Tippek és tanácsok Pácolt, sült sertéstarja grillezett ananásszal és kukoricával

A sült tarja egy egyszerűen elkészíthető étel, ami grillezve is kiváló. Rengeteg féle páccal készíthetjük, jól illik a húshoz az édesebb és a csípősebb ízvilág is. Ha nincs időnk pácolásra, akkor válasszuk a Tesco portói ízesítésű, marinált termékét. Igazán praktikus megoldás és különleges ízvilága garantálja a sikert. Aki pedig magának ízesítené a húst, az a legnépszerűbb mézes-mustáros pácon túl több ötletet is olvashat most nálunk. Bármelyik ízvilág mellett is dönt, a grillezett ananászt és a kukoricát nem érdemes lehagyni a tányérról!


Sült tarja hozzávalói 2 személyre:


2 Tesco sertéstarja szeletek csont nélkül, portói ízesítésű marinádban

5-6 ek olaj

2 kk édespaprika

1 kkchili pehely

1 ananász

4 cső főtt kukorica

250 ml víz

kevés vaj

só, bors


Elkészítési idő: 40 perc



Előkészületek grillezéshez


Chilis olívaolaj

Az ananászhoz egy chilis olajat készítsünk. 2 kanál olívaolajhoz adjunk 1 kávéskanál chilipelyhet, majd hagyjuk állni ezt is legalább 1 órát.


Főtt kukorica

Egy nagyobb lábasba tegyük bele a megtisztított csemegekukoricát és öntsük fel annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Forraljuk fel a vizet,  majd a forrástól számítva 10-30 percig (kukorica méretétől függően) főzzük. Nyugodtan kóstoljunk meg főzés közben 1-1 kukoricaszemet, vagy szúrjunk bele egy villát, hogy lássuk, megpuhult-e már.


Tarja sütése 

Ha mindent előkészítettünk, akkor nekiláthatunk a grillezésnek.

Vegyük ki a pácból a húsokat, hagyjuk kicsit lecsepegni és helyezzük a szeleteket grillrácsra. A tarja grillezési ideje függ a hússzelet vastagságától. Egy vékonyabb szelet (kb. 1 cm) 6-8 perc alatt készre sül, míg egy vastagabb esetén 10-12 perc is szükséges lehet. Figyeljük folyamatosan, hogy lássuk, mekkora hőt kap a hús, ne hagyjuk odaégni!


Köret elkészítése

Ha maradt a rácson hely, akkor a hússal egy időben elkészíthetjük a grillezett ananászt és kukoricát is.

Az ananászszeleteket vékonyan kenjük meg a chilis olívaolajjal és tegyük a tűzre. Körülbelül 10 perc alatt készre sülnek a karikák.

A kukorica megkenéséhez használjunk egy kis olvasztott vajat, majd sóval, brossal és édes paprikával fűszerezzük. 10-15 perc alatt, folyamatosan forgatva süssük készre.


Tippek a tarjához

  • Ne klopfoljuk ki a húst! Bár a tarja nem számít száraz húsnak, ha túl vékonyra klopfoljuk, könnyen kiszáradhat sütés közben. Ha egész húsunk van, vágjunk belőle 1-1,5 cm vastagságú szeleteket, vagy vegyünk előre szeletelt változatot, amit már csak pácolnunk kell.
  • Ha nincs tapasztalatunk és aggódunk a sütési idő miatt, egy kisebb szelettel nyugodtan végezzünk próbasütést.
  • A legjobb, ha éjszakára állni hagyjuk a húst a választott pácban, de ha erre nincs idő, akkor törekedjünk az egyszerűségre. Sütés előtt mindenképpen pácoljuk be a húst egy órára!
  • A tarjaszeleteket nemcsak grillrácson, hanem korongon vagy jól felforrósított serpenyőben is elkészíthetjük.

Pác variációk tarjához


Mézes-mustáros tarja

A mézes-mustáros páchoz keverjünk el kb. 4 evőkanál olajat a kedvenc mustárunkkal és 2 ek. mézzel. Fokhagymanyomó segítségével adjunk hozzá a 2 gerezd fokhagymát is. Aki nem kedveli a méz ízét, az nyugodtan helyettesítheti barnacukorral, majd a pácot sózzuk, borsozzuk.

Az elkészült pácba forgassuk bele a tarjaszeleteket, jól dörzsöljük be mindkét oldalukat, majd legalább 1 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Tippek mustáros páchoz

Használhatunk többféle mustárt a pác elkészítéséhez, kombináljuk kedvenceinket!

Ha erősebb ízekre vágyunk, akkor használjunk angol mustárt, ez az egyik legintenzívebb fajta.

A dijoni mustár egy sokak által kedvelt, jellegzetes, csípősebb ízvilágot képvisel. Selymes állaga miatt majonézekhez és szószokhoz gyakran ezt a fajtát használják.

A klasszikusok kedvelőinek a sárga mustárt ajánljuk. Lágyabb, kevésbé karakteres íze miatt rendkívül széles körben használják, például virsli vagy kolbász mellé, hot dogokban, hamburgerben és salátaöntetekben.

Amennyiben az édeskés vonalat kedveljük, akkor az úgynevezett német típusú mustárok közül is válogathatunk. Ezeknek sokszor édeskés az ízük és kevésbé csípősek. Az enyhébb mustárok kiválóan használhatóak a grillezett sertés hús mellé.

Pácolt, sült sertéstarja grillezett ananásszal és kukoricával

További pác ötletek

Ha sok vendég érkezik hozzánk, nyugodtan készítsünk legalább kétféle pácot a húshoz, így mindenki megtalálja majd a kedvencét. Ha pedig szeretünk kísérletezni, akkor minden alkalommal kipróbálhatunk valami újat.

Mi most egy narancsos és egy száraz barbecue pácot ajánlunk kipróbálásra.


Narancsos-kakukkfüves pác

A kacsahús mellé sokszor ajánlják a narancsot, de más húsokhoz is kiváló választás lehet a citrusos íz. Próbáljuk ki bátran ezt a narancsos-kakukkfüves pác változatot a sertéstarjához is!


Hozzávalók:

4 ek olaj

1 gerezd fokhagyma

1 ág friss kakukkfű

1 narancs leve és héja

só, bors


Keverjünk össze 4 evőkanál olajt 1 frissen facsart narancs levével és héjával, majd nyomjunk hozzá 1 gerezd fokhagymát. Adjuk hozzá 1 ág friss kakukkfüvet, majd sózzuk és borsozzuk. Az elkészült pácot alaposan dörzsöljük bele a tarjaszeletekbe és egy jól záródó edényben, egész éjszakán át pihentessük a hűtőben.


Barbecue pác tarjához

A barbecue műfajában jól ismert az úgynevezett száraz pác fogalma. A húsokat érdemes jó pár órával a sütés előtt alaposan bedörzsölni az elkészített fűszerkeverékkel, majd lassú tűzön megsütni. Ha még nem próbálta ki ezt az olaj nélküli variációt, tegyen egy próbát vele!


Hozzávalók:

1 ek barnacukor

1 ek só

1 tk pirospaprika

1 tk római kömény

1 tk fokhagymapor

1 tk só

½ tk őrölt feketebors

chili paprika-ízlés szerint

A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd alaposan dörzsöljük bele a hússzeletekbe. A húst hagyjuk pihenni pár órát a sütés előtt a fűszerkéregben. Sütésnél bánjuk óvatosan a hússal, mivel a túl hirtelen sütés megégeti a fűszereket és kesernyés ízt eredményez. Javasolt kisebb hőmérsékleten, lassabban sütni, nem úgy, mint az olajos pácokkal bevont húsokat.


Ezekkel a grillötletekkel Ön is felejthetetlenné teheti a nyári grillezéseket.


Keressen további grillrecepteket a Tesco magazinban!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása