Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az udvaron vigyorgón világító halloweeni töklámpások egy kis fényt hoznak az egyre hosszabb őszi estéken. A lámpások készítésével örömmel foglalkoznak a gyerekek és az apuka, de az anyukák feladata kitalálni, mi legyen a tök belsejével. Kár volna a szemétbe dobni a kivájt tök belsejét és magjait. A tök belseje nagyon sok vizet és rostanyagot tartalmaz, ami előnyös a jót tesz a beleknek és az emésztésnek. A tökben nagyon sok béta-karotin és antioxidáns van. Szervezetünk a béta-karotinből állítja elő az A-vitamint, mely az E-vitaminnal együtt megelőzi a civilizációs betegségeket. Ezen kívül a tök nagyon sokféle B-vitamint, káliumot, rezet, magnéziumot tartalmaz.
A tökből készült ételek jó hatással vannak:
A tök egyaránt hálás alapanyaga a sós és édes ételeknek. A hagyományos tökfőzelék, vagy sült hokkaido tök mellett a halloweeni tökből is számos ínyencséget készíthet.
Szinte hihetetlen, de a tök rostos, magos belsejéből olyan levest főzhet, mely megtévesztésig hasonlít a valódi húslevesre. Épphogy csak a hús hiányzik belőle, helyette a tök belsejét kell megfőzni, amit egyébként a szemétbe dobna. Ehhez még szükséges a hagyományos gyökérzöldség – sárgarépa, zeller, karalábé, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, szegfűbors és fekete bors, babérlevél, só. A zöldséget főzze puhára. Ezután szűrje le, a gyökérzöldséget vegye ki és szeletelje fel a levesbe.
Vajon pirítson hagymát, dobja rá a tökdarabokat, öntse fel vízzel, sózza, fűszerezze szerecsendióval, darált fekete borssal, egy csipetnyi köménymaggal és főzze puhára. Ezután mindezt mixelje el mixerben, vagy botmixerrel és öntse a tányérba. Tálalhatja pirított kenyérkockákkal vagy pirítóssal, néhány csepp tökmag- vagy olívaolajjal, egy kanálnyi tejföllel. Díszítheti kakukkfűvel.
A változatosság kedvéért burgonyapüré helyett készítsen tökpürét. Ennek elkészítése is hasonló. A tök belsejét süsse meg, sózza és mixelje el egy kevés vajjal és tejjel. A tökpüré nagyon ízletes vadhúsokkal és nyúlhoz, de marhahúshoz és disznóhúshoz is tálalhatja.
A tök megsült belsejét mixelje el kesudióval és fenyődióval, fokhagymával és egy pici olívaolajjal. Adjon hozzá szárított hagymát, tálalja tésztával és szórja meg parmezánnal.
A tök belsejét vágja apró darabokra és forró olajon süsse meg. Sózza, fűszerezze provánszi fűszerkeverékkel és keverje össze a főtt tésztával. A tetejét szórja meg sajttal.
Ugyanúgy készül, mint a burgonyalepény, de burgonya helyett a reszelt, vagy szétmixelt tököt kell beletenni. Természetesen ugyanúgy tojást, sima lisztet, sót, majorannát, darált fekete borsot adunk hozzá és rövid pihentetés után süthetjük a lepényeket.
A gyerekek is örülni fognak, ha ezeket találják a tízórais dobozukban. A sült tököt mixelje szét zabpehellyel, dióval és tökmagokkal úgy, hogy szilárd állagú legyen. Adjon hozzá fahéjat, mézet, vagy juharszörpöt és formázzon belőle gombócokat. Forgassa meg darált dióban és tegye a hűtőbe megdermedni.
Ne féljen tőle, adjon neki legalább egy esélyt! A tök belsejét süsse meg, majd tegye mixerbe egy kiskanálnyi mézzel és egy pici fahéjjal. Higítsa fel vízzel, vagy tejjel és mixelje simára. Banánnal is kipróbálhatja. Ha egy kis gyömbért is tesz hozzá, a tök smoothie télen tökéletesen felmelegíti.
Még nem kóstolta? Legfőbb ideje hát megkóstolnia ezt a sült tökből, citromléből, almából és vízből készült immunerősítő italt. A hozzávalókat mixelje simára és higítsa vízzel. Tökéletes reggeli ital éhgyomorra.
A tökmag elkészítése nem nehéz. Szedje ki őket a tökből, tisztítsa meg a húsos rostoktól és már lehet is sütni őket.
Ha pikánsan szereti, kedvenc fűszerét, vagy fűszerkeverékét keverje el egy kevés olívaolajban, majd a tökmagokat alaposan keverje össze ezzel az olajjal. Ezután már csak süsse meg 180 °C-on.
A tökmagokat süsse meg. Serpenyőben olvasszon fel egy kanál vajban két kanál cukrot, tegye rá a tökmagokat és keverje, amíg a karamell bevonja a magokat.
A karamellizált tökmagokat megszórhatja fahéjjal, darált fekete borssal, gyömbérrel és sóval. Az édes, sós és pikáns ízek keveréke meglepő és megörvendezteti az ínyenceket.
Forrás: helloveggie.co, thechunkychef.com, myrecipes.com
Foto: Shutterstock