Tippek és tanácsok Quinoa saláta grillezett halloumi sajttal és friss fügével

Ha egyszerű húsmentes ételt keres, ami gyorsan elkészíthető, akkor próbálja ki ezt a csodálatos grillsajt receptünket! A Tesco grill Master natúr sajt mellé most quinoa salátát ajánlunk, ami rendkívül egészséges, proteinben gazdag és az elkészítése alig pár percet vesz igénybe. Íme, egy nagyon egyszerű ebéd ötlet a rohanós hétköznapokra, ami a diétás étrendbe is beilleszthető!

2 adag

Elkészítési idő: 20 perc

240 g Tesco Grill Master natúr sajt

10 dkg quinoa

3 ek olívaolaj

1 marék rukkola

4 szem friss füge

néhány mentalevél

1 citrom

1 ek méz

só, bors

Quinoa főzése

Öntsük a quinoát egy kislyukú szűrőbe és alaposan mossuk át.

Ezután tegyük egy lábasba és öntsük fel kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel. Sózzuk ízlés szerint, majd fedjük le és 15-20 perc alatt főzzük meg.

Akkor jó, ha már az összes nedvességet magába szívta.

Ha elkészült, vegyük le a fedőt és hagyjuk kihűlni.

Quinoa saláta grillezett halloumi sajttal és friss fügével

Salátaöntet elkészítése

A salátaöntethez keverjünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat 1 evőkanál citromlével, majd mézzel, sóval és borssal ízesítsük tovább.

Quinoa saláta összeállítása

A kihűlt quinoahoz keverjük hozzá a rukkolát és pár felaprított mentalevelet.

A fügét vágjuk kisebb darabokra és adjuk ezt is a quinoa salátához.

Grillsajt elkészítése

A Tesco grill Master natúr sajtot vágjuk fel körülbelül 1 cm vastag szeletekre és kenjük át egy kis olívaolajjal.

Tegyük a sajtot a grillrácsra és magasabb hőmérsékleten 1-2 perc alatt süssük meg mindkét oldalát.

A kész sajtot helyezzük a saláta tetejére és locsoljuk meg az öntettel.

Sajt grillezés tippek és tanácsok 

A grillezett sajtok elkészítésénél az egyik legfontosabb dolog, hogy magasabb hőmérsékleten süssük. Ha túl hosszú ideig tart, amíg megsül, akkor szét fog olvadni a rácson.

Grillezéshez lehetőség szerint válasszunk keményebb, kevésbé zsíros sajtot, mint például a Grill Master. Ha túl lágy a sajt vagy magas a zsírtartalma, akkor könnyen szétfolyhat sütés közben.

Bár a camembert sajt lágy, a penészkéreg mégis megóvja sütés közben a szétfolyástól. Egészben hagyva könnyedén elkészíthető a grillen is.

Ha biztosra akarunk menni, válasszunk kifejezetten grillsajtot, amiből bőséges kínálatot találunk a Tesco polcain, csupán ebből a kategóriából is.

Akik egy kis hússal szeretnék feldobni ezt a receptet, azoknak ajánljuk, hogy a sajtokat tekerjék bacon szeletekbe és úgy süssék meg a grillen. Így a húst kedvelőknek is kedvezhetnek, és nem kell kétszer annyi időt tölteni a grillrács mellett. 

A Tesco grill Master sajtból akár nyársat is készíthetünk.

Mindössze arra kell figyelnünk, hogy a sütési ideje viszonylag rövid, így mindenképpen olyan zöldséget tegyünk mellé, aminek szintén nem kell sok időt töltenie a rácson. öööIlyen lehet a paprika, paradicsom és a póréhagyma.


Tesco Grill Master sajt ízesítése

A Grill Master sajt az egyik legnépszerűbb sajt, ha grillezésről van szó. Nem véletlenül, hiszen nagyon könnyű bánni vele és pillanatok alatt elkészíthető. Magasabb olvadáspontja miatt nem fog szétfolyni, hanem szép barna kérget kap sütés közben. Natúr formában is ízletes, de különböző fűszerezésű olajokkal könnyen különlegesebbé tehető.

 Íme, pár ötlet grillsajtok pácolásához:

Chilis lime-os grill pác

2 evőkanál olívaolaj

1 apróra vágott chili paprika

1 citrom vagy lime

2 kk szójaszósz

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

só,bors

Első lépésként az olívaolajat keverjük el a citrom vagy lime levével, majd adjuk hozzá a szójaszószt. Ezután jöhet az apróra vágott fokhagyma, majd a chili paprika.

Tetszés szerint só és bors hozzáadásával tovább ízesíthetjük.

Az elkészült pácba belehelyezzük a grillezni kívánt sajtot és pihenni hagyjuk pár órát sütés előtt.

Bazsalikomos, fokhagymás grill pác

A friss zöldfűszereknek mennyei az illatuk és az ízük.

Igazi nyárindító finomság a bazsalikomos, fokhagymás grill pác.

Javaslat: Ezt a pácot mindenképpen friss zöldfűszerekkel készítsük el, így lesz igazán ízletes a grillsajtunk!

Hozzávalók:

2 ek olívaolaj

friss bazsalikom

friss oregánó

1 gerezd fokhagyma

bors

Keverjük össze a pác hozzávalóit, majd vonjuk be vele a kb. 1 cm vastagra vágott sajtszeleteket. Hagyjuk pihenni pár órát sütés előtt.

Quinoa saláta tippek és ötletek

Ha népesebb társaságnak főzünk, akár kétféle salátát is készíthetünk ugyan abból az alapanyagból. A quinoa nagyon jó alapot szolgáltat nekünk, mivel egyszerűen elkészíthető, ráadásul egészséges a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma miatt, sőt, még  gluténmentes is.

Mivel nem gabonaféle, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják ezt a finom fogást.

Fűszeres quinoa

Ha főzés előtt a quinoa szemeket fűszerekkel lepirítjuk, akkor sokkal intenzívebb ízt kaphatunk. A pirítással jobban előhozzuk, megváltoztatjuk a fűszerek és a magok ízét.

Tetszés szerint egzotikusabb fűszereket is használhatunk, például curryt, kurkumát vagy koriandert. Ne féljünk kísérletezni, fűszerezzünk bátran!

Kurkumás quinoa recept

Hozzávalók

10 dkg quinoa

1 teáskanál kókuszolaj

1 teáskanál kurkuma

1 citrom

1-2 szál újhagyma

Melegítsünk elő egy lábast és olajon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg a quinoa magokat a kurkumával. Vigyázzunk, nehogy odakapjon, ha nagyon gyorsnak tűnne a folyamat, kis időre vegyük le a tűzhelyről az edényt.

Ezután tegyük egy lábasba és öntsük fel kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel. Sózzuk ízlés szerint, majd fedjük le és 15-20 percig főzzük, míg elkészül. Akkor jó, ha már az összes nedvességet magába szívta.

Amikor kihűlt, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és nyomjunk rá a citrom levéből.

További saláta feltétek

Pirítsunk le póréhagymát, apró kockákra vágott kaliforniai paprikával, majd adjuk ezt a salátánkhoz. Válasszunk paprikát többféle színben, így színesíthetjük az ételt.

Pirított magokat is bátran használhatunk. A dió nagyon jól harmonizál a fügével, de használhatunk pl. pirított mogyorót vagy tökmagot is.

Ha kedveljük az avokádót, akkor azt is kockázhatunk a salátába, ami mellé jó választás az apróra vágott lilahagyma.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása