Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Kevés dolog van, ami felér egy házi, almás pitével. A vajas tésztától és a lédús almás tölteléktől lesz a tökéletes desszert, ami biztosan sikert arat a családban. Ezt a fantasztikus almás pite receptet egy házi készítésű tészta és egy enyhén fűszeres töltelék még jobban feldobhatja. Tálalhatjuk fagylalttal vagy sodóval, vagy egyszerűen csak magában, melegen, egyenesen a sütőből.
Szükségünk lesz egy kb. 25 cm-es fém piteformára.
A tésztához szitáljuk a lisztet egy aprítógép táljába, adjunk hozzá egy csipet sót és a vajat, és keverjük, amíg morzsalékos nem lesz. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük tovább, amíg bele nem keveredik.
Tegyük át egy tálba, készítsünk egy mélyedést a közepébe, és adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet. Egy lapos pengéjű késsel dolgozzuk össze a folyadékony és száraz hozzávalókat, amíg puha tésztát nem kapunk. Borítsuk ki, gyúrjuk át rövid ideig, majd lapítsuk koronggá. Fedjük le folpackkal, és tegyük hűtőbe 1 órára.
Most jöhet a töltelék. Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat és negyedeljük el őket. Vágjuk vékony szeletekre (kb. 5 mm-esekre), és tegyük őket egy keverőtálba 75 g cukorral és az összes fűszerrel. Keverjük össze a kezünkkel. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, a gázsütőt 6-os fokozatra, a légkeveréses sütőt 180°C-ra, és tegyünk be egy tepsit melegedni.
Osszuk a kihűlt tésztát két részre, az egyiket kissé nagyobbra, mint a másikat. Egy lisztezett munkafelületen nyújtsuk a kisebb darabot kb. 30-35 cm átmérőjű koronggá, és nyomkodjuk a piteforma aljába és oldalába. Rakjuk bele az almaszeleteket jó szorosan egymás mellé. Kenjük meg a tészta széleit egy kevés vízzel. Nyújtsuk ki a nagyobb korongot kb. 45 cm átmérőjűre. Helyezzük az almák tetejére, vágjuk le a felesleget, és nyomkodjuk össze a tészta széleit.
Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és vágjunk ki belőle levélformákat a díszítéshez. Kenjük meg a pitét egy kevés tejjel, szórjuk meg a maradék kristálycukorral, és vágjunk egy kis lyukat a közepébe (ez lehetővé teszi a gőz távozását sütés közben).
Tegyük a pitét a forró sütőlapra, és vegyük lejjebb a hőmérsékletet, a gázsütőt 4-es fokozatra, 180°C-ra, a légkeveréses sütőt 160°C-ra. Süssük körülbelül 45 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és az alma megpuhul.
Fagyasztási és kiolvasztási útmutató
Az optimális íz és minőség érdekében a fagyasztott termékeket a fagyasztási dátumtól számított 3 hónapon belül érdemes felhasználni. További tippekért az élelmiszerek fagyasztásával és kiolvasztásával kapcsolatban olvasd el a Szeresd a fagyasztód című cikkünket.