Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Olykor döntő fontosságú lehet az egyes sütőformák ismerete, hiszen nem mindegy, hogy ínyenc desszert, vagy valamilyen sült katasztrófa kerül ki belőle! Akár egy jól bevált házi receptet, vagy akár egy új specialitást szeretne kipróbálni, a recept betartása mellett ugyanolyan fontos a megfelelő sütőforma használata. Ismerje meg az egyes sütőformák típusait és használja őket helyesen!
Sütés előtt a formát elő kell készíteni. Ennek legegyszerűbb módja, ha kibéleli sütőpapírral. Ha nincs kéznél, kenje ki a formát olajjal, zsírral, vagy vajjal és szórja meg liszttel. Húsok és zöldségek sütésekor, amennyiben a receptben nincs másképp feltüntetve, kenje ki a sütőpléhet olajjal.
Sütött és hideg torták készítéséhez is egyaránt alkalmas egy 23 cm átmérőjű tortaforma kapcsos levehető oldalrésszel. Így a több rétegből álló torta is megtartja alakját. Amikor a torta megsült, egyszerűen csak kapcsolja le a tortaforma oldalrészét és máris lehet a tortát tölteni.
Egy konyhában sem hiányozhat a klasszikus sekély sütőpléh, melyben a gyümölcspiskótától kezdve a sült gyümölcsön át egészen a sült csirkéig mindent lehet sütni. Kisebb adagok sütésére ideális a 33 x 24 cm méretű sütőpléh, mely esetében kevesebb mennyiségű hozzávalókkal is dolgozhatunk. Ma már olyan sütőpléhek is kaphatók, melyek mérete variálható.
A magasított oldalú kenyérsütőforma kitűnő segítség az illatos és ropogós házi kenyér sütésekor. Olyan különlegességeket is készíthet benne, mint a banános, vagy cukkinis kenyér, de a vagdalt húst és a göngyölt csirkét is bátran megpróbálhatja.
A mély kalácsforma kiváló a francia quiche, vagy akár gyümölcsös, zöldséges és húsos kalácsok sütéséhez. Számoljon azzal, hogy egy 23 cm átmérőjű egyrétegű kalácsból 8 személy jóllakhat, a kétrétegű kalácsból 12 adag lesz.
Az alacsony sütőpléhnek köszönhetően a sütőben a levegő szabadon áramlik a sütemények között és így azok omlóssá sülnek. Teasüemények, habos sütemények, de cookies sütéséhez is kiválóan megfelelnek.
Inspirációként nézze meg a GoCook sütőformákat!
Magasabb peremű sütőformában készítheti el a legjobb húsos, zöldséges ételeket és halakat, mivel ebben az ételek szaftja nem párolog el olyan gyorsan, s a tepsi áthelyezése is könnyebben és balesetmentesen oldható meg. Alkalmas sült tészták, burgonya és lasagne készítésére is.
Engedje szabadon fantáziáját és próbálja meg elképzelni, mi mindent készíthetne el egy muffin formában! A csodás muffinok és cupcake-ok mellett süsse meg kedvelt süteményeinek mini változatait, vagy apró tojásos omletteket, gratinált burgonyát, vagy rizskóhot.
A hagyományos "kéményes" kuglóf forma nélkül nem tudnánk finom kuglófot sütni. Ez a forma sokféle változatban kapható, csak tetszése szerint kell kiválasztania az Önnek éppen megfelelőt.
A sütőpléhek tisztításakor legyen körültekintő és gondoljon arra, hogy az eloxált alumínium, az öntvény és a tapadásmentes edények nem tisztíthatók mosogatógépben. Ezeket csak kíméló módon szivaccsal és mosogatószerrel mossa el. Ne feledje, hogy minél hamarább mossa el őket, annál nagyobb az esély arra, hogy könnyebben le tudja róluk mosni az odaégett foltokat és ételmaradékokat.
Forrás: Buzzfeed.com, Recipelion.com