Receptek Desszertek Klasszikus karácsonyi torta

Hozzávalók

500 g aszaltgyümölcs-keverék
60 g koktélcseresznye
85 ml sütőrum
1 és egy narancs héjának a leve és egy citrom leve
175 g vaj
175 g barnacukor
1 ek melasz
3 tojás
175 g élesztős liszt
50 g darált mandula
60 g egész mandula, dió vagy pekándió
1 ek őrölt fűszerkeverék
A marcipánréteghez
1 ek átszűrt baracklekvár
400 g konyhakész marcipán
50 g porcukor
A mázhoz
1 tojásfehérje
350 g porcukor
1 ek citromlé

Ez a szép és finom torta az ünnepi asztal dísze. Nemcsak a marcipánbevonat miatt különleges, hanem attól is, hogy szárított gyümölcsökkel készül, ami az angolszász országokban hagyományos karácsonyi alapanyagnak számít.

Elkészítés

1

Reszeljük le a narancs és a citrom héját, és préseljük ki a levét. Tegyük a reszelt héjat és a levet egy tálba, és keverjük össze a szárított gyümölcsökkel és a koktélcseresznyével. Adjuk hozzá a sütőrumot vagy a teakivonatot, fedjük be frissentartó fóliával és hagyjuk állni legalább egy órát, de akár egy egész éjszakán át.

2

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra (gázsütőnél 3. fokozat), vagy légkeveréssel 130 fokra.

3

Robotgéppel keverjük addig a vajat, a cukrot és a melaszt, amíg világos és habos nem lesz. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat: mindegyiket jól dolgozzuk bele a keverékbe, mielőtt a következőt beletennénk. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát és a fűszerkeveréket. Adjuk ezt is a vajas alaphoz, és alaposan keverjük össze.

4

Most tegyük hozzá a beáztatott gyümölcsöket, a citrusok levét, valamint ízlés szerint a magvakat is. A keveréket öntsük az előkészített tortaformába, és simítsuk el a tetejét. Tegyük a sütő közepső rácsára, és süssük 2 órán át, amíg aranybarna és tapintásra ruganyos nem lesz. Egy éles, vékony pengéjű késsel vagy hústűvel ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Ha a pengéhez még némi nedves, nyers tészta tapad, akkor tegyük vissza további 20-30 percre. Addig süssük, amíg a késre (vagy hústűre) már nem ragad rá a tészta.

5

Amikor a torta megsült, hagyjuk egy órát hűlni a formában, majd fordítsuk ki egy rácsra. Ötlet: a kész tésztát megszurkálhatjuk hústűvel, és meglocsolhatjuk egy kis rummal.

6

A torta alulófiába vagy frissentartó fóliába csomagolva a formában akár 2 hónapon át eltartható. Fogyasztás előtt egy nappal melegítsük meg a baracklekvárt, hogy megpuhuljon, és kenjük be vele a tortát. A munkafelületre szitáljunk egy kevés porcukrot, és nyújtsuk ki a marcipán felét.

7

Vágjunk ki belőle egy 20 cm-es korongot, a tortaformát sablonként használva. Vágjunk egy csíkot is, szintén a forma segítségével.

8

Tegyük a korongot a torta tetejére, a szalagot pedig a torta oldalára. Kézzel nyomkodjuk a helyére, és pótolgassuk ki a hiányokat.

9

Ha lehet, hagyjuk a marcipánréteget egy éjszakán át szikkadni.

10

A cukormázhoz a porcukrot, a tojásfehérjét és a citromlevet keverjük fényes mázzá. Egy simítókéssel oszlassuk szét a tortán, és formázzunk belőle kis halmokat, amelyek úgy néznek ki, mint a hókupacok. Dekoráljuk ehető ezüst golyókkal vagy más ehető dísszel.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Ajánlatunk

Az ajánlat érvényes2024.12.02.
Rendelj most
h n ó p mp
Magyar Red Chief alma
-43%
699 Ft
395
Ft/kg
Magyar Red Chief alma
magyar termék
Az ajánlat érvényes2024.12.02.
Rendelj most
h n ó p mp
Vöröshagyma
-66%
489 Ft
165
Ft
Vöröshagyma
Az ajánlat érvényes2024.12.02.
Rendelj most
h n ó p mp
Kaliforniai paprika
-31%
1599 Ft
1099
Ft/kg
Kaliforniai paprika
Az ajánlat érvényes2024.12.02.
Rendelj most
h n ó p mp
Édesburgonya
-38%
799 Ft
489
Ft/kg
Édesburgonya
Az ajánlat érvényes2024.12.02.
Rendelj most
h n ó p mp
Mandarin
-44%
899 Ft
499
Ft
Mandarin
Az ajánlat érvényes2024.12.02.
Rendelj most
h n ó p mp
Kivi
1 kg
-33%
1199 Ft
799
Ft
Kivi
1 / 3

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4