Hozzávalók

1 darab tojás
45 dkg finomliszt
1 dl tej
1 csipet sütőpor
5 dkg kristálycukor (+12 dkg a töltelékhez, +4 ek. a bevonathoz)
5 dkg vaj
4 kanál kakaópor
1 dkg élesztő
30 dkg margarin
20 dkg baracklekvár
12 dkg dió
1 darab tojás (a bevonathoz)

Leírás

Az élesztőt, langyos tejben, egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, majd jól összedolgozzuk. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk, egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele, majd a negyedik lapot is. A tésztát szobahőmérsékleten, egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, majd állandóan kevergetve, nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve, beledobjuk a vajat és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét, a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, majd hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4