Tippek és tanácsok Alufóliában sült burgonya zöldségkeverékkel és sajttal töltve

A burgonyás ételek sokunk kedvencei, ez az alapanyag ugyanis előételként, egytálételként és köretként is megállja a helyét. Ha egyszerű főételt keresgélünk, a krumplis ételek a legtöbb esetben nyerő választásnak bizonyulnak. Mi most egy húsmentes, grillen megsüthető töltött krumpli recepttel készültünk, amiből a vegetáriánusok is bátran csemegézhetnek.


A töltött alufóliában sült burgonya hozzávalói 5 személyre:

5 adag

Elkészítési idő: 40 perc

5 db nagyobb burgonya (lehetőség szerint egyforma méretű darabokat válasszunk)

só, bors

100 g ementáli vagy gouda sajt

2 db paradicsom

egy maréknyi friss metélőhagyma

alufólia a sütéshez


Elkészítés:


Főzzük meg a krumplit

Alaposan mossuk meg a krumpli héját, majd tegyük egy lábasba és engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adjunk sót a vízhez, majd főzzük puhára a burgonyát. A héjában főtt krumpli főzési ideje körülbelül 20-25 perc, mérettől függően. Egy hústűvel vagy villával megszúrva ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e, de óvatosan szurkáljuk, nehogy szétessen. A megfőtt burgonyákat vegyük ki a lábasból, szárítsuk meg és hagyjuk kicsit kihűlni.

Ha már nem annyira forró, hosszában vágjuk félbe és egy kiskanál segítségével kaparjuk ki a belsejük egy részét, ide kerül majd a töltelék.


Zöldséges töltelék elkészítése

A krumpli kikapart belsejéhez adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és az aprított metélőhagymát, majd reszeljük hozzá a sajtot is. Sóval és borssal ízesítsük.

Töltött burgonya sütése

A töltött krumplikat egyesével óvatosan csomagoljuk alufóliába, majd

 tegyük mindegyiket a grillre és süssük addig, amíg a sajt szétolvad bennük.

A burgonyát sütőben, a grill funkció segítségével is megsüthetjük. Ebben az esetben is érdemes becsomagolni, hogy ne folyjon ki a sajt a krumpliból.

Frissen aprított metélőhagymával tálaljuk, ha pedig egy kis extra krémesen szeretjük, készítsünk hozzá öntetet!


Extra tippek töltött burgonyához


Fokhagymás tejfölös öntet

Aki szeretné még egy kicsit felturbózni ezt az ételt, az készíthet hozzá fokhagymás-tejfölös öntetet. Mennyiségtől függően nyomjunk 1-2 fej fokhagymát a tejfölbe, majd sózzuk, borsozzuk. Ha maradt a metélő

hagymából, akkor az öntetbe is tehetünk belőle fokhagyma helyett vagy mellett.


Extra sajt

Sütőben készítve az ételt a krumpli tetejére is halmozhatunk a kedvenc sajtunkból, amit ropogósra piríthatunk a tetején.


Tálaljunk köretként grillezett kecskesajtot  mellé


Ha egy grillezés alkalmával a vendégeinket igazán le akarjuk nyűgözni, akkor a töltött burgonya mellé grillezünk pár szelet Tesco Grill Master natúr sajtot és szolgáljunk fel mellé friss rukkola salátát. Ebben az esetben a töltött burgonyából a sajt nyugodtan kihagyható, kivéve, ha nagy rajongók vagyunk és bármennyit tudunk enni belőle.


További töltött burgonya variációk 


Diétás verzió: töltött édesburgonya az egyszerű diétás ételek kedvelőinek

A krumplit sok diétázónak ki kell zárnia az étrendjéből, azonban az édesburgonya még számukra is megfelelő alternatíva lehet. Persze nemcsak nekik ajánljuk ezt a különleges verziót, hanem bárkinek, aki rajong az édesburgonyáért.

A töltelékbe sok variációt lehet megvalósítani, tehetünk bele zsírmentes sajtot, vegetáriánus verziót, sőt, akár egészséges olajokra is cserélhetjük, mint például az olívaolaj.


Sült édesburgonya cukkínivel, paradicsommal és mozzarellával töltve


Hozzávalók 5 személyre:


5 db nagyobb, hosszúkás édesburgonya

só, bors

150 g mozzarella

2 db paradicsom

1 cukkini

1 ek olívaolaj

1 maréknyi friss metélőhagyma

alufólia a sütéshez


Elkészítési idő: 40 perc



Az édesburgonyát alaposan mossuk meg. Szárítás után kenjük be vékonyan olívaolajjal és sózzuk ízlés szerint. 180 fokos sütőben, alufóliával letakarva, kb. 20-30 perc alatt süssük puhára.

Miközben a krumpli sül, készítsük el a tölteléket. Kevés olívaolajon, magas hőmérsékleten hirtelen pirítsuk meg az apró kockákra vágott cukkinit. Aki kedveli, az egy kis fokhagymát is apríthat a cukkini mellé és őrölhet rá friss borsot.

Ha a cukkinit előkészítettük, vágjuk kis kockákra a paradicsomot és a mozzarellát is.

Miután az édesburgonya megsült, vágjuk ketté és kaparjuk ki a belsejüket. Adjuk hozzá a pirított cukkinit, paradicsomot, mozzarellát és az aprított metélőhagymát. Keverjük jól össze és töltsük vissza a kikapart édesburgonyák belsejébe.

A töltött édesburgonyát tegyük vissza a 180 fokos sütőbe és kb. 15 perc alatt süssük készre. Hogy jól megpiruljon a teteje, használhatjuk a sütő grill funkcióját is, azonban nagyon figyeljünk, mert ilyenkor hirtelen oda tud égni az étel!

A diétás verziónál sem kell lemondanunk az extra öntetről. Tejföl helyett használjunk joghurtot és fűszerezzük mentával, lime vagy citrom levével.

Alufóliában sült burgonya zöldségkeverékkel és sajttal töltve

Legegyszerűbb grill köret: parázsban sült burgonya

Ha szeretünk grillezni, de nem midig van kedvünk vagy időnk sokat bíbelődni a különböző húsok pácolásával vagy a köretek előkészítésével, akkor egyszerűen dobjunk pár burgonyát a parázsra! Ez a legegyszerűbb alufóliában sült burgonya recept, amit ajánlani tudunk. Talán az egyik legegyszerűbb étel, amit grillezéskor készíthetünk, azonban finomabb lehet pár egyszerű fogás alkalmazásával.

Az elkészítéséhez mindössze krumplira, alufóliára és pár alapfűszerre lesz szükségünk, ami mindenkinél akad a konyhában.

  • A krumplik héját alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
  • Villával pár helyen szurkáljuk meg a krumplikat. Kenjünk meg a külsejüket olívaolajjal és szórjunk rá sót.
  • Jó alaposan csomagoljuk bele a fóliába és mehetnek a parázsra.
  • A krumplik méretétől és hőmérséklettől függően, 20-40 perc alatt készre sülnek, mindössze arra figyeljünk, hogy néha megforgassuka parázsban.
  • Ha megsültek óvatosan szedjük ki a parázsból és csomagoljuk ki.
  • Pár kocka vajjal, tálaljuk.

Amennyiben mégis egy kis extra ízre vágynánk, akkor készíthetünk fűszeres olívaolajt vagy fűszervajat mellé. A házi majonéz elkészítése sem tart sokáig, viszont nagy sikert arathatunk vele a kerti partin, ráadásul a majonéz és a burgonya igazi klasszikus páros.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása