Tippek és tanácsok Vörösáfonya - nem csak isteni hozzávaló, gyógyhatása is egyedülálló

Az áfonya élénkvörös színű, Észak-Amerikából és Észak-Európából származik, nyár elején virágzik, ősszel pedig betakarítja. Több mint 100 fajtája létezik. Az észak-amerikai indiánok már Kolombusz előtt használták őket. Közel 200 évvel ezelőtt kezdték el termeszteni kereskedelmi célokra is.



Az áfonya, mint gyógyszer

Az áfonya egy viszonylag alacsony cserje, körülbelül 25 centiméter magasra nő meg csupán, bogyói kicsik és pirosak. Fontos tudni, hogy óriási mennyiségű C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, karotin, rost és antioxidánsok forrása. Citromsavat, almasavat, benzoesavat és oxálsavat is tartalmaznak. Gazdag továbbá ásványi anyagokban, például magnéziumban, kalciumban, mangánban, foszforban és nátriumban.

Amellett, hogy hatékonyan segíti a gyulladt hólyag és a vesék kezelését, az áfonya csökkenti a koleszterint és segíti a szívritmus stabilizálását. Az amerikai indiánok ezeket is használtak sebkezeléshez. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is egyedülálló, védi a húgyutakat, használják a vérmérgezés leküzdésére is. Hatékony továbbá hasmenés, influenza vagy szklerózis ellen. Támogatásként használják a cukorbetegség és a reuma kezelésére.

Ha ez mind nem lenne elég, omega-3-savakat tartalmaznak, amelyek helyreállítják a sejteket, így kivonatát egyre gyakrabban használják különböző krémek alapanyagaként is. A rendszeres fogyasztása megakadályozza a baktériumok elterjedését a szájüregben és csökkenti a fogbetegségek kialakulásának esélyét.

Megfelelő táplálékkiegészítő lehet a fogyás során is. Támogatja a méregtelenítést, javítja az emésztést. De vigyázzunk a megfelelő folyadékbevitelre, mert anélkül az áfonya nem lesz olyan hatékony.


https://tesco.hu/hello/receptek/afonyagolyok-reggelire/580321/

Termesztés, szüretelés, tárolás és feldolgozás

Az áfonya termesztéséhez speciális tőzeg táptalaj szükséges. Az öntözés nem szükséges, mivel az áfonyabokor nem tolerálja a túl sok nedvességet. A betakarítás legjobb módja, ha kézzel végzik el, a bokrok és gyümölcsök károsodásának elkerülése érdekében. A gyümölcsöt akkor szüretelik le, amikor mélyvörös színűvé válik, ami leginkább augusztusban és szeptemberben esedékes. A leveleket a gyümölcsökkel egyidejűleg gyűjtik össze úgy, hogy véletlenül se sérüljenek meg. Hasznos megfázások és húgyúti betegségek kezeléséhez - ezekből gyógyító teát készíthetünk. A gyümölcsök egyébként nyersen is fogyaszthatók, de a leveleket és az áfonyát is leggyakrabban szárítják, akár árnyékban, akár mesterséges hő alatt, vagy a napon, de legfeljebb 40 Celsius fokon. Fontos, hogy otthon száraz, fény nélküli helyen tároljuk.


Betakarítása után már nem érik tovább. A legjobb talán, ha betakarítástól számított két napon belül felhasználjuk őket, mert hamar megromlanak. A vákuumcsomagolás is legfeljebb csak négy hétig képes tartósítani a hűtőszekrényben. Az áfonya egyébként a sütőben is szárítható. Fontos, hogy a sütő ajtaja résnyire legyen nyitva, és gyakran ellenőrizzük, a túlmelegedés elkerülése érdekében. Ha túlságosan kiszárítottuk, vízben vagy gyümölcslében áztatva pár óra alatt visszanyeri nedvességét.

Tárolhatjuk továbbá fagyasztva is, így nagyjából 6 hónapig fogyasztható.

Ki, hol, kivel?

Az áfonya az almával, barna cukorral, kukoricával, tejszínnel, juharsziruppal, naranccsal, sertéshússal, baromfikkal, mandarinnal vagy a dióval remek párost alkot. Bátran próbáljuk ki őket a konyhában akár édes, akár sós ételekhez, nagyon finomak sült fánkban áfonyás öntetként vagy egy túrós-áfonyás forró pite képében.

Áfonyalekvár

Ízletes áfonyalekvár is készíthető ebből a sokoldalú gyümölcsből. A lekvár titka, hogy elkészítéséhez szép, színes, érett gyümölcsöket használjunk. Nem szabad túl érettnek lennie, mert a lágy áfonya gyengébb formázási képességgel rendelkezik, az éretlen pedig nagyon keserű ízű. Nagy mennyiségű tanninokat, savakat és pektin anyagokat tartalmaz, ezek egy izgalmas, fűszeres ízt kölcsönöznek a befőzött finomságnak.


Vörösáfonya - nem csak isteni hozzávaló, gyógyhatása is egyedülálló

https://tesco.hu/hello/receptek/szedres-afonyalekvar/260308/

Hogyan készítsünk közepesen fűszeres, édes áfonyalekvárt?

Nagyon egyszerűen, legfeljebb 1,5 kg gyümölcsöt kell használnunk hozzá. 1 kg gyümölcsből 0,45 liter vizet párologtatunk el és hozzáadunk 0,8 kg cukrot.  További pektin adalékokat vagy savat nem adunk hozzá.

Áfonya befőtt

Az áfonya szerencsére akár cukor és víz hozzáadása nélkül főzhető, lássuk hogyan.

Töltsük a tiszta gyümölcsöt üvegekbe, zárjuk le és sterilizáljuk. Fontos, hogy nem sérülhet meg, csak egészséges, ép darabokat használhatunk fel. A befőtt például grillezett sajtokhoz ajánlott, de áfonyamártások készítésére is alkalmas.


Mi szükséges egy finom áfonyamártás elkészítéséhez?

- 600 ml vörösbor

- 50 g barna cukor

- 4 evőkanál vörösáfonya befőtt


Hagyjuk, hogy a cukor karamellizálódjon az edényben, majd adjuk hozzá a bort és az áfonyát. Addig főzzük és kevergetjük közepes hőfokon, amíg a mártás be nem sűrűsödik.

Vörösáfonya chutney

Ne feledkezzünk meg a híres indiai szószról, a vörösáfonya chutney-ról. Csak úgy, mint a sima áfonyaszósz, kiváló pulykához, kacsához és más szárnyasokhoz is.


Ezt a finom szószt az egész család szeretni fogja akár sült burgonyával, tésztával, garnélarákkal, sorbettel is.


Áfonya chutney-hoz szükséges:

Helyezzük a vörösáfonyát fazékba, öntsünk hozzá vizet, adjunk hozzá cukrot, fahéjat, gyömbért és főzzük addig, amíg az áfonya szétmállik (kb. 15-20 perc). Adjuk hozzá az apróra vágott almát, mazsolát és finoman apróra vágott zellert. Főzzük további 20 percig, amíg a keverék besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni és tálaljuk grillezett hússal, vagy sült burgonyával.

Áfonya szirup

Palacsintánkat vagy akár italunkat is feldobhatjuk az áfonyával, ugyanis készíthetünk belőle szirupot is. Előállítása szerencsére ennek is nagyon egyszerű. Mire van szükségünk? 2,5 csésze friss vagy fagyasztott áfonyára, 1 csésze vízre és 1 csésze nádcukorra. Főzzük együtt alacsony lángon körülbelül 20 percig, majd hagyjuk kihűlni, szűrjük át egy szitán és öntsük üvegekbe. Az áfonya-szirupot tároljuk a hűtőszekrényben.


Forrás: liecive-caje.sk, harvettotable.com, zdravoteka.sk, konzervovanie.sk, korunnycukor.sk



Oldal nyomtatása
Cikk megosztása