Egészséges életmód Egészséges életmód Tavaszi szezonzöldségek: Vitamindús receptek

Ezek a zöldségek olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat adnak a szervezetnek, melyekre a hosszú tél után mindannyiunknak szüksége van. A tavaszi zöldségek ereje maximálisan érvényesül, ha nyersen fogyasztjuk őket salátákban, illetve zöldségkrémekben. Elvégre vásárláskor is a zöldségek frissességét tartjuk elsődleges szempontnak.  


Az újhagyma erősíti a szívet

Az újhagyma zsengébb és kevésbé aromás, mint őszi testvére. Könnyebben emészthető, ezért megérdemel egy esélyt még akkor is, ha Ön nem kifejezetten kedveli a hagymát. Ne dobja el az újhagyma zöld szárát! Nagyon sok C- és B1-vitamint, A-provitamint, káliumot és folsavat tartalmaz.  

Vajon hogyan hat egészségünkre az újhagyma?

  • antibakteriális hatású, tehát segítségével gyorsabban megszabadul a náthától,
  • csökkenti a vércukorszintet, ezért jót tesz a cukorbetegeknek
  • csökkenti a fáradtságérzetet
  • szabályozza a vérnyomást
  • erősíti a szívet

Újhagyma krémleves

Recept újhagymával: Újhagyma krémleves

Elolvasásra ajánljuk a következőt is: Salottahagyma, újhagyma, vöröshagyma: Melyiket használjuk a főzéshez?

Salottahagyma, újhagyma és vöröshagyma: Melyiket használjuk a főzéshez?

A retek frissíti a veseműködést

A retek az újhagymával együtt a legkedveltebb kora tavaszi zöldségek közé tartozik. Salátákban, zsemléhez, kiflihez fogyasztva sok C-vitamint, B-vitamint, kalciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot és vasat ad szervezetünknek.   

Régi népi bölcsesség szerint:

„A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság.“

Valóban igaz, hogy a retek jó hatással van az emésztésre és a veseműködésre, erősíti az immunrendszert, felszabadítja a nyálkás lerakódásokat a szervezetben, pusztítja a baktériumokat és étvágyjavító.   

A piros és fehér retek egyformán egészséges, fogyaszthatja nyersen, vagy kipréselheti a levét, sőt kissé átmelegítve főtt ételek adalékaként, illetve magról hajtatott retekcsírák formájában. A fehér retek fiatal, friss leveleit felhasználhatja salátákhoz. Kipróbálhatja a retkes rántottát is: a retket szeletelje fel félholdakra, egy kevés olajon pirítsa meg, adjon hozzá köménymagot, borsot és a tojásokat. Készítse el a tojásrántottát, ízesítse sóval, fűszerekkel, végül szórja meg metélőhagymával.   

Saláta csirkemellel és retekkel

Saláta csirkemellel és retekkel

Fogyókúrás leveles saláta

Ez a saláta fogyókúrabarát étel. A saláták általában az emésztést és anyagcserét segítő, sok rostanyagot tartalmaznak. A salátákból annyit ehet, amennyit csak akar, mivel 100 gramm salátalevél csupán 14 kalóriát tartalmaz. A zöld salátalevelek igen nagy arányban tartalmaznak magnéziumot, mely nagyon fontos az idegrendszer sejtjeinek erősítésében, valamint abban, hogy szervezetünk elegendő életenergiához jusson. A piros színű salátalevelekben karotin van, mely elősegíti a vörö vértestek képződését és fontos szerepe van a súlyos betegségek megelőzésében. A leveles saláták jelentős mértékben tartalmaznak C-, E-, B1-, B2-, B9-vitaminokat és folsavat.


Több vitamin marad a salátákban, ha nem késsel vágja fel őket, hanem a leveleket kézzel tépkedi le.

Spárga: az egészséges babáért

A jellegzetesen tavaszi zöldség tudományos neve közönséges spárga (Asparagus officinalis) és szezonja áprilistól június közepéig tart. Spárgát kellene ennie minden nőnek, aki gyermeket szeretne és a kismamáknak is, ugyanis ez a zöldség rengeteg folsavat tartalmaz. A folsav hiánya születési rendellenességeket okozhat az újszülötteknél, mint amilyen a farkastorok, nyúlajak. A spárgával fogyni is lehet, ezért méregtelenítő étrendjébe is besorolhatja. Gyomorégés esetében is hasznos. A többi tavaszi zöldséghez hasonlóan a spárga is sok C-vitamint, B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz. A benne levő jelentős mennyiségű E-vitamin kedvezően hat a bőrre, körmökre, hajra. Ne egyen spárgát, ha köszvényben szenved, mert növeli a szervezetben a húgysav szintjét. Ugyancsak sok nitrátot tartalmaz, ezért legjobb, ha a spárgát frissen elkészítve fogyasztja, és nem melegíti.

Vásároljon inkább zöld spárgát és főzze fogkeményre, azaz „al dente“-re. Főzés előtt hámozza meg, és a fás, barna részeket távolítsa el róla. A spárgát általában  szószokkal vagy salátákban fogyasztják. Megpróbálhatja azonban elkészteni a mi receptünk alapján is.

Spárgakrém leves

Spenót: az izmok fejlődéséhez

A spenót alacsony kalóriatartalmú zöldség, melynek fogyasztása inkább nyersen, mint hőkezelve ajánlott. Dobjon egy maroknyi spenótlevelet a smoothie-ba, vagy a frissen készült salátába – erősíti az immunrendszert, tisztítja az ereket, erősíti a csontok, körmök szilárdságát, serkenti a hajnövekedést, segíti a gyomorműködést, a vörösvértestek képződését és javítja az éleslátást.  A fent említett vitamonokon kívül jelentős mennyiségben tartalmaz még luteint, oxálsavat és káliumot.  A fagyasztott spenót, illetve a főtt spenót 5-ször nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat, mint a friss, nyers spenót, ezért bátran fogyassza főtt állapotában is. Receptjeink között megtalálja a friss spenótlevelekből készült ételek és a főtt spenótos ételek receptjeit is

Spenótos spagetti

Forrás: mojezdravi.cz, www.zuzanasafarova.cz, healthcommunities.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!