formaldehid számos, a lakásban lévő tárgyban megtalálható – szőnyegekben, textíliákban, kozmetikai szerekben, festékekben, szigetelő anyagokban. Ilyen esetekben válasszuk a gerberát, krizantémot vagy a fikusz valamelyik fajtáját.

A nedves, meleg és sötét környezetben atkák leskelődnek ránk. Leggyakrabban az ágyban, heverőn vagy szőnyegekben bújnak meg. Az atkák elleni harc szélmalomharchoz hasonlítható, azonban az atkák mennyisége csökkenthető. Ebben az esetben sem feledkezzünk meg a gyakori szellőztetésről.

Az ágyneműket és lepedőket gyakran kell mosni 60°C melletti hőmérsékleten. Ügyeljünk a hálószobában található egyéb textíliákra is. Ha kisgyermek van a családban, a textil- és plüssjátékok is veszélyforrást jelentenek. Az atkákat elpusztítja az alacsony hőmérséklet vagy a napfény. A játékokat javasolt időnként egy éjszakára mélyhűtőbe helyezni.

A lakás friss, minimális mennyiségű káros anyagot tartalmazó levegője pozitívan befolyásolhatja nem csak az egészségünket, hanem a lelki állapotunkat is. Ha sikerül néhány jó trükköt elsajátítanunk, könnyedén biztosíthatjuk lakásunkban a megfelelő klímát.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása