Egészséges életmód Egészséges ételek 10 ötlet az egészségesebb édesítéshez

A mértékkel fogyasztott cukor nem káros. A modern kor egyik legnagyobb réme az ételekben levő rejtett cukor, mely a problémákat okozza, mivel csak nagyon nehezen követheti nyomon, hogy mennyi a napi cukorfogyasztása. Ráadásul szervezetünk hajlamos megszokni  a cukrot, mely nem tartalmaz semmilyen vitaminokat, ásványi anyagokat, sem fehérjéket. A nagymértékű cukorfogyasztás alvászavarokat, nyugtalanságot, hiperaktivitást, a fogak romlását és természetesen elhízást okoz.

Hogyan lehet tehát az ugyanolyan édes, de egészségesebb élet útjára lépni? Próbáljon ki többféle természetes édesítőt.

A világ cukorfogyasztásának legnagyobb részét az édesített italok fogyasztása jelenti.

A steviát otthon is termesztheti

A stevia csaknem semmilyen kalóriát nem tartalmaz, sőt a cukorral egyenértékű koncentrációban majdnem kétszázszorosan édesebb. A stevia szabályozza a vérnyomást, javítja az ellenállóképességet, megelőzi a fogak romlását. Ráadásul otthon is termesztheti és leveleit édesítésre használhatja fel.  


A barna cukor és a nádcukor nem ugyanaz

A nádcukor és a barna cukor nagyon hasonlítanak egymásra, ezért könnyen összetéveszthetők.

A nádcukor jellegezetes aranyszínű, könnyen emészthető egyszerű cukrokat és magnéziumot, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaz. Sokan éppen a különleges lágy íze miatt előszerettel használják.


A barna cukor cukorrépából a nádcukor cukornádból készül.


A barna cukor hatása hasonló, mint a nádcukoré. A természetes barna cukor ugyanúgy cukorrépából készül, mint a fehér cukor, viszont gyártáskor nem finomítják és könnyebben emészthető, mint fehér változata. Vásárláskor arra figyeljen, hogy természetes barna cukrot, vagy színeszett barnacukrot vásárol-e.  A melasszal színezett cukor is még megfelelő, mert a melasz cinket, vasat és magnéziumot tartalmaz.


A főszereplő a jótékony melasz

A melasz egy százszázalékos természetes termék, melyet a cukornád extrakciójával nyernek. Több kalcium van benne, mint a tejben, mely az egészséges csontok, fogak és a haj  szempontjából fontos. Továbbá jelentős forrása a vas szerves formájának, mely szervezetünkben nagyobb mértékben képes felszívódni elősegítve így az egészséges vérképződést, az erős immunrendszert és a fáradtság legyőzését. Felhasználható édes ételek készítéséhez, de fantasztikus húspácok készítéséhez is, vagy kávé édesítésére. Jellegzetes illatát nem mindenki kedveli, főleg, ha olyan melaszról van szó, melyen már hőkezelést nem végeztek.


Juharszirup – a konyha kötelező kelléke

Kalácsok, édes tészták, vagy kávé édesítésére használhatjuk. A juharszirup elsősorban tápértékének köszönhetően ételeinkben egyre gyakrabban váltja fel a fehér cukrot. Bár a fehér cukortól több kalóriát tartalmaz, nagyon sok B-vitamin, kalcium, vas és nyomelem – cink és mangánvan benne, melyeknek a csontépítésben, a fehér vérsejtek képződésében van szerepe, valamint abban,, hogy szervezetünk több energiához jut. Jellegzetes diós-mézes ízét sokan kedvelik, másoknak viszont nem tetszik. Éppen ezért kísérletezzen és próbálja ki minél több receptben.


Kukoricaszirup a torkosoknak

A kukoricaszirup fő előnye a benne levő egyszerű cukrokban rejlik. Fruktóz helyett ugyanis maltózt és glükózt tartalmaz, melyek az izmok működéséhez és a mentális aktivitáshoz szükséges energiát biztosítják és beépülésükhöz nincs szükségük inzulinra. A hagyományos cukorral összehasonlítva alacsonyabb a glikémiás indexe, az íze pedig fantasztikus. A kukoricaszirup minden háziasszony barátja, kitűnően illik palacsintára, limonádék édesítésére, kalácsok locsolására, vagy akár házi készítésű cukorka készítésére.

Házi cukorka receptje:

Egy mélyebb teflonos serpenyőbe öntsön egy bögre  cukrot, fél bögre vizet és negyed bögre kukoricaszirupot és kezdje el főzni. Keverje addig, amíg a cukor fel nem olvad, majd ezután főzze 150 °C-on kb. 10 percig. Ezután tegyen hozzá ételfestéket és tetszés szerint ízesítőt. Ezután öntese a keveréket egy csokibonbon formába, vagy egy olajjal kikent sütőpléhre és hagyja kihűlni. Ezután fordítsa ki a formákból, a sütőpléhen vágja fel kockákra, vagy egyszerűen tördelje össze.


Rizsszirup inkább kisebb mennyiségben

Használatát ne vigye túlzásbe még akkor sem, ha emlékezetünk működéséhez fontos, stresszcsökkentő és depresszióellenes B-vitaminokat és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Édes ételek ideális kegyszítője.


Egészségi problémák esetében kérje ki orvosa tanácsát a természetes édesítők használatára vonatkozóan.


A nyírfacukor felfúvódást okozhat

nyírfacukor, vagyis a xylitol kevésbé ismert cukorpótló. Szervezetünk nagyon lassan dolgozza fel és az érzékenyebb személyeknél felfúvódást és hasmenést is okozhat. A xylitol rágógumiban, cukorkákban és italokban használatos.

Házi gyümölcsjoghurt

Népszerű a kókuszcukor

A kókuszolaj után a kókuszcukor is népszerű lett. Nem is csoda! Kellemes, lágy és nem túl édes íze miatt a meleg- és hidegkonyhán egyaránt kedvelt. Említésre méltó a benne levő inulin, mely probiotikum, tehát a bélben levő probiotikus baktériumok  „tápláléka“ és hozzájárul azok szaporodásáhooz a bélrendszerben s ezzel egyidejűleg az immunrendszert is erősíti.

A kókusz a konyhában

Szuperélelmiszer? A természetes méz!

A méz ezredévek óta számtalan vitamin, enzim, antioxidáns és sok más szervezetünknek fontos hasznos anyag forrása. Ez a szuperélelmiszer  revitalizáló hatású, erősíti az immunrendszert, ráadásul mesés íze van! Édesítéskor kiváló alternatívája a fehér cukornak, de csak akkor, ha nem okoz Önnel allergiát.  

Hogyan lehet a cukorbetegséggel élni? Mozgással és helyes étrenddel megelőzhető

Mi a helyzet az édesítéssel és a cukorbetegséggel?

Forrás: wikipedia, wikihow, slovenskypacient, health.harvard.edu, healthline.com, mayoclinic.org, livescience.com, vitalita.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása