Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A cikóriát ismerhetjük még Szent Péter fűszere vagy kávézöldség néven is. Az ősi Egyiptomban mágikus gyógynövényként tekintettek rá, és úgy tartották, hogy csodálatos szépséget és sikert kölcsönöz a fogyasztóinak. Gyönyörű, lila virága és rengeteg jótékony hatása van. Sajnos nem túl elterjedt a használata, a legtöbben nem is ismerik, ezért könyörtelenül kigyomlálják.
Olaszországból származik. Rendkívül gazdag B1 vitaminban, béta-karotinban, folsavban, vasban, fosszforban, cinkben, káliumban és rostokban. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, így remekül passzol bármilyen diétába.
Ez a cikóriafajta nagyon hasonló a salátához, ezért is hívják így. A levelei keményebbek és keserűbbek. Mindazonáltal rengeteg C vitamint tartalmaz, stimulálja az étvágyat és pozitív hatással van a bélműködésre. Fogyasztható salátaként, főzve vagy párolva.
Ez a fajta nagy népszerűségnek örvend Belgiumban, Hollandiában és Angliában. Vérképződést és vérkeringést támogató anyagokat tartalmaz. Sok B- és C-vitamint tartalmaz, és hozzájárul az energiaszint helyreállításához kimerültség esetén. Salátaként fogyasztják, illetve grillezéshez is kiválóan alakalmas.
Ezt a növényt könnyen termeszthetjük a kertben. A talajnak sok humuszt kell tartalmaznia, hogy elég nedves legyen. A cikória nem szereti a szárazságot. A leveleket júliustól szeptemberig lehet betakarítani, a gyökereket pedig szeptembertől októberig. A virágait is gyakran leszedik és kiszárítják. A szárítás során elveszti kék színét. A gyökerét is ki szokták szárítani, kb. 40-50 fokon, aszalógépben. Az aszalás előtt a gyökereket fel kell vágni, meg kell mosni, és hagyni kell megszáradni. Az aszalt, szárított részeket napfénytől védett, száraz, hűvös helyen kell tárolni.
A cikória az asztrálvirágok családjába tartozik, főként gyulladáscsökkentő hatásai miatt használják, de enyhe serkentő hatással van az emésztésre is.
A cikória alkalmas a hőkezelésre, grillezésre, meg lehet párolni vajon és akár meg is lehet sütni. A sütés-főzés után barnásszürke színe lesz, édes íze, puha állaga, főként ha vajat is adunk hozzá.
A cikória szuperül illik a tojáshoz, sajthoz, sonkához, valamint a krémlevesek szerelmesei is imádni fogják.
Válasszuk le a cikóriafejeket, mossuk meg a külső leveleket és vágjuk ki a középső, belső, kesernyés részét. Süssük meg egy serpenyőben, majd helyezzük egy kivajazott tepsibe, rétegezzük sonkával és reszelt sajttal. Adjunk hozzé szeletelt paradicsomot, fűszerezzük majd süssük meg. Tálaljuk paradicsompürével.
Friss, zöldsalátákhoz is felhasználhatjuk a cikóriát. Egy tuti recept, ha összevágunk egy kis almát, adunk hozzá diót, roquefort sajtot, esetleg más, nemespenészes sajtot és cikóriát. Az almát helyettesíthetjük körtével is. Ha inkább egzotikus ízvilágra vágyunk, kombináljunk kecskesajtot és pár citrusfélét. Mazsolával tovább lehet fokozni az ízélményt.
Hogyan készítsük el? Először is mossuk meg a cikóriát, majd szárítsuk meg és tegyük bele egy salátástálba. Locsoljunk rá citromlevet, adjunk hozzá olívaolajat, keverjük össze és hagyjuk kicsit állni. Helyettesíthetjük a cikóriát másféle salátával is. Ideális steak-ek mellé, valamint körtés, kecskesajtos fogásokhoz.
Tudta, hogy a cikóriából a kávéhoz hasonló italt lehet készíteni? Nagyon népszerű azok körében, akik nem ihatnak kávét valamilyen egészségügyi probléma miatt.
Forrás: zdravina.sk, gastroslovnik.sk, olivemagazine.com, foodandwine.com