Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Ha úgy döntünk, hogy spenóttermesztésbe fogunk, először is készítsünk elő egy kisebb cserepet. Szórjuk bele a földbe a magokat kb. 2 cm mélyen. Az apró hajtásoknak 5-14 napra van szükségük ahhoz, hogy kibújjanak, attól függően, hogy milyen fajtájúak. Amikor minden száron van már 2-3 levél, a növények készen állnak arra, hogy átültessük őket egy nagyobb cserépbe.
Ahhoz, hogy nagyra nőhessen a spenótunk, megfelelő cserépre van szüksége. Válasszunk olyat, ami kb. 15-20 cm mély, és elég széles. Az már rajtunk múlik, hogy több kisebb cserépbe ültetjük a palántákat, vagy inkább egy hosszúkás ládába tesszük őket.
A spenótmagokat kb. 8 cm-es távolságra ültessük el. Ha a növekedés korai szakaszában már lecsipkedjük a leveleket, akkor csökkenthetjük az ültetési távolságot 5 cm-re.
A spenót leginkább tavasszal és ősszel növekszik, nyáron hajlamos a fakulásra és kiszáradásra.
A spenótot két különböző állapotban lehet leszedni:
A spenót a csírázás után 37-50 nappal készen áll a betakarításra, a tenyésztési körülményektől és a fajtától függően. A fiatal leveleket már a növekedés kezdetén le lehet szedni, ekkor beszélhetünk bébispenótról. A bébispenótnak zsenge íze van, jól passzol salátákba vagy smoothie-kba. Meg is főzhetjük, de úgy értékes tápanyagokat veszíthetünk. A fiatal levelek szárát is meg lehet enni, mert puhák és ízletesek.
Az érett spenótot később, általában a csírázást követően 50 nappal szedik le. Ebben a formában a spenót különösen alkalmas a főzésre. A leveleket alaposan meg kell mosni, és meg kell szabadulni a kemény részektől, különösképp a száraktól. Ezután megpárolhatjuk vajon vagy olajon, majd köretként tálalhatjuk, esetleg készíthetünk belőle szószt vagy felhasználhatjuk töltelékhez. Le is fagyaszthatjuk, nem fog tönkre menni.
A háromszínű tészta bébispenótos pestóval a gyermekek kedvence, akár már 8 hónapos koruktól fogyaszthatják.
A lasagne spenótosan elkészítve biztosan mindenkinek elnyeri a tetszését.
Ha valami különlegesre vágyunk, próbáljuk ki a spenótos-lazacos tekercset. Biztosan nem fogunk csalódni.
A víz, amit a krumplifőzéshez használunk, természetes trágya a növényeink számára, ugyanis a főzés közben rengeteg vitamin kerül bele. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd használjuk a kinti és a benti növényeink öntözésére hetente egyszer.