Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A tojást hűtőszekrényben 5–8 °C-os hőmérsékleten tároljuk. A tojások tökéletes tárolási helye nem a hűtőszekrény ajtaja, ahogyan azt a gyártók jelzik azzal, hogy a tojástartókat éppen oda helyezik el. A tojást stabil hőmérsékleten, ideális esetben a hűtőszekrény hátsó részében tároljuk. A tojás csúcsos oldalán pórusok találhatók, amelyeken keresztül oxigén áramlik a tojás belsejébe, ezért mindig csúcsos oldallal lefelé helyezzük el. A tárolási idő legfeljebb 28 nap, a tojás azonban csak a tojásrakástól számított 9 napig a legfrissebb.
Maradt néhány tojás a hűtőszekrényben, és Ön nem tudja, hogyan használja fel őket?
Mielőtt belekezdenénk a tojásfőzésbe, vegyük ki a tojást a hűtőszekrényből, és szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. Így a forró vízben nem reped meg a héja, és tökéletes lesz! Ha erre nincs időnk, öntsünk a főzővízhez egy evőkanál ecetet, amelynek köszönhetően a tojások héja nem reped meg.
A tojásokat a főzést követően azonnal jeges vízbe tesszük vagy folyó hideg víz alatt lehűtjük. Így könnyebben meg tudjuk hámozni őket.
A tojás gömbölyű végével kezdjük, amelyben levegőbuborék rejtőzik. Ha a buborék szétpukkad, a héjat könnyebben el tudjuk távolítani. A tojásról egyszerre kell eltávolítanunk a héját és a vékony fehér membránt, amely a héj alatt körülzárja a tojást. A hámozáshoz a hüvelykujjunkat használjuk.
A másik módszer valamivel egyszerűbb. A főtt tojást hideg jeges vízben lehűtjük. Ezután kivesszük a tojást, mindkét végét például a konyhalaphoz koppintjuk. A tojást letesszük a munkalapra, és a tenyerünkkel előre-hátra gurítjuk. A tojás héja így könnyen eltávolítható, töredezett hálóvá alakul. A görgetéshez megfelelő erőt használunk úgy, hogy a tojást ne nyomjuk túlságosan össze.
Mindig csodálkozik azon, hogyan tudnak az étteremben vagy a televízióban mindig tökéletes posírozott tojást készíteni? Önnek is sikerülni fog, csak egy kis gyakorlat kell hozzá! A buggyantott tojást mindig friss tojásból készítjük, ellenkező esetben megtörténhet, hogy a fehérje nem marad egyben.
Forrás: deliciousmeetshealthy.com, zbynekmlcoch.cz, recepty.cz