Hozzávalók

1 mk tengeri só
2 darab tojás
2 dl tej (+ 3 ek. meleg)
35 dkg finomliszt
25 dkg kristálycukor (+ 3 ek.)
22 dkg vaj
1 csomag szárított élesztő
2 darab citrom
2 rúd vaníliarúd
50 dkg tehéntúró

Leírás

A lisztet és a sót, késes betétű robotgépbe szórjuk, majd összekeverjük a géppel. A vajat kb. 1x1 cm-es darabokra kockázzuk, hozzáadjuk a liszthez és a lisztet meg a vajat a robotgéppel, villámgyorsan, épp csak összedolgozzuk (ez úgy megy, hogy megnyomjuk a gombot, aztán szinte rögtön le is állítjuk, majd újra megnyomjuk, leállítjuk és így tovább). Összesen kb. 15-16 alkalommal tesszük ezt, hogy a vaj 0,5 x 0,5 cm-es darabokban legyen a lisztben. (Könnyebb a helyzete annak, akinek van pulse gomb a robotgépén, hisz annak csak azt kell párszor (kb. 8-9-szer) megnyomni a kívánt eredmény eléréséhez.) A vajas lisztet hozzászórjuk a keverőtálban várakozó élesztős egyveleghez és az egészet fakanállal tessék-lássék módra összekeverjük. Nem szabad túl gondosnak lenni, ne készítsünk egynemű tésztát, de azért ne is hagyjuk, hogy bárhol híg vagy folyós maradjon. A lényeg, hogy az élesztős keverék mindenhol elvegyüljön, de a vajdarabkák maradjanak csak meg az egészben, szemmel jól láthatóan. Végül a tészta tetejére folpackot nyomkodunk (ez megvédi a kiszáradástól) és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap a tésztát lisztezett nyújtódeszkán, enyhén lisztes nyújtófával, 40 x 40 cm-es négyzet formájúra nyújtjuk és egymás után, 4 alkalommal hajtogatjuk. Közben ügyelünk arra, hogy ha kell, a tészta alatt pótoljuk a liszt mennyiséget, nehogy túlságosan leragadjon formázás közben a deszkára a tészta, hiszen a vajdarabkák miatt a tészta ragacsos lehet. Először képzeletben elharmadoljuk függőleges irányban. A bal kéz felé eső részt behajtjuk középre, erre ráhajtjuk a jobb kéz felé eső részt. Így a behajtogatott tészta, álló téglalap formájú lesz. Most elfordítjuk 90 fokkal úgy, hogy az egyik hosszabbik oldala legyen velünk párhuzamos, tehát fekvő téglalap alakja lesz. Kinyújtjuk 25 x 60 cm-es téglalapra és következik a második hajtogatás. Mint az előbb, megint képzeltben függőlegesen elharmadoljuk és behajtogatjuk. Ezután újra elfordítjuk 90 fokkal, kinyújtjuk 50 x 50 cm-es négyzet alakúra és jöhet a harmadik hajtogatás, természetesen ugyanúgy függőlegesen harmadolva, ahogy az előző két alkalommal tettük. Végül, utoljára elforgatjuk 90 fokkal, kinyújtjuk 25 x 60 cm-es téglalapra és negyedik alkalommal is függőlegesen harmadolva behajtogatjuk. A behajtogatott tésztát folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe, 30 percre, de 2 napig is maradhat. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A túrót villával széttörjük. Ezután a vajat, a túrót, a tojást, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk, 50 x 50 cm-es négyzet formájúra és felvágjuk 16 db kisebb négyzetre. Mindegyik közepébe teszünk 2-2 evőkanál tölteléket, majd a tészta-négyzetek üresen maradt széleit megkenjük vékonyan tojásfehérjével és a tésztaoldalak találkozását, az ujjainkkal összefogjuk, alaposan összenyomjuk, a batyu csúcsán lévő tésztacsücsköt pedig finoman megcsavarjuk, így a tojásfehérje összeragasztja a tésztacsücsköket és az oldalakat, sütés közben pedig nem nyílnak majd annyira szét. (Ez az a pillanat, amikor lefagyaszthatjuk az összeállított túrós batyukat és egy másik alkalommal már csak a sütés marad hátra.) A sütéshez előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30 x 40 cm-es sütőlemezre, ráhelyezzük egymástól 4 cm-re a túrós batyukat és konyharuhával letakarva, magukra hagyjuk őket, 20 percre (ez a fázis el is hagyható). A túrós batyuk tetejét lekenjük tojásfehérjével és 15 perc alatt, aranybarnára sütjük a sütőben. Ezalatt összekeverjük a mázhoz a cukrot a forró tejjel és a frissen sült, még forró túrós batyukat megkenegetjük vele. Finomak és fényesek lesznek tőle. A tésztához: 2 dl langyos tej, 1 zacskó szárított élesztő, 1 tojás, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál só, 35 dkg finomliszt, 22 dkg hideg vaj. A töltelékhez: 5 dkg vaj, 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 1 nagy tojás, 2 vanília rúd, 2 nagy citrom reszelt héja. A mázhoz: 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál meleg tej. Kevés finomliszt a nyújtáshoz A batyuk formázáshoz: 2 tojásfehérje, villával enyhén felverve. A langyos tej felét beleöntjük egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk az élesztőt és félretesszük 5 percre, hogy habosodni kezdjen. Ezután jöhet a maradék tej, a tojás, a cukor és az egészet kézi habverővel összedolgozzuk.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4