Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Kétféleképpen készíthet jó steaket – ízesítés nélkül, vagy pácolással. Az igazi marhahús steak kedvelői is időnként szívesen fogyasztanak ízesen pácolt húst, illetve steaket egy ínyenc mártással meglocsolva. Pácolni azonban nemcsak marhahúst lehet, hiszen fantasztikus íze lesz bármilyen pácban pihentetett húsnak. Ínyenc ízélményben lesz része, ha ehhez egy mártást is készít.
A jó pácban három alapvető összetevő hatása fonódik össze:
A zsírt a minőségi olíva- vagy repceolaj adja. Az adalékanyag az olajat a hús felszínén tartja és kioldja a zsírban oldódó aromás anyagokat, mint pl. a fűszereket és a fekete borsot.
A pác savanyú alkotórésze a citromlé, vagy egyéb gyümölcslé, borecet, balzsamecet, worcester. A húst puhává és omlóssá teszi, de hosszabb idő után kiszárítja. A hús pácolásakor erre is gondoljon.
Az ízesítő összetevők jellegzetes, egyedi ízt adnak a húsnak – legyen ez akár a fokhagyma, méz, szójaszósz, mustár.
Általánosan ismert az a nézet, miszerint minél tovább pácoljuk a húst, annál jobb. Ez nem így van. Fél – egy óra elég ahhoz, hogy az ízek a hús minden részébe eljussanak. Legcélszerűbb a húst éjszakára bepácolni. A pácban levő savanyú összetevők a hosszan tartó pácoláskor kiszáríthatják a húst.
Mennyi ideig pácoljuk az egyes húsokat?
Hozzávalók:
Mindezeket összekeverjük és a húst ebbe a pácba tesszük.
Hozzávalók:
Minden hozzávalót összekeverünk. A steaket legalább 2 órára pácba tesszük.
Ehhez a gyors páchoz szója- és worcester szószra, hagymára, fokhagymára, mézre, olívaolajra és friss fűszernövényekre lesz szüksége.
Hozzávalók:
Mindezeket keverje össze és a steaket fél óra múlva tegye a pácba.
Az aránylag jól ismert pác tökéletesen megízesíti a steaket, a disznóhúst és a csirkehúst.
Hozzávalók:
A hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan keverjük el. Ezután a húst az elkészült teryiaki pácban pácoljuk.
Ötlet: Az ananász dzsúsz helyett használhat narancsos dzsúszt is.
Hozzávalók:
Mindezt keverjük össze és a húst 15 perc múlva ezzel a páccal kenjük meg.
A páchoz hasonlóan a mártások is hozzájárulnak a húsok ízének tökéletes összhatásához. A mártással meglocsolhatja a tányéron levő húst, vagy ha mártogatni szeretne, tálalja külön tálban.
Ha kevés az ideje, mentő megoldás a gyorsan elkészíthető fokhagyma mártás. Olvasztott vajban keverjen el egy gerezd szétnyomott fokhagymát és apróra vágott petrezselyem zöldjét. A mártást egy kis tálban tálalja és a húst mártogassa a mártásba.
A házi mártás elkészítéséhez kicsit több időre lesz szüksége, de megéri a fáradságot. Fagyasztóban akár 2 – 3 hétig is eláll
Hozzávalók:
Egy serpenyőben lassú lángon állandó keverés mellett öt percig hevítse a fokhagymát, sárgarépát, zellert, chili paprikát, oregánót és a bazsalikomot. Adja hozzá a paradicsompürét és állandó keverés mellett főzze még három percig. Ezután tegye hozzá a többi hozzávalót, forralja fel és lassú tűzön főzze még 20 percig. Gyakran kevergesse, nehogy a mártás odaégjen. Ha gyorsan sűrűsödne, adjon még hozzá vizet, de a 20 perc főzési időt tartsa be. Miután megfőtt, a mártás besűrűsödik. Ezután vegye ki belőle a babérlevelet és mixelje el. Szűrje át egy szitán, majd tálalja üvegedényben.
A chimichurri mártás a pesto dél-amerikai változata. Illik a húsokhoz, de salátákba és tésztákhoz is. Elkészítése egyszerű, s a chimichurri mártást akár két hétig is tárolhatja a fagyasztóban.
Hozzávalók:
A petrezselyem zöldjét, oragánót, fokhagymát, borceetet, paprikát, sót és a fűszereket elmixeljük. Hozzáadjuk az olívaolajat és egy óra hosszat szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy az ízek és illatok összeérjenek.
A sajtos mártás lágy, de ugyanakkor telt ízével a steakek kitűnő kiegészítője. A kékpenésszel érlelt sajtból készített mártást melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
Egy fazékban felforraljuk a tejszínt, majd állandó keverés közben lassú tűzön lefőzzük a felére. Levesszük a tűzről és a forró tejszínbe szórjuk a reszelt parmezánt és a kékpenésszel érlelt sajtot. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen elolvad benne. A steaket meglocsoljuk a meleg kékpenésszel érlelt sajtos mártással.
Az egyszerű tormamártást tálalhatja steakhez, de burgerekbe is kitűnő majonéz helyett.
250 ml tejfölt keverjen el 2 evőkanálnyi reszelt tormával. Adjon hozzá egy kiskanál citromlevet és ízlés szerint sózza, fűszerezze. Egy-két órát pihentesse, majd tálalja.
Forrás: afamilyfeast.com, stockpillingsmoms.com, lowcarb.com, recepty.cz