Tippek és tanácsok 10 sós ijesztően jó recept

Ijesztő szörnyek, hátborzongató kísértetek és félelmetes múmiák – csak néhány a rémisztő figurák közül, akikkel ezekben a sós halloweeni receptjeinkben találkozhatsz.
Böngéssz még több halloweeni receptet és bulis harapnivaló-ötletet, hogy az idei Halloween legyen az eddigi legrémisztőbb!



Halloweeni muffinok

Ezek az aranyos sütőtök formájú halloweeni muffinok pillanatok alatt elkészíthetők, és mindössze három hozzávaló kell hozzájuk. Tökéletesek egy mókás reggeli részeként vagy egészséges Halloween-i nasiként.

Hozzávalók:

  • 4 angol muffin, félbevágva
  • Piros paprikás humusz
  • Zellerszár

Elkészítés:

  1. Vágd félbe a muffinokat, majd enyhén pirítsd meg őket.
  2. Kend meg a tetejüket piros paprikás humusszal, és fogpiszkálóval rajzold bele a sütőtök „bordáit”.
  3. A „szárhoz” vágj kis darabokat a zellerszárból, illeszd a muffin tetejére, majd díszítsd néhány levéllel a tökéletes tökhatásért.

3 hozzávalós kígyó rudacskák

Kevés alapanyag, sok móka! Ezek a kígyó formájú tészta rudacskák nemcsak látványosak és rémisztően finomak, de az egész család együtt készítheti el őket.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (145 g) pizzatészta-alap keverék
  • 1 doboz (200 g) salsa szósz
  • Sütőtökmag

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (légkeverés: 200 °C). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Öntsd a pizzatészta-keveréket egy tálba (1 teáskanálnyit tegyél félre), adj hozzá langyos vizet, és gyúrd lágy tésztává. Szórd meg a munkafelületet fél teáskanál tészta keverékkel, majd gyúrd a tésztát kb. 5 percig, amíg sima lesz.
  3. Oszd 8 részre, és formázz mindegyikből kb. 28 cm hosszú „kígyókat” (a fej része legyen vastagabb). A maradék keverékkel hintsd meg a felületet, hogy ne ragadjon.
  4. Alakítsd a kígyókat hullámos vagy spirál formára, majd helyezd a tepsire. Kend meg egy kevés salsa szósszal, és nyomj a fejükre 2-2 sütőtökmagot, ezek lesznek a szemek.
  5. Süsd 15–20 percig, amíg aranybarnák lesznek, majd tálald a maradék salsával.

Fagyasztási tipp:
A legjobb íz és állag érdekében a lefagyasztott rudacskákat 3 hónapon belül használd fel.
További hasznos tanácsokat a fagyasztásról és kiolvasztásról a Love Your Freezer cikkben találsz.


Sajtos múmiák

Néhány egyszerű hozzávalóból pillanatok alatt elkészítheted ezeket az ínycsiklandó, sós, sajtos múmiákat – vigyázz, ijesztően finomak!

Hozzávalók:

  • 1 csomag (375 g) előre nyújtott, light leveles tészta
  • 1 db Camembert sajt (kb. 250 g)
  • 4 db Mini Babybel sajt
  • 1 felvert tojás a kenéshez
  • Fekete olívabogyó, szeletelve (a szemekhez)

Elkészítés:

  1. Terítsd ki a leveles tésztát, majd vágj ki belőle egy kört, ami kb. 3 cm-rel nagyobb, mint a Camembert. Hajtsd fel a tészta széleit, hogy befedje a sajt oldalát, és nyomd össze, hogy rátapadjon. A széleket kend meg egy kevés vízzel.
  2. A tészta hosszabbik széléből vágj 4 darab, kb. 2 cm széles csíkot, és helyezd őket keresztbe a sajtra, hogy múmiaszerű „pólyát” kapjon. Finoman nyomd rá, majd tedd hűtőbe 20 percre.
  3. Közben egy 8 cm-es szaggatóval vágj ki 4 kisebb tésztakört. A leeső tésztát gyúrd össze, majd vágd 1 cm-es csíkokra. Helyezz a közepükre egy-egy kicsomagolt Mini Babybelt, hajtsd rá a tészta széleit, és nyomd össze, hogy lezárd. Fordítsd lefelé, majd fektess rá pár tészta csíkot „pólyaként”. Hűtsd legalább 15 percig.
  4. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (légkeverés: 200 °C). Kend meg a tésztát felvert tojással, és nyomj rá két oliva szeletet a szemeknek.
  5. Süsd a nagy múmiát 25 percig, a kis múmiákat 10 perc elteltével tedd mellé a tepsire. Hagyj mindent 5 percet hűlni tálalás előtt.

Tipp:
Bármilyen kerek sajt működik – próbáld ki kecskesajttal vagy mozzarellával is!



Sütőtök formájú sushi golyók

Tedd különlegessé a halloweeni bulit ezekkel a cukin rémisztő sushi falatokkal! Füstölt lazaccal és ropogós uborkával készülnek, pillanatok alatt megvannak, és még tejmentesek is. Garantáltan villámgyorsan el fognak tűnni az asztalról!

Hozzávalók:

  • 300 g sushi rizs
  • 1 darab (kb. 9 cm) uborka, 12 kockára vágva
  • 100 g füstölt lazac
  • 3 koriander szár, 12 darabra vágva
  • 1 nori (szárított tengeri alga) lap
  • 50 ml csökkentett sótartalmú szójaszósz, a mártogatáshoz

Elkészítés:

  1. Főzd meg a rizst a csomagoláson található utasítás szerint, majd hagyd hűlni, amíg kézmeleg lesz.
  2. Nedvesítsd be a kezed vízzel vagy egy kevés olajjal, hogy ne ragadjon. Tegyél kb. 1 evőkanál rizst a tenyeredbe, helyezz a közepébe egy uborka kockát, majd takard be újabb evőkanál rizzsel. Formázd golyóvá úgy, hogy az uborka teljesen eltűnjön benne. Ismételd, amíg 12 golyót kapsz.
  3. Egy kerek szaggatóval vágj a lazacból 12 darab, kb. 5 cm átmérőjű kört, és tedd őket a rizsgolyók tetejére.
  4. Szúrj mindegyik tetejébe egy kis korianderszárat – ez lesz a „sütőtök szára”.
  5. A nori lapból vágj háromszög alakú „szemeket” és „szájat”, majd ragaszd a lazacra, hogy mókás tök-arcokat kapj.
  6. Szójaszósszal azonnal tálalhatod.


Kísérteties pizza

A tökéletes, egyszerűen elkészíthető Halloween-i falat! Ez a házi pizza olvadt mozzarellából formázott szellemekkel, szalámiból kivágott denevérekkel és fekete olívából készült pókokkal lesz igazán ijesztően finom. Ha nagy a vendégsereg, nyugodtan duplázd vagy triplázd az adagot!

Hozzávalók:

  • 200 ml passata (paradicsomszósz)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csomag (145 g) pizzatészta-alap keverék
  • 4 szelet szalámi, denevér formára vágva
  • 7 magozott fekete olívabogyó, félbevágva
  • 1 db (125 g) mozzarella golyó, darabokra tépve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (légkeverés: 200 °C). Egy kis lábasban forrald fel a passatát az olívaolajjal, majd mérsékelt lángon főzd kb. 5 percig, amíg kissé besűrűsödik.
  2. Öntsd a pizzatészta-keveréket egy tálba, adj hozzá 100 ml langyos vizet, és keverd lágy tésztává. Borítsd enyhén lisztezett felületre, majd gyúrd kb. 5 percig, amíg sima lesz. Nyújtsd ki kb. 24 cm átmérőjű koronggá, helyezd egy enyhén olajozott tepsire, és formázzd meg a peremet. Hagyd meleg helyen pihenni 10 percig.
  3. Közben 8 olivát vágj hosszában negyedekre – így lesz 32 „pókláb”. A maradék két fél olivát kockázd fel „szemeknek”.
  4. Kend meg a pizzalapot a paradicsomszósszal, hagyj kb. 1 cm-es szegélyt. Tedd rá a szalámiból kivágott denevéreket, majd a mozzarella darabokat, amik sülés közben szellemalakot öltenek. Helyezd rá a félbevágott olívákat és illeszd melléjük a „lábakat”.
  5. Süsd 15–18 percig, amíg aranybarna lesz. Vedd ki a sütőből, hagyd 1 percet hűlni, majd tedd rá a „szellemek” szemét a megolvadt mozzarellára. Azonnal tálald.


Paszternák szellemek piros paprikás mártogatóssal

Ezek az ijesztően aranyos paszternák szellemek egy egészséges Halloween-i nasiból a buli sztárjai lesznek! Csak faragj nekik arcot, locsold meg mézzel, süsd aranybarnára, és tálald pikáns piros paprikás–aszalt paradicsomos mártogatóssal.

Hozzávalók:

  • 400 g paszternák, meghámozva, hosszában félbevágva (a kisebbeket egészben hagyhatod)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 15 g olvasztott vaj
  • Sörélesztő-kivonat (pl. Marmite), kenéshez – opcionális

A mártogatóshoz:

  • 1 üveg (285 g) sült paprika antipasti, lecsöpögtetve
  • 1 üveg (285 g) aszalt paradicsom antipasti, lecsöpögtetve

Elkészítés:

  1. A paszternákot főzd elő 5 percig forró vízben, majd szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel.
  2. Ha kihűlt, éles késsel vágj „szemeket” és „szájat” mindegyik darabba (ha félbevágtad, a domború oldalába faragj).
  3. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és forgasd meg a méz, az olívaolaj és a vaj keverékében. Süsd 20 percig 200 °C-on (légkeverés: 180 °C), majd fordítsd meg, és süsd további 35–40 percig, amíg aranybarnánk lesznek és a szélük kissé megpirul. Az utolsó 10 percben legyenek „arccal lefelé”.
  4. Közben turmixold össze a sült paprikát és az aszalt paradicsomot darabos szósznak, majd öntsd egy tálkába.
  5. Ha szeretnéd, a megsült paszternákokat vékonyan megkendheted sörélesztő-kivonattal, hogy jobban kiemeld az arcokat. Tálald a paprikás mártogatóssal.

Tipp:
Ha kihagyod a sörélesztő-kivonatot, a szellem arcok kevésbé lesznek hangsúlyosak – de az ízük ugyanúgy mennyei lesz!



Szörny-falatok

Ezek a rémisztően finom szörny-falatok garantáltan a Halloween-i parti kedvencei lesznek! Ebben az egyszerű receptben a zöld színű pogácsákból készülnek mókás kis szörnyek, füstölt sonkával, Edami sajttal és oliva szemekkel. A félelmetesen jó móka garantált!

Hozzávalók:

  • 350 g önkelesztő liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 75 g vaj + egy kevés a kenéshez
  • 2 evőkanál aprított snidling
  • Zöld ételfesték gél
  • 175 ml tej
  • 6 szelet edami sajt, átlósan félbevágva
  • 3 szelet füstölt sonka, félbevágva
  • 12 db pimiento paprikával töltött olajbogyó

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (légkeverés: 200 °C). Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és ¼ teáskanál sót, majd morzsold bele a vajat. Keverd hozzá a snidlinget.
  2. A tejet színezd meg zöld ételfestékkel (minél többet adsz hozzá, annál zöldebb lesz a szörnyed), majd öntsd a lisztes keverékhez, és keverd össze, amíg lágy tésztát kapsz.
  3. Enyhén lisztezett felületen gyúrd át, majd nyújtsd kb. 1 cm vastag, 14×20 cm-es téglalappá. Szaggass ki belőle 6 db, kb. 6,5 cm átmérőjű korongot, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd kb. 10 percig, amíg megemelkednek és aranybarnák lesznek. Rácson hagyd teljesen kihűlni.
  4. Vágd ketté a kihűlt pogácsákat, és kend meg mindkét oldalukat vajjal. A sajtszeletek szélét vágd cikkcakkosra, hogy „fogakat” kapj. Mindegyik buciba „nyelvként” tegyél egy fél szelet sonkát a két sajtszelet “fogsor” közé, és helyezd őket az alsó pogácsákra.
  5. Tedd rá a tetejüket, majd fogpiszkálóval rögzíts 2-2 olívabogyó „szemet” a pogácsa tetejére. (Ne felejtsd el kivenni a fogpiszkálókat evés előtt!)
  6. Tálald tálcán, és figyeld, ahogy a szörnyecskék pillanatok alatt eltűnnek!


Véres hot dog „nyelvek”

Ezek a félelmetesen jó hot dogok garantáltan sikert aratnak a halloweeni partin! A „véres” ketchupba forgatott virsli és az avokádós „nyálka” együtt adja a hátborzongató, mégis ínycsiklandó hatást. Akár kis olíva-pókokkal is kiegészítheted, hogy teljes legyen a borzongás!

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 10 virsli, hosszában vékony csíkokra vágva
  • 4 evőkanál ketchup
  • 6 hot dog kifli
  • 1 doboz (163 g) guacamole
  • 6 magozott fekete olívabogyó (opcionális)

Elkészítés:

  1. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsd meg benne a hagymát kb. 10 perc alatt, amíg megpuhul.
  2. Add hozzá a virsliket, és pirítsd további 5 percig, amíg jól átmelegszenek.
  3. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a ketchupot, és jól forgasd össze, hogy mindenhol bevonja.
  4. Vágd fel a hot dog kifliket, kend meg őket guacamoléval, majd halmozd rá a hagymás, ketchupos virsliket – ezek lesznek a „nyelvek”.
  5. Ha szeretnéd, készíts „pókokat” olívabogyóból: vágd félbe az olívát, az egyik fél lesz a test, a másikat vágd vékony csíkokra „lábaknak”, és rendezd a tetejére.

10 sós ijesztően jó recept

Véres kolbászos „ujjak”

Ezek a tésztába csavart kolbászos ujjak rémisztően finom halloween-i nasik lesznek! Kívül aranybarnák és ropogósak, belül szaftos virslivel töltve – garantáltan sikert aratnak a gyerekek között is.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (375 g) előre nyújtott omlós tészta
  • 12 db vékony kolbász vagy virsli (pl. chipolata)
  • 1 tojás, felverve (kenéshez)
  • 6 db fekete olívabogyó, félbevágva (körömnek)
  • Reszelt parmezán
  • Ketchup, tálaláshoz („vérnek”)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeverés: 180 °C). Terítsd ki a tésztát, és nyújtsd kb. 25×48 cm-es téglalappá.
  2. Vágd ketté hosszában, majd mindkét csíkot oszd 6 egyenlő téglalapra.
  3. Tekerd a tésztadarabokat a kolbászok köré, az egyik végüket enyhén nyomd össze, hogy „ujjhegyet” formázz. Éles késsel vágj néhány „ráncot” az ujjra.
  4. Kend meg a tetejüket tojással, majd nyomj egy fél olívát a végére „körömnek”.
  5. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, szórd meg parmezánnal, és süsd 15–20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
  6. Tálalás előtt kend meg az végüket kevés ketchuppal – hogy igazán „véres” legyen a hatás.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása