Tippek és tanácsok Sült kacsa, liba - remek lakoma otthonra

A kacsa és liba fogások elengedhetetlen körete a hagymás tört burgonya és a párolt káposzta. Majd desszertnek hadd ajánljuk a jól bevált lúdláb tortát, illetve egy izgalmas, édeskés ízvilágú burgonyapalacsintát. Ennek a menüsornak az elkészítése elsőre kihívásnak tűnhet, de aggodalomra semmi ok, segítségünkkel könnyen megbírkózik vele. 


Honnan ered a libalakoma? 


A liba és kacsa ételek készítése már egyfajta ráhangolódás és váltás a téli és karácsonyi fogásokra. A könnyed nyári ételeket felváltják, a laktatóbb, meleg fogások.

A libát a hagyomány szerint november 11-én, Szent Márton-napon fogyasztották. Ezért hívják „Szent Márton libájának” a libából készült fogásokat nemcsak a köznyelvben, hanem az éttermek kínálatában is.  

Mit tudunk Szent Mártonról, az ünnep névadójáról? Tours-i Szent Márton 316-ban született Pannoniában, a mai Szombathelyen. Római katonatiszt fia volt, és a római háború istenéről, Marsról kapta a nevét, és apja katonai pályára szánta. Azonban neki más elképzelései voltak, és fiatalon eltöltött katonai szolgálata után másfajta hivatást választott magának: szerzetesnek állt, majd püspök lett belőle.  

Mi köti össze Szent Mártont a libalakomával? A legenda szerint Szent Márton egy libaólba menekült keresői elől, a libák azonban gágogásukkal leleplezték hollétét. A falusi emberek nem hagyták ezt az esetet szó nélkül, aminek köszönhetően az összes liba a háziasszonyok serpenyőjébe került. 

Akár hisz a legendának, akár nem, annyi bizonyos, hogy a libalakomák rendkívül ízletesek és jól illenek az ünnepi hangolódáshoz. November az az időszak, amikor a libák egyre inkább zsírosodnak, a húsuk ekkor a legízletesebb. Természetesen fontos tudni, hogyan kell jól elkészíteni.

Ha szeretné lenyűgözni a vendégeket, elmondjuk az alapvető lépéseket, hogy tökéletes legyen az ünnepi fogás, legyen szó akár libáról, akár kacsáról.



Sült kacsa


Fontos a kacsa besózása 24 órával és hagyja hűvös helyen pihenni a sütés előttig. Sütés előtt alaposan öblítse le, helyezze egy megfelelő tepsibe, fedje le, majd süsse két órán keresztül. Félóránként fordítsa át és locsolja meg a belőle kisülő zsírjával. Két óra elteltével távolítsa el az edény fedelét. A sült kacsa akkor lesz kész, amikor a bőre finom ropogóssá válik. Az omlós, kívül ropogós kacsa titka, hogy legalább 4 órán keresztül szükséges sütni alacsony hőmérsékleten, körülbelül 120 fokon.

Ha szeretné feldobni az alap sültkacsa receptet, készíthet egy töltelékkel kiegészített változatot is. A hagyományos töltelékhez szüksége van: 5-6 zsemlére, tehéntejre, 1 hagymára, 250 g csirkemájra, 2 tojásra, majorannára, fekete őrölt borsra, paprikára, sóra és petrezselyemre. Töltse meg a kacsát a töltelékkel és mindkét oldalán hústűvel zárja le. 


Kacsa tippeket és trükkök

- Ha a kacsát töltelék nélkül süti, tegyen bele egy ánizsos narancshéjat. Még jobb illata és íze lesz.

- Ha azt szeretné, hogy a kacsa ropogós legyen, törölje szárazra konyhai törölközővel és sütés előtt hintse meg még egyszer sóval.

- Ha nincs elegendő ideje a vendégek érkezése előtt, ne féljen előző nap elkészíteni. Nincs probléma a kacsa melegítésével, másnap is friss marad. Csak finoman dörzsölje be olívaolajjal, hogy kicsit „felfrissítse a bőrét”.

- A kacsasült sütés után jó, ha pihen kicsit, hogy a szaftja, zsírja jól elrendeződjön a külsején.

- Ha azt tervezi, hogy elkészít egy mártást is a húshoz, akkor víz helyett narancslevet használjon, így a mártás íze és illata sokkal intenzívebb lesz.

- Ügyeljen arra, hogy ne dobja ki meggondolatlanul a kisült kacsazsírt. Legközelebb burgonya vagy zöldség sütésére is felhasználhatja, és rendkívül hosszú ideig eláll a hűtőszekrényben.


Sült liba

Hagyma, alma és áfonya, burgonya, káposzta... számtalan édes és sós variáció akad a liba köretéhez. Lepje meg vendégeit egy újdonsággal és készítsen el egy ízletes konfitált libát, a változatosság kedvéért most lencsével.

Ha a klasszikus ízeket kedveli, próbáljon ki egy almával töltött mézes libasültet, amihez csak néhány hozzávalóra van szükség, úgy, mint a méz, kömény, alma, só vagy vörösbor. Ha más nemzetek konyhája iránt is nyitott, próbálja ki a régi cseh receptet, melyhez csak fokhagymára, sóra, köményre és őrölt gyömbérre lesz szüksége. 

Csináljon lyukakat a libamellbe és a combokba és helyezze beléjük a fokhagymagerezdeket. Ízesítse sóval, köménnyel és őrölt gyömbérrel, adjon hozzá vizet és finoman süsse fedél alatt. Amikor megpuhult, süsse lassan tovább fedő nélkül. Sütés közben adjon hozzá vizet, hogy a bőre jó ropogós legyen.

TIPP: Süsse a libát alacsonyabb hőmérsékleten, körülbelül 150 ° C-on, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. A sütési ideje körülbelül 3 óra.


Párolt káposzta

Csak egy tippünk van az Ön számára, mert nincs jobb kiegészítő a liba és kacsasült mellé, mint a párolt káposzta. Finom, édes-savanyú párolt káposzta, almával, áfonyával és fahéjjal. Jól hangzik, igaz? Izgalmas, sokrétű köret a kacsa vagy libasütéshez.


Sült kacsa, liba - remek lakoma otthonra

https://tesco.hu/hello/receptek/parolt-lilakaposzta/281678/


Mire van szükségünk?

Alaposan mossa meg a káposztát, szárítsa meg és vágja negyedekre, majd vékony csíkokra. Az almát is mossa meg, hámozza meg, majd vágja vékony szeletekre. Tisztítsa meg a hagymát, vágja finomra és dinsztelje meg kis olajon. Adja hozzá a cukrot és hagyja karamellizálódni. Adja hozzá az apróra vágott káposztát, sót, köményt és borsot. Adjon hozzá vizet, majd szórja meg fahéjjal és adja hozzá a szárított áfonyát. Keverje össze és párolja körülbelül 10 percig, amíg az alma meg nem lágyul. Ízesítse balzsamecettel és citromlével. 


Burgonyapalacsinta

Hazánkban kevésbé elterjedt, de a környező országok konyhájában régóta megtalálható a burgonyapalacsinta, mint köret. Gyakran fogyasztják bableveshez, kacsához, libához, kombinálhatjuk akár sütőtökkel is, de sok esetben főételként is szolgálhat, például csirkemájjal töltve.

Mi kell a burgonyapalacsintához?

1 kg burgonya és 1 kg búzaliszt segítségével akár 70 darab palacsinta készíthető el. De hallgassunk a nagymamák bölcs tanácsára: a tökéletes palacsintához öregebb burgonya szükséges, az újkrumpli nem lesz megfelelő hozzá, mivel túl sok vizet tartalmaz.

Ízletes libamáj

Ez a receptünk talán a legegyszerűbb. Mártsa be a teljes májat a liba zsírjába. Adjon hozzá fokhagymát, és főzze alacsony lángon körülbelül 1 órán át. Ezután távolítsa el a zsírból a libamájat, és hagyja lehűlni. Öntsön olajat a serpenyőbe, adjon hozzá cukrot és hagyja, hogy karamellizálódjon a cukor. Adjon hozzá apróra vágott mogyoróhagymát és süsse meg. Adja hozzá a főtt májat és süsse át. Íme elő is állt a sült libamáj, mogyoróhagymával tálalva, karamellöntettel. 

És mire van szükségünk hozzá?

TIPP:

A kacsa magasabb zsírtartalommal és koleszterinnel rendelkezik. Ugyanakkor E és A vitamin van benne, amelyek igencsak fontos antioxidánsok. Emellett minden más szárnyassal egyetemben tele van fehérjével, ami szintén nem elhanyagolható. A kacsa megtalálható egyébként a diétás receptekben is. A narancsos kacsamell egészséges és diétás variáció a diétázók számára.

A sült kacsa egyébként más módon is elkészíthető, a konfitált kacsacomb például nagyszerű választás. Időt és türelmet igényel az elkészítése, de az eredményért megéri.


Kacsa mellé bor is dukál 

A sült kacsa és a liba remekül párosítható fehér és vörös borral egyaránt. Általában a könnyebb húst fehérborral, a nehezebb húsokat pedig a vörös borral ajánlják. A bornak nemcsak az ételhez kell illenie, de fontos, hogy igazán ízletes is legyen. Ha inkább a fehérborokat kedveli, akkor a sült liba esetében a Rizling lesz megfelelő választás. Lehet száraz vagy félszáraz - különösen akkor, ha köretként párolt káposztát választ, amelynek szintén kissé édes íze van. Ha azonban inkább a vörösborokat részesíti előnyben, javasoljuk például a Pinot Noir fajtájú borokat, amelyek szintén jól illenek a sült libánkhoz. 


Forrás: bidfood.sk, penzion-karolina.sk, svetvomne.sk, luvaduck.com.au


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása