Hozzávalók

300 g finomliszt (és egy kevés a nyújtáshoz)
150 g sótlan vaj, kockákra vágva
2 evőkanál porcukor
1 db tojássárgája
3 evőkanál víz
A töltelékhez
750 g Bramley alma (kb 3 nagy darab)
500 g alma (kb 4 darab)
75 g porcukor (és 2 teáskanálnyi extra)
½ teáskanál őrölt fahéj
jól lereszelt szerecsendió
8 db egész szegfűszeg
1 evőkanál tej

Leírás

Kevés dolog van, ami felér egy házi, almás pitével. A vajas tésztától és a lédús almás tölteléktől lesz a tökéletes desszert, ami biztosan sikert arat a családban. Ezt a fantasztikus almás pite receptet egy házi készítésű tészta és egy enyhén fűszeres töltelék még jobban feldobhatja. Tálalhatjuk fagylalttal vagy sodóval, vagy egyszerűen csak magában, melegen, egyenesen a sütőből.

Elkészítés

1

Szükségünk lesz egy kb. 25 cm-es fém piteformára.

2

A tésztához szitáljuk a lisztet egy aprítógép táljába, adjunk hozzá egy csipet sót és a vajat, és keverjük, amíg morzsalékos nem lesz. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük tovább, amíg bele nem keveredik.

3

Tegyük át egy tálba, készítsünk egy mélyedést a közepébe, és adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet. Egy lapos pengéjű késsel dolgozzuk össze a folyadékony és száraz hozzávalókat, amíg puha tésztát nem kapunk. Borítsuk ki, gyúrjuk át rövid ideig, majd lapítsuk koronggá. Fedjük le folpackkal, és tegyük hűtőbe 1 órára.

4

Most jöhet a töltelék. Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat és negyedeljük el őket. Vágjuk vékony szeletekre (kb. 5 mm-esekre), és tegyük őket egy keverőtálba 75 g cukorral és az összes fűszerrel. Keverjük össze a kezünkkel. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, a gázsütőt 6-os fokozatra, a légkeveréses sütőt 180°C-ra, és tegyünk be egy tepsit melegedni.

5

Osszuk a kihűlt tésztát két részre, az egyiket kissé nagyobbra, mint a másikat. Egy lisztezett munkafelületen nyújtsuk a kisebb darabot kb. 30-35 cm átmérőjű koronggá, és nyomkodjuk a piteforma aljába és oldalába. Rakjuk bele az almaszeleteket jó szorosan egymás mellé. Kenjük meg a tészta széleit egy kevés vízzel. Nyújtsuk ki a nagyobb korongot kb. 45 cm átmérőjűre. Helyezzük az almák tetejére, vágjuk le a felesleget, és nyomkodjuk össze a tészta széleit.

6

Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és vágjunk ki belőle levélformákat a díszítéshez. Kenjük meg a pitét egy kevés tejjel, szórjuk meg a maradék kristálycukorral, és vágjunk egy kis lyukat a közepébe (ez lehetővé teszi a gőz távozását sütés közben).

7

Tegyük a pitét a forró sütőlapra, és vegyük lejjebb a hőmérsékletet, a gázsütőt 4-es fokozatra, 180°C-ra, a légkeveréses sütőt 160°C-ra. Süssük körülbelül 45 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és az alma megpuhul.

8

Fagyasztási és kiolvasztási útmutató

Az optimális íz és minőség érdekében a fagyasztott termékeket a fagyasztási dátumtól számított 3 hónapon belül érdemes felhasználni. További tippekért az élelmiszerek fagyasztásával és kiolvasztásával kapcsolatban olvasd el a Szeresd a fagyasztód című cikkünket.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4