Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Szárnyak előkészítése Először válaszd szét a szárnyakat, hogy később gyorsabban átsüljenek. Távolítsd el egy éles késsel az ízületek közötti „végeket”, hogy két „szárnyrészt” kapj. Tapintsd ki az ízületet az ujjaiddal, hogy tudd, hol kell vágni. A késnek könnyen kell átvágnia a csontok közötti részt! Itasd fel a nedvességet a szárnyakról egy konyhai papírtörlővel. Melegítsd elő a sütőt: gázsütőt 6-os fokozatra, 200°C-ra, légkeveréses sütőt pedig 180°C-ra.
Szárnyak pácolása Törj porrá egy mozsárban 2 teáskanál köménymagot, ½ teáskanál tengeri sót, ½ teáskanál őrölt fekete borsot, 1 evőkanál füstölt paprikát, 1 teáskanál chiliport és 1½ teáskanál szárított oregánót. Öntsd egy tálba, add hozzá a csirkét, majd masszírozd a bőrébe a fűszerkeveréket. Ha nincs mozsárod, egész köménymag helyett használj őrölt köményt, tengeri só helyett pedig finom sót. Tedd a csirkéket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 30 percig, félidőben megfordítva, amíg teljesen át nem sül. A fűszerkeveréket egy kis üvegben is el lehet tárolni, és sütés előtt zöldségekre, sertéshúsra vagy csirkére szórva is használható.
Készítsünk mázat Közben gyújtsd be a grillt (vagy melegíts fel egy grillserpenyőt). Egy kis serpenyőben keverj össze 2 evőkanál sötétbarna cukrot, 100 g ketchupot, 2 evőkanál almaecetet, 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál angol mustárt, 2 evőkanál szójaszószt és 1 teáskanál csípős szószt (például Tabascót). Melegítsd lassan, amíg a cukor fel nem oldódik, majd forrald fel. Csökkentsd a hőt, és főzd 5 percig, amíg besűrűsödik. Ez az enyhén édes grillmáz jól kiegészíti majd a fűszerkeveréket. A fűszerek csípőssége enyhül főzés után, de ha szeretnénk, el is hagyhatjuk a chiliport és a csípős szószt.
Kenés a mázzal Kend be több rétegben a szárnyakat a mázzal, hogy ragacsosak legyenek. A máz nedvesen tartja a húst, és további ízeket ad az ételnek. A szárnyak bedörzsölésével, majd a mázzal bevonásával kihozhatod a legtöbbet az étel ízéből – a fűszerek több ízt, míg a máz édességet és ragacsosságot kölcsönöz az ételnek. Locsold meg 1 evőkanál növényi olajjal a csirkéket, hogy ne ragadjanak le – vagy add a mázhoz az olajat.
Süsd meg a szárnyakat Tedd át a szárnyakat a grillsütőre (vagy serpenyőre). A grillsütő vagy a serpenyő méretétől függően több adagban süsd. Ha grillsütőt használsz, helyezd a húst a külső részre. Süsd 5-8 percig, 1-2 percenként megforgatva, és kenegesd meg a mázzal, amíg megpirul. Tegyél 2 félbevágott citromot a serpenyőbe, vágott felükkel lefelé, és süsd 3 percig.
Készíts gyors mártogatóst A fűszeres szárnyakhoz készíts hűsítő mártogatóst: keverj össze 150 g görög joghurtot, ½ citrom levét, 2 evőkanál apróra vágott metélőhagymát és 1 nagy gerezd zúzott fokhagymát, majd ízesítsd.
Tálalás Tedd a szárnyakat egy tányérra. Szórd meg újhagymával, majd tálald citrommal és a mártogatóssal.