Tippek és tanácsok 7 tipp az odaégett edény vegyszermentes tisztítására

7 tipp az odaégett edény vegyszermentes tisztítására

Az odakozmált edény mosogatógépben, vagy éjszakai áztatással történő eltávolítása sokszor áhított vágyunk. Ez menni fog, ha segítségül hívja néhány ötletünket.

Egyik háziasszony sem kedveli az odaégett edények tisztítását. Ez legtöbbször a drótkefénél végződik, mely ugyan eltávolítja a kozmát, de az ujjakon és a körmökön otthagyja bélyegét.  

Fekete tea

Az odaégett fazékba öntsön fekete teát, tegyen hozzá egy kanál sót és éjjelre hagyja állni. Reggel egyszerűen mossa el a fazekat.

Az odakozmált részt szórja be sóval, öntse le forrásban levő vízzel és éjjelre hagyja állni.  Másnap a kozma játszva eltávolítható.

Szódabikarbóna

A konyhai és fürdőszobai piszok sokoldalú ellenszerének az odakozmált edény sem jelent akadályt. Szórja az edénybe, öntsön rá vizet és főzze. A kozma elválik az edény falától.

Nyers burgonya

A burgonyát hosszában vágja szét és szórja be szódabikarbónával. Súrolja vele a kozmát és néhány órán át hagyja állni. Végül mossa el a szokványos módon.

Ecet

A szagát majd kicsit érezni lehet, de edénye szinte megújul.  Öntse az ecetet az edénybe, forralja fel és hagyja kihűlni. A fekete kozma fellazul.

Kóla

A kóla tisztító hatásáról egyenesen legendák keringenek. Itt is hasonló az eljárás, mint az ecetnél. Beönteni a fazékba, felforralni, kihűteni. A kozmától játszva megszabadulunk.

Extra tipp: Erős hármas

Igen erős odaégés esetében segít az extra hármas kombináció: szódabikarbóna, só és ecet. Öntse az edénybe a sót és a szódát, öntsön rá egy kevés ecetet és ha kipezsgett, öntsön hozzá vizet. Forralja fel és hagyja hűlni. Ezután már elég csak fakanállal lekaparni a nem kívánt réteget.  

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!