Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Kenjük ki az őzgerincformát 1 evőkanál napraforgóolajjal. Tisztítsuk meg a petrezselyemgyökeret, és távolítsuk el a végeit. Ezután vágjunk fel 2 szálat hosszában vékony szeletekre egy burgonyahámozó segítségével. Helyezzük őket a kikent formába úgy, hogy az oldalukon túlnyúljanak, és részben fedjék egymást – így az egész formát kibéleljük. A sütőformát tegyük félre.
A maradék petrezselyemgyökeret vágjuk 4 cm-es darabokra, majd keverjük össze 2 evőkanál napraforgóolajjal, sóval és őrölt fekete borssal. Terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsiben, és süssük 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a zöldség megpuhul.
Közben forrósítsuk fel a maradék napraforgóolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az apróra vágott, megtisztított hagymát, és pirítsuk üvegesre 7-8 perc alatt. Szórjuk bele a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, valamint a füstölt piros paprikát, majd kevergetve pirítsuk további két percig. Tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban keverjük össze alaposan az őrölt lenmagot, a tahinit, a citrom levét és a lereszelt héját, valamint a meleg vizet. Tegyük félre 5-10 percre.
Töltsük át a kihűlt hagymás keveréket egy turmixgépbe, adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót, az őrölt mandulát és a pirított petrezselyem felét. Alacsony fokozaton mixeljük csomómentes pürévé, majd öntsük a lenmagkeverékhez, és keverjük el vele. Adjuk hozzá a maradék pirított petrezselyemgyökeret, az apróra vágott aszalt sárgabarackot, pekándiót és petrezselyemzöldet, majd keverjük össze alaposan.
Az egészet tegyük át a petrezselyemszeletekkel bélelt formába, jól ütögessük meg, majd a kilógó részekkel fedjük be a zöldséges keveréket. Takarjuk le a formát fóliával, és süssük 170 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig. Ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 15-20 percig, amíg a lepény aranyszínűre sül. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy késsel lazítsuk fel a széleket, és fordítsuk ki egy hosszúkás tálalótányérra.
Díszítsük kakukkfűvel és tálaljuk.